Kılıçdaroğlu: Türkiye'nin talihini değiştireceğiz

Kılıçdaroğlu: Türkiye'nin talihini değiştireceğiz
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İnşallah iktidara geldiğimizde, dostlarımızla birlikte iktidara geldiğimizde Türkiye'nin talihini değiştireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bütün uluslararası arenalarda güçlü kılacağız" dedi.

İzmir'de Çiğli Tramvayı'nın temel atma törenine katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İnşallah iktidara geldiğimizde, dostlarımızla birlikte iktidara geldiğimizde Türkiye'nin talihini değiştireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bütün uluslararası arenalarda güçlü kılacağız" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli Tramvayı açılışına katılan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganları eşliğinde kürsüye geldi. Kılıçdaroğlu, "Martın sonu bahar dedik, bahar oldu. Ama bütün Türkiye'ye getireceğiz martın sonunu. Bütün Türkiye'ye huzuru, birlikteliği getireceğiz. Bu konuda çok kararlıyım, azimliyim. Hiçbir güç beni inandığım yoldan döndüremeyecektir. Halkın bütün katmanlarıyla birlikte bu ülkeye demokrasiyi, sevgiyi, huzuru getireceğiz. Kaygıyı, tasayı uzaklaştıracağız" diyerek konuşmasına başladı.

7 MİLYON 31 BİN LİRA SEL ÖDEMESİ

Sel felaketi nedeniyle İzmirli yurttaşlara yeniden geçmiş olsun dileğinde bulunan Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2 bin 554 hane ve işyerinde zarar tespiti yaptığını açıkladı. Kılıçdaroğlu, "Yaklaşık 7 milyon 31 bin liralık bir yardım yapılacak. Pazartesi günü belediye meclisinde bu karar alınacak ve uygulamaya konulacak" dedi.

"İZMİR BÜYÜKŞEHİR'İN KREDİSİ BAKANLIKTAN YÜKSEK"

Kılıçdaroğlu, "Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, annesinin huzur içinde yaşadığı bir İzmir ve Türkiye istiyoruz. İzmir'deki belediye başkanlarımız bu konuda çok kararlı. İnşallah Türkiye'de de bunu hayata geçireceğiz" diye konuştu.

Temeli atılan Çiğli tramvayı hakkından bilgiler veren CHP lideri Kılıçdaroğlu, 2 yıl sonra ise gelip kurdeleyi birlikte kesmek istediğini söyledi. İzmir'de yüzde 72'si tamamlanan Narlıdere metrosunun çalışmalarını incelediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Narlıdere Metrosu da kısa sürede tamamlanacak ve İzmirlilerin hizmetine sunulacak. Ama en önemlisi Buca Metrosu. Sayın başkanımız 'bu müjdeyi siz verin' dedi. Buca metrosuyla ilgili önemli bir gelişme var. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni düşünün. Ve bunun Hazinesini düşünün. Hazineyi yöneten bakanlığı düşünün. Bunlar uluslararası piyasalardan borç alırken faiz ödüyorlar. En son aldıkları borç dolayısıyla ödedikleri faiz yüzde 5- 6 civarında. Ama İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 70 milyon Euro'luk borçlanmayı yüzde 3'le yaptı. Olağanüstü bir rakam. Yani Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ödediği faizin yarısı kadar bir faizle İzmir Büyükşehir Belediyesi bir borçlanma yapabiliyor. Bu ne demektir.  Bu bizim belediyelerimizin uluslararası alanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hazinesi'nden daha iyi ve daha güvenilir olduğunu gösteriyor. Bu bizim için gurur vesilesidir. İnşallah iktidara geldiğimizde, altını özenle çizeyim, dostlarımızla birlikte iktidara geldiğimizde Türkiye'nin talihini değiştireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bütün uluslararası alanda ve arenalarda güçlü kılacağız. Belediyelerimiz nasıl borçlanıyorlarsa yüzde 3'le, onlar nasıl borçlanıyorlarsa yüzde 5-6'yla bu çifte standardı ortadan kaldıracağız. Devletimizin hazinesini de güvenli olacak.”

“VARLIK FONU'NA YÜZDE 5'LE BORÇ VERMEDİLER”

Vatandaşların Devletin Hazine'sinin neden güvenli olmadığını düşünmesini isteyen Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“En değerli şirketlerimizi bünyesinde barındıran varlık fonu 3 kez uluslarası borçlanmaya çıktı, yüzde 5-6 faiz ödemek istemesine karşın, hiç kimse izin vermedi. Ama İBB Belediye Başkanımız ben ciddi metro hattı yapacağım dedi. 1 milyar 70 milyon Euro'luk borçlanmayı yüzde 3 faizle kabul ettiler. Bu ne demektir. Belediyemizin uluslararası arenadaki kredisi çok daha yüksek. Yeni aldığımız tüm belediyelerde göreceksiniz, mali gücü yüksek, uluslararası arenada saygınlığı olan belediyeleri yeniden inşa edeceğiz. İhalesi 15 Şubat'ta yapılacak. Uluslararası ve şeffaf, halka açık olacak. Öyle adamını bul gel, ihaleyi vereyim yok. Herkes Türkiye'de şunu bilmeli. CHP'li belediyeler tıkır tıkır çalışıyor. Alınan 1 milyar 70 milyon Euro'luk kredinin 4 yılı da ödemesiz. Toplam 12 yılda ödenecek. Çok iyi koşullar."

“BELEDİYELERİMİZ KOÇ BAŞIDIR”

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Çiğli Tramvay ihalesi şartnamesine koyduğu "yeni mezun mühendis ve mimarların projede çalıştırılma zorunluluğu" maddesinden de övgüyle bahseden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Belediye başkanları halkın sorunlarını çözmelidir. Ama harcadıkları çaba ve yaptıkları harcamanın hesabını halka vermek zorundadırlar. Halka hesap vermek hakka hesap vermektir. Doğruyu hesaba vermektir. Her kuruşun hesabını kendi vatandaşına veren belediye başkanı doğru, dürüst bir belediye başkanındır. Biz yeni bir siyaset anlayışını hayata geçirmeye çalışıyoruz. Halka hesap veren bir siyaset anlayışı. Belediyelerimizde bunu başlattık, sürdürüyoruz. İnşallah iktidarda da bunu yapacağız. Her kuruşun hesabını vereceğiz. Bizler belediyelerden başlayarak halkımızın zenginleşmesi için çaba harcayacağız. Bunlar 19 yılın sonunda Londra'daki bir tefeciye dünyanın faizini ödüyorlar. Ya faiz yükseliyor ya döviz yükseliyor. Döviz faiz endeksli bir politikayla ülkeyi yönetemezsiniz. Ülkeyi yönetmenin temel ekseni, yatırım, istihdamdır ve üretimdir. Bunlar olursa işsizlik sorununu çözersiniz. Ama kiminle muhatap olsan herkesin ailesinde bir işsiz var. 10 milyonu aşan işsizlik sorun. Ama sarayda oturanlar işsizlik sorununu bilmiyor. Çünkü sarayda işsizlik, yoksulluk sorunu yok… 1 maaş, 2 maaş, 3 maaş 4 maaş, 5 maaş alanlar var. Tuzları kuru onların. Ama biz Türkiye'yi düşünüyoruz. Bir kişinin bile yatağa aç girmemesi için uğraşıyoruz. Huzurun temeli nedir! Herkesin evine helal ekmek götürdüğü bir Türkiye. Bunu özlüyoruz. Belediyelerden başlayarak bunu hayata geçirmeye çalışıyoruz. Belediyelerimiz koç başıdır. Belediye bunu yapıyorsa CHP iktidarda olduğunda çok daha fazlasını hayata geçirecektir.”

"SİYAHLA BEYAZ KADAR FARKLIYIZ"

İktidarın vatandaşlara 5 maskeyi dahi dağıtamadığını, ama CHP’li belediyelerin talep eden milyonlarca vatandaşa maskeyi ücretsiz gönderdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama sarayda olanlar bunu yapamıyor, göremiyor.. Çünkü biz halkın partisiyiz. Ayrıcalık yok kitabımızda. Bir kişi yoksulsa CHP'li belediyeler oradadır, sorunu gidermeye çalışır. Bu süreçte bizim belediye başkanları tarih yazdı. Maskenin yanı sıra milyonlarca kişiye nakdi ve ayni yardım da yapıldı. Esnafın sorunları giderilmesi için her türlü çaba harcandı. Kahveciden tutun taksiciye, servisçiden tutun okul kantincisine, sanatçıdan manavına hepsine yardımlar götürüldü. 10 binlerce öğrenciye tablet dağıtıldı. Binlerce çocuğa internet imkanı sağlandı. Halen bu çağda birleştirilmiş sınıflar var. Aynı öğretmen, birinci, ikinci, üçüncü sınıf çocuklarımızı aynı yerde okutuyor. Biz şu çağrıyı yaptık; 11 büyükşehir belediye başkanlığının olduğu yerlerde ‘bize milli emlak arsasını gösterin, size okul, derslik yapalım teslim edelim. Çocuklarımız güzel okullarda okusunlar’... Devletin yapamadığını, iktidarın yapamadığını 11 büyük kentte CHP olarak talip olduk. Bu çağrıyı İzmir'den tekrar yapıyorum. Biz yaparız. Biz siyaseti halk için yaparız. Siyaseti zenginleşme aracı olarak görmeyiz. Onlar öyle görür. Siyahla beyaz kadar farkımız var. Onlar gibi değiliz. Herkesin hakkına hukukuna saygımız var."

"HUKUK İÇİNDE ENGELLERİ AŞACAĞIZ"

Pandemi döneminde CHP'li belediyelerin topladığı yardım paralarına el konulduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Belediye başkanı arkadaşlarıma şunları söyledim. Hiçbir belediye başkanı şikayet etmesin. Engel varsa aşın dedik. Askıda fatura dedik. Fakirin fukaranın elektrik doğalgaz borcu var. 10 binlerce kişinin elektrik, su, doğalgaz faturaları ödendi, aracı belediye oldu. Demek ki hangi engel çıkarılırsa çıkarılsın hukuk içinde aşmasını bileceğiz. Bakkal borcu olanlar da ödendi. Hiçbir yurttaşımızı bir başka kişiye muhtaç hale getirmedik" diye konuştu.

“BAŞKANLARIMIZI ENGELLEMEYİN”

Kılıçdaroğlu, asgari ücret konusunda ise şunları söyledi:

"Sadece ihtiyaç sahibi olanlara değil çalışanlara ve üretenlere saygılıyız. Her zaman bu insanlar en değerli insanlardır. Bunlar yolsuzluk yapmıyor, çalışıyorlar. Kentlerin bakımı temizliği kentin suyu her alanda çalışıyoruz. Emekçilerimiz çalışanlarımız var. Dedim ki hükümete, ‘bütçeyi çıkarıyorsunuz, asgari ücreti vergisiz net 3100 TL yapın’ dedik. 2 bin 825 lira yaptılar. Bizim en küçük belediyelerimiz asgari ücreti net en az 3100 TL yaptı. Ne kadar güzel değil mi. Çalışana üretene alın terine destek veriyoruz. Buradan hükümete de bir çağrı yapmak isterim: Bizim belediye başkanlarımıza zorluk çıkarmayın, engel çıkarmayın. Onlar yasal olarak halka hizmet etmek için ellerinden gelen her türlü çabayı gösteriyor. İktidar sanıyor ki engel çıkardım bunların hizmet yapmasını engelleyeceğim. Siz hiçbir koşulda CHP'nin hizmet götürmesini engelleyemezsiniz. Bu gücünüz de kapasiteniz de yok sizin. Biz yapacağız üreteceğiz."

KAHVECİLERE YARDIMA NİYE KARŞI ÇIKILDI

Konak Belediye Meclisi'nde kahvecilere nakdi yardım yapılmak istendiğini, ancak AKP'lilerin karşı çıktığını vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"5 Şubat 2021 Konak Belediyesi, kahvecilere nakdi yardım yapmak istiyor. Karara AK Partililer karşı çıkıyor. AK Partinin Genel Başkanı Erdoğan'a sesleniyorum. Kahvecilere ek ödeme, yardım yapılmasına AK Partililer neden karşı çıktı anlatsınlar. Hangi gerekçeyle karşı çıktılar, kahveciler de bunu dinlesinler. Bizim çalışmalarımıza tahammül edemiyorlar. Neden CHP'liler başarılı. Bunun formülü çok basit. İhaleleri saydam yapacaksın, hakkını olana vereceksin. Parayı yerinde harcayacaksın, israf yapmayacaksın. Harcadığınız her paranın hesabını vereceksin. Londra'daki tefeciye 83 milyonu hizmet eder hale getirdiniz. İşsizlik diz boyu. 10 milyon işsiz var. Bunlar bir siyasi tercihtir. Bu siyasi tercihler ülkeyi felakete götürüyor. Ekonomik olarak bir buhran yaşıyoruz. Emin olun CHP'li belediyeler olmasa çok daha büyük olaylar çıkardı. CHP'li belediyeler ihtiyaç sahibi milyonlarca aileye yardım yaptılar. Fakire fukaraya yardım yaptılar" diye konuştu.

TUNÇ SOYER: CANLA BAŞLA ÇALIŞMAYA DEVAM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Çiğli tramvayının önemine değinirken, şöyle konuştu:

"Kent içi ulaşımda özel otomobil yerine toplu taşıma önem veriyoruz. Araçların değil insanların konforlu ulaşımını amaçlıyoruz. Şehir içi ulaşımda karbon ayak izini dikkate alıp iklimi ve doğayı korumayı amaçlıyoruz. Sadece 1,5 yıl içinde 451 otobüs 2 arabalı vapur aldık. Bunların maliyeti çok büyük. Geçen yıl da 334 otobüs alımıyla en büyük alımı gerçekleştirdik. Narlıdere metrosu için 221 milyon TL finansman sağladık, işi 2 yılda yüzde 72 seviyesine getirdik. 2023'te ise 11 km uzunluktaki Çiğli tramvayını vatandaşın hizmetine sunacağız. 4 yılın sonunda 18,5 km'lik yeni metro ve raylı sistemi hizmete sokmuş olacağız. Karabağlar-Gaziemir metrosu, 28 km ile kentin en uzun hattı olacak. Yoğun konut alanlarının yanı sıra önemli iş merkezlerini de birbirine bağlayacak. İzmir’i demir ağlarla öreceğiz demiştik. Bugün temelini attığımız çiğli tramvayı ile bunu yerine getirmenin onurunu yaşıyoruz. Pandemiye, ekonomik krize, depreme ve sel gibi tüm acılara rağmen tüm yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Sürdürmeye devam ediyoruz.  Canla başla aşkla çalışmaya devam ediyoruz.”

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de "Martın sonu bahar diyerek Anadolu'ya baharı getiren sayın Genel Başkanımız buraya da hoş geldiniz. Çiğli mavi ile yeşilin doğulu ile batılının insanlarla kuşların buluşma noktası. Demiryolu kentidir. Mustafa Kemal, Anadolu'yu demir ağlarla ördü. Tunç Soyer ve arkadaşları Çiğli'mizi demir ağlarla örecekler. Çiğlimize hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Daha sonra Nurol İnşaat Genel Müdürü Nurettin Akdeniz, Kemal Kılıçdaroğlu ve Tunç Soyer'e birer pleket verildi. Kılıçdaroğlu ve tüm protokol üyeleri, butona basıp temel atma törenini gerçekleştirdi.

ÇİĞLİ TRAMVAYI

Yapım çalışmaları başlayan hattın iki yılda tamamlanması öngörülüyor. Karşıyaka Tramvayı’nın devamı niteliğindeki Çiğli Tramvayı yaklaşık 11 km'lik çift hatlı ve 14 istasyondan oluşacak. İki hat güzergahı mevcut Karşıyaka Çevreyolu İstasyonundan başlayarak bağlantı köprüsü ile geçilerek Ataşehir, Çiğli İstasyonaltı Mahallerine, Çiğli İZBAN Durağı ve Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi, Ata Sanayi Bölgesi, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne yönelik planlandı. Karşıyaka Tramvayı yapımı sırasında mülkiyet problemleri nedeni ile yapılamayan yaklaşık 1 km uzunluğundaki Ataşehir-Mavişehir İZBAN bağlantısının yapımı da gerçekleşecek. Yaklaşık 500 metre inşa edilecek olan bağlantı köprüsü çevre yolunun üzerinden geçecek köprüde tramvay hattının yanı sıra yaya ve bisiklet yolları da bulunacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından çıkılan ihaleyi Nurol İnşaat'a 414 milyon 182 bin 814 TL bedelle kazanmıştı.

 



Gündem