Kılıçdaroğlu: Merkez Bankası nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor

Kılıçdaroğlu: Merkez Bankası nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor
Kılıçdaroğlu, "Bu raporda enflasyon tahmini eskiye göre daha gerçekçi bir biçimde yapılmış ama 2023 için yüzde 58 olarak belirtilen tahmin, ekonomik analizin bugün gösterdiği yüzde 70’in altında. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, enflasyonda yukarı yönlü riskler yüksek" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıkladığı son enflasyon raporuyla TCMB’nin “uzun zaman sonra nihayet asli görevini hatırlamış göründüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, Bakan Mehmet Şimşek’e 128 milyar doları açıklama çağrısında da bulundu.

Gazeteci Murat Yetkin’e konuşan Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın açıkladığı son enflasyon raporunu şöyle değerlendirdi:

“Öncelikle raporun iletişiminde “fiyat istikrarı” hususuna sürekli atıf yapılması, Merkez Bankasının bu asli görevinin sürekli hatırlatılması önemli. Merkez Bankası uzun bir zaman sonra nihayet asli görevini hatırlamış görünüyor. Bu raporda enflasyon tahmini eskiye göre daha gerçekçi bir biçimde yapılmış ama 2023 için yüzde 58 olarak belirtilen tahmin, ekonomik analizin bugün gösterdiği yüzde 70’in altında. Ayrıca unutmamak gerekiyor ki, enflasyonda yukarı yönlü riskler yüksek.”

“Yanlış sinyal veriyor”

TCMB Başkanı Erkan’ın teknik bir dil kullandığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ama bu teknik ifadeleri ve analizinin doğru olduğu anlamına gelmemektedir. Özellikle son haftalarda mevduat faizinin yüzde 30’e düşürülmesini sıkılaşma örneği olarak göstermesi özünde isabetli değil, yanlıştır. Hele bu yoldan politika faizi ve mevduat faizinin buluşması yönünde bir gelişme sağlandığını belirtmesi yine yanlış olmanın yanı sıra ciddi ölçüde yanlış sinyal de vermektedir” diye konuştu.

“Yanlış ve zararlı”

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Teknik ifade ve formülleri gerçek sorun karşısında isabetsiz kalmaktadır. Çünkü açıkladığı politika araçları içinde politika faizi artışı, var olan enflasyon sorununun boyutuna göre orantısız ölçüde sınırlı bir yer tutmaktadır.

“Bunun gerekçesi olarak ortaya koyduğu birinci argüman “kademelendirmeye” ihtiyaç olduğudur. Resmî enflasyon beklentisinin bile yüzde 58 olduğu bir ekonomide böyle bir kademelendirmenin yanlış ve zararlı olduğu açıktır. Böyle bir kademelendirmenin en büyük zararlarından biri kuşkusuz enflasyon dinamiklerinin etkisini artırmaya ve zaten yüksek olan çekirdek enflasyonun tırmanmaya devam edecek olmasıdır. Bu etkiler ise düşük gelirliler üzerindeki ek olumsuz etkisinin yanı sıra enflasyonun kemikleşmesi anlamına gelmektedir.”

“Bu sorunun yanıtı bilimsel olarak belli”

Kılıçdaroğlu, Hafize Gaye Erkan’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” sözü sorulması üzerine “siyasi konularda konuşmayacağını” söyleyerek yanıt vermemesini de değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu, “Gerçekte bu soruyu yanıtlamamasının kanımca düşündürücü sayılması gerekir. Çünkü bu sorunun yanıtı bilimsel olarak bellidir. Bunu siyasi yapan ise bu bilimsel gerçeğin tüm yetkileri elinde toplamış kişi tarafından reddedilmesi ve konuya farklı bir boyut eklenmesidir. Demokratik bir ülkenin bağımsız Merkez Bankası Başkanının bu temel ekonomi politikası sorusuna yanıtının ekonomi bilimini yok saymaması beklenir” dedi.

Erkan’ın sunumunda en çok eleştirilecek hususun ise Kur Korumalı mevduata ilişkin sorulara verdiği kaçamak cevaplar olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankasının en önemli sermayesi güvendir. Güveni sağlamak için şeffaflıktan ve hesap vermekten kaçmamak gerekir” dedi.

“Şimşek 128 milyar doları açıklamalı”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in göreve geldiğinde “Şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacak” diye açıklama yaptığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uyum taahhüdünün yerine getirilmesi için evvela ‘128 Milyar dolar nerede?’ sorusuyla hafızalara kazınan, arka kapıdan satılan tüm dövizlerin hesabının millete verilmesi gerekir. Yine Kur Korumalı Mevduatın TCMB’ya toplam yükünün ne olduğu, Kur Korumalı Mevduatın bireyler ve şirketler kesimi arasındaki dağılım kamuoyuna mutlaka açıklanmalıdır” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem