Kıdem tazminatı avansında vergi ödenecek mi?: Maliye özelge ile açıklık getirdi

Kıdem tazminatı avansında vergi ödenecek mi?: Maliye özelge ile açıklık getirdi
Depremden etkilenen işçilerin işten ayrılmadan birikmiş kıdem tazminatlarını avans olarak alması halinde vergi ödenmesi gerekip gerekmediği merak ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, paraya ihtiyacı olan işçisine kıdem tazminatına karşılık verilen avans ödemelerinden vergi kesintisi yapılıp yapılmayacağını soran bir işverenin talebi üzerine özelge ile konuya açıklık getirdi.

Depremden etkilenen illerde yaşayan yüz binlerce aile evleri dahil tüm varlıklarını kaybetti. Hayatlarını yeniden kurmak için paraya ihtiyacı olan işçilerin şimdi tek umudu, kıdem tazminatları.

Kıdem tazminatı normalde iş akdinin sona erdiği tarihte yapılan bir ödeme olmasına rağmen çeşitli sebeplerle paraya ihtiyacı olan çalışanların talebi üzerine işverence, iş akdi feshedilmeksizin kıdem tazminatına karşılık avans verilebiliyor.

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre, İstanbul’da bir işveren bu şekilde kıdem tazminatına karşılık işçisine verdiği avans için gelir vergisi kesintisi yapılıp yapılmayacağı hususunda tereddütte kalınca İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’ndan bilgi talebinde bulundu. Vergi Dairesi Başkanlığı yayımladığı özelge ile konuya açıklık getirdi.

Özelgede, 1475 Sayılı eski İş Kanunu ve 854 Sayılı Deniz İş Kanunu’na göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı ile 5953 Sayılı Basın İş Kanunu’na göre ödenen kıdem tazminatlarının 24 aylığı aşmayan kısmının gelir vergisinden istisna olduğu belirtildi. İstisna tutarının hesabında dikkate alınmak şartıyla, hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımların da bu kapsamda değerlendirildiği vurgulandı.

Yani iş akdi sona erdikten sonra çalışanlara yapılan kıdem tazminatı ile işçinin hak ettiği kıdem tazminatını aşmamak üzere çeşitli adlarla yapılan diğer ödemeler de vergiden istisna tutuluyor.

Öte yandan, işverenlerin, depremden etkilenen işçileri için yapacakları 50 bin liraya kadar yardımdan vergi ve prim kesintisi yapılmamasına ilişkin önümüzdeki günlerde bir yasal düzenleme yapılacağı belirtiliyor.

Gündem