Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a malvarlığı ile yüklendi: "Koz olarak kullanılıyor"

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a malvarlığı ile yüklendi: "Koz olarak kullanılıyor"
CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin en tepe noktasında oturan kişinin mal varlığı, başka bir devletin başkanı tarafından koz olarak kullanılıyorsa orada sorunumuz var demektir" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bolu'da mevcut ve eski baro başkanları, belediye başkanları, milletvekilleri ve muhtarlarla buluştu. Temiz siyaset vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yüklenerek "Bir ülkenin en tepe noktasında oturan kişinin mal varlığı, başka bir devletin başkanı tarafından koz olarak kullanılıyorsa orada sorunumuz var demektir" dedi.

Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: 

"Eksik ne? Namuslu, düzgün siyasetçi eksiğimiz var. Cebine çalışan siyasetçi, bu ülkeye hayır getirmez. Siyasetçi cebine değil, millete çalışacak. Şunu unutmayın. Bir ülkenin en tepe noktasında oturan kişinin mal varlığı, başka bir devletin başkanı tarafından koz olarak kullanılıyorsa orada sorunumuz var demektir. ‘Senin mal varlığını inceleyeceğim ha bak kızdırma beni’ dediği andan itibaren, ona hak ettiği cevap gelmiyor ve susuluyorsa orda bir sorunumuz var demektir. Devleti yönetenin tertemiz olması lazım. Pürü pak olması lazım. Devleti yönetmek sıradan bir olay değildir. Devleti yönetmek için her şeyden önce arkanızda kara bir leke olmayacak. Her şeyin hesabını vereceksiniz."

Salonda bulunan muhtarlara "Neden sesiniz çıkmıyor?" diye soran CHP Genel Başkanı, "Niye maaş almıyorsunuz? Belediye başkanı, milletvekili, bakan, cumhurbaşkanı maaş alır. Onları halk seçtiyse sizi de halk seçti. Neden bu çifte standart? Neden bu konuda hiç sesinizi çıkarmıyorsunuz? Ortak mücadele kadar değerli bir şey yoktur" diye konuştu. 

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: 

"Aramızda muhtar arkadaşlarımız var. 1833, bu topraklarda yapılan ilk seçim muhtarlık seçimleridir. Kastamonu Taşköprü’de yapılır. Demokrasinin mihenk taşı muhtarsa, muhtarlar demokrasilerde aradıklarını bulabildiler mi? Muhtarlara hak ettikleri teslim edildi mi? Edilmediyse, ‘neden teslim edilmedi’ diye konuşmadınız? Birleşik oy pusulası niye yok sizde? Üstelik muhtar seçimi en demokratik seçimdir. Muhtarın önemli görevi de vardır. Muhtar kanaat önderidir. Sosyal yardımlar yapılıyor. Bir mahallede kimin fakir kimin zengin olduğunu en iyi muhtar bilir. Soru şu: Neden sosyal yardımlar muhtarlar aracılığı ile dağıtılmıyor? Neden talep etmiyorsunuz? Mücadele etmesini, talep etmesini bileceksiniz. Sizin bir bütçeniz var mı? Yok. Niye yok? Siz fakir fukaraya yardım yapacak parayı nasıl bulacaksınız? Niye sizin bütçeniz yok? Belki ‘bu Kılıçdaroğlu da aman, bütçe vermezler’ diyeceksiniz. Emlak vergisi toplanıyor, ödeniyor. Nereye? Belediyeye ödeniyor. Yüzde 1-2’si muhtarlık bütçesi olarak ayrılamaz mı? Parayı yerinde ve zamanında harcadığınız sürece hiçbir sorun yok. Bir dönem ‘muhtarlara gerek yok’, hatırlar mısınız? Biz itiraz ettik. Muhtarlık kurumunu güçlendirmek istiyorsanız, dediğim kurallara dikkat edeceksiniz."  (ANKA)

Muhtarlar Ne Kadar Maaş Alıyor?

Köy muhtarları ile şehir ve kasaba mahalle muhtarlarına ödenen aylık maaş miktarı, belli bir gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı ile belirleniyor. Muhtar ödeneklerinin ne kadar olacağı ve nasıl ödeneceği 2108 sayılı “Muhtar Ödenek Ve Sosyal Güvenlik Yasası’nda" düzenleniyor.

SGK prim ödemelerinin de devlet tarafından karşılanmasını talep eden muhtarların taleplerinin kabul edilmesinin ardından 882,65 TL olan aylık SGK primi kesintisi ile muhtarlara yapılan 2 bin 26 TL maaş ödemesi, 2 bin 909 liraya çıkarıldı.

 

Gündem