Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüşmesinin detaylarını anlattı

Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüşmesinin detaylarını anlattı
Kılıçdaroğlu, yeni anayasa konusunda “AK Parti’nin nasıl bir teklifle geleceğini bilmiyoruz. Gelince bakıp, ona göre kararımızı veririz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 11 Ekim’de partisinin Meclis Grubu yöneticileriyle birlikte TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’u ziyaretinin arka planını anlattı.

Kılıçdaroğlu, nezaket ziyaretinde Kurtulmuş’a Altılı Masanın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Metnini sunmuştu. Anayasa tartışmalarının yaşandığı günlerde Kurtulmuş’u ziyaret eden Kılıçdaroğlu, “Umarım siyaset belli bir uzlaşma zemini içinde Türkiye’nin sorunlarını çözer” açıklaması yapmıştı.

Ziyarete dair gazeteci Murat Yetkin’e konuşan Kılıçdaroğlu, “Uzlaşma umudu ifadenizi Anayasa tartışmasına peşinen girmeme siyasi izlemeyeceğiniz şeklinde okumak mümkün mü?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bizim yeni bir Anayasa konusunda ne düşündüğümüz belli; altında CHP dahil altı partinin imzası var. Biz bunun için ısrarlı olacağız. Ancak AK Parti’nin nasıl bir teklifle geleceğini bilmiyoruz. Gelince bakıp, ona göre kararımızı veririz.”

Kurtulmuş ile görüşmesinde Anayasa konusuna neredeyse hiç girmediklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Sadece sunarken birkaç cümle” dedi.

Kılıçdaroğlu, görüşmenin içeriğine dair şu bilgileri verdi:

“Çoğunlukla Meclis İç Tüzüğü. Meclis İç Tüzüğünde yapılacak değişikliklerle Meclis’in etkisini, her bir milletvekilinin değerini arttırmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu konudaki önerilerimizi anlattık Sayın Başkana. Yasama organı, yürütmenin baskısı altında. Örneğin Cumhurbaşkanı ‘Şu kişinin dokunulmazlığı kaldırılsın’ dediği anda o kişinin fezlekesi hemen öne çekiliyor. Fezlekelerin, iktidarın muhalefet üzerindeki baskı aracına dönüşmesinin yanlış olduğunu ve bu konuda TBMM’nin temsil ilkesini de dikkate alıp hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledik. Bir kural getirilebilir buna, örneğin fezlekeler geliş sırasına göre işleme alınabilir.

Can Atalay’ın durumu

“Sonra Can Atalay’ın durumu var. Yüksek Seçim Kurulu seçime girmesinde sakınca görmemiş, seçilmiş, ama yemin ettirmiyorsunuz, milletvekili olamıyor. Oysa cezası yasama görevi sonuna ertelenen örnekler var. Önceki Meclis Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, ‘Ben olsam kapıda karşılardım’ diyor.

“Bakın, 600 milletvekili var TBMM’de. Meclis komisyonlarında görev alan milletvekilleri yine de orada görüşlerini dile getirebiliyor. Komisyon dışı kalanlar sadece oylamalarda parmak kaldırıp indiriyor. Oysa araştırma komisyonları kurulsa orada, devlet yapısının, bürokrasinin, üniversitelerin, sivil toplumun da katılımıyla yasama organı değerli çalışmalar üretebilir. Ben milletvekili iken yer almıştım araştırma komisyonlarında, gayet yararlı çalışmalar yapılıyordu. O nedenle araştırma önergelerine de izin verilmesi gerekiyor. Bunları yasama organının, parlamentonun ve her bir milletvekilinin değerini artırmak için de istiyoruz.

“Milletvekili soru önergesi veriyor. Doğru dürüst yanıt gelmiyor. Bakanların sorulara yanıt verme oranı giderek azalıyor. Meclis Başkanlığının bunu da yürütmeden sorması, takip etmesi, daha sık uyarması etmesi gerekir. Parlamento denetim bakımından da işlevsiz hale geliyor.

“Sonra, diyelim milletvekili kanun teklifi hazırlayacak… Meclis yasal ve teknik destek verebilmeli. Dünyanın bütün demokrasilerinde siyasetçi kararı alır, bürokrasi uygular. Meclis Kanun ve Kararlar Dairesi canlandırılmalı; bu anlamda başvuran milletvekillerine danışmanlık hizmeti verebilmeli.”

Torba kanun sorunu

Torba kanunların “Meclis işlevini aşındırdığını” belirten Kılıçdaroğlu, “Örneğin sağlık konusunda bir madde ekleniyor, ama Sağlık Komisyonunda görüşülemiyor. Komisyonlar devre dışı bırakılıyor; sadece Plan ve Bütçe Komisyonunda apar topar geçirilip Genel Kurula indiriliyor” dedi.

CHP lideri, “Torba yasaları Anayasa Mahkemesine taşımıyorsunuz diye eleştiriliyorsunuz” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Bir sorun da orada var çünkü. Her torba yasanın içine, kendi istediklerine ek olarak halkı ilgilendiren bir madde ekliyorlar; AYM’ye taşısak “Bak işte CHP engelliyor” diyecekler. Torba yasa uygulamasının artık son bulması gerektiğini, eğer devam edecekse de temel kanunların torba yasa içerisinde getirilmesini yasaklayan bir içtüzük değişikliği gerektiğini önerdik.”

Bu öneriye TBMM Başkanı Kurtulmuş’un bir yorum yapmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Pek yorum yapmadı. Karşı da çıkmadı. Dikkatle dinledi, hassasiyet gösterileceğini söyledi” dedi. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Politika