Kılıçdaroğlu: "Hazine'de olmayan bir parayla garanti verdiler"

Kılıçdaroğlu: "Hazine'de olmayan bir parayla garanti verdiler"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni mevduat sistemiyle ilgili "Hazine'de olmayan bir parayla garanti verdiler, gizli faizin dik âlâsını uyguladılar. Garibanın döviz sahibini fonladığı saçma sapan karanlık bir düzeni getirdiler. Garibanın sırtından faizi teşvik ettiler. Hem de dolar garantili olarak... Nass bunun neresinde?" dedi.

Partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz" diyerek açıkladığı yeni adımları değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomi konuşmalarında faiz indirimi konusunda sık sık referans olarak gösterdiği 'nass'a atıfta bulunarak şöyle konuştu:

"Ekonomide ciddi sarsıntılar, müdahaleler oluyor. Dolar bir yükseliyor bir düşüyor.... Erdoğan'ı doğrudan muhatap almak kadar yanlış bir şey yok aslında. Yönetemeyen, yeteneği olmayan, Türkiye'nin geleceğini düşünmeyen birine ne söyleyeceksin?

84 milyona değil de bir grup çeteye çalışan, her imkanı sağlayan kişiye ne söyleyeceksin? Muhatap olmak doğru değil... Ama milletin kaderi olunca mecburen bir şey söyleyeceksin... Bu ülkeye yapılan kötülük yetmedi, asla yapılmaması gereken bir işi bunlar bir daha yaptılar. İkinci kez beyt-ül mâle el uzattılar. Birinci kez 128 milyar dolardı...

Bu devletin, milletin alın teri ile birikmiş 128 milyar dolarını kime verdiler? Öğreneceğiz... 13. Cumhurbaşkanı'nin yapacağı ilk işlerden biri de bu parayı kimlerin aldığını öğrenmektir. beyt-ül mâl ile kumar oynuyorlar. Devletin hazinesi ile kumar oynanmaz. O hazine beyt-ül mâldir, 84 milyonun alın teri vardır. Hazine, kumar masasına sürülecek bir para değildir, devletin hazinesi ile kumar oynanmaz. Hazinede olmayan bir para ile garanti verdiler.

Dün yaptıkları buydu... 'Nass bunu edin bunu emredin diyor' diye diye, gizli faizin dik alasını uyguladılar. Ama şimdi bunu yaparak büyük bir girdabın içine soktular Türkiye'yi. Garibanın döviz sahibini fonladığı saçma sapan karanlık bir düzeni getirdiler. Garibanın sırtından faizi teşvik ettiler. Hem de dolar garantili olarak... Nass bunun neresinde? Garibanın parası ile bankada doları olanı finanse ediyorsun. O garibanlardan bazıları bu gelişmeleri kutluyor, seviniyorlar. Bu Türkiye'nin bir trajedisidir. Erdoğan belki iyi değil ama buna rağmen onu destekleyenler varsa onların oturup düşünmeleri gerekiyor. Biz onların çıkarlarını, haklarını, alın terini savunuyoruz. Biz fakirden alınıp zengine verilmesini doğru bulmuyoruz. Elini sıcak sudan soğuk suya sokmadan milyon dolarları kazananları savunmuyoruz. Beyt-ül mâl ile kumar oynayan bir saray var, o kumar masasını alkışlayanları tarih asla unutmayacaktır. Bir organize kötülük ile karşı karşıyayız. Milletime namus sözümdür. Bu organize kötülüğü yok edinceye kadar mücadele edeceğim. 

Bir ülkenin vatandaşı kendi milli parasını değil de yabancı parayı güvence olarak görüyor, ona yatırım yapıyorsa; o ülkenin yönetiminde sorun var demektir. Bankadaki tasarruf mevduatının yüzde 66'sı dövizdir. Tasarruf sahiplerinin yüzde 66'sı 'Ben TL'ye güvenmiyorum' diyor. 'Devlet yöneticilerine de güvenmiyorum, başka ülkenin parasına güveniyorum' diyor. Edirne'yi ve Kars'ı korumak neyse, Türk Lirası'nın itibarını korumak da aynı şeydir."

Gündem