Kılıçdaroğlu'ndan Numan Kurtulmuş'a açık mektup: Susmanız, suça ortak olmanızdır

Kılıçdaroğlu'ndan Numan Kurtulmuş'a açık mektup: Susmanız, suça ortak olmanızdır
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Can Atalay için TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u göreve çağırdı.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay 3. Dairesi’nin, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye İşçi Partisi Hatay Milletvekili Can Atalay’la ilgili hak ihlali kararını uygulamaması hakkında, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a açık bir mektup yazdı.

'En büyük sorumluluk size, yani TBMM başkanına ait'

Yargıtay'ın AYM'nin kararını uygulamadığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Yargıtay’daki sözde 5’li yargıcın TBMM’nin bir üyesini esir tutma girişimine karşı anayasal ve yasal mücadele verilmesinde en büyük sorumluluk size, yani TBMM başkanına aittir" dedi.

'Siz dahil, 599 milletvekili olası ve potansiyel mağdurdur'

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet'te kaleme aldığı yazısında şunları kaydetti:

"Yargıdaki bir grup sözde yargıç tarafından, anayasanın açıkça parlamentoya verdiği bir yetkinin gasp edilerek kullanılması suçtur. Bu suç tüm Meclis’e karşı işlenmektedir. Bu suçun mağduru başta aziz milletimiz olmak üzere, tüm Meclis’tir. Bu suçun şu an tutsağı fiziki olarak Can Atalay’dır, fakat siz dahil, 599 milletvekili olası ve potansiyel mağdurdur.

Anayasa gereğince TBMM’nin rızası olmadıkça seçilmiş bir milletvekilinin görevi süresince hiçbir şekilde tutulamayacağı, tutuklanamayacağı, sorgulanamayacağı ve yargılanmayacağı açıktır. Can Atalay’ın anayasal haklarının yok sayılması ve bunun karşısında sizin suskunluğunuz açıkça söylemek gerekirse bu suçlara ortak olmak demektir."

Ne olmuştu?

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Bu arada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim'de yaptığı toplantıda ise oy çokluğuyla Can Atalay'ın “seçilme hakkı” ve “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmişti.

Yargıtay 4. Dairesi'nden Can Atalay için yeni kararYargıtay 4. Dairesi'nden Can Atalay için yeni karar

Gündem