Kılıçdaroğlu'ndan staj mağdurları ve EYT ve açıklaması: Bir önerimiz var

Kılıçdaroğlu'ndan staj mağdurları ve EYT ve açıklaması: Bir önerimiz var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Gelecek olan kanun teklifinde bu yoksa, staj süresinin de emekliliğe dahi edilmesi için bizim de bir önerimiz olacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Dündar ile Haftanın Panoraması programında emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), staj mağdurları ve öğretmen atamalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"Gelecek olan kanun teklifinde bu yoksa, staj süresinin de emekliliğe dahi edilmesi için bizim de bir önerimiz olacak" diyen Kılıçdaroğlu, "Umarım kabul ederler. Çünkü onların sayıları çok fazla değil. Ama bir haksızlığı telafi etmek istiyorsanız bunun da giderilmesi lazım." dedi. CHP lideri şöyle devam etti:

"Staj yapan bir kişi zaten çalışıyor demektir, öğrenci değildir artık. Dolayısıyla onun hakkının teslim edilmesi lazım. Hatta bizim şöyle bir projemiz var. Bütün organize sanayilerinde teknoloji liseleri kuracağız, bunlar çağdaş köy enstitüleri.

Teknoloji liselerinde üçüncü sınıftan itibaren kendi alanında staj görecek fabrikalarda ve onların sosyal güvenlik primlerini devlet yatıracak. Daha o aşamadayken prim ödeme gün sayısı da başlamış olacak. Aslında bu staj süresi de bunun başka bir benzeri, kişi staj yapıyorsa artık onu da normalde başlangıç süresi kabul etmek lazım.

100 bin öğretmen ataması

(100 bin öğretmenin atamasının yapılması talebi) Sayıştay’ın bir raporu var, öğretmen açığı 138 bin görünüyor. 138 bin öğretmen açığı var. Biz ayrıca köy okullarını da açacağız. Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 bin öğretmen artı bir 100 bin öğretmen atamamız gerekecek zaten. Bu yapıldığı taktirde öğrenciler ile öğretmenleri büyük ölçüde evlerine yakın bir mekânda, okulda buluşturmuş olacağız. Anne ve baba kırsalı terk edip çocuğum okusun diye kente gelmeyecek. Oraya öğretmen gidecek. Kırsala sadece öğretmen değil, imamı, öğretmeni, ziraat mühendisi, veterineri olacak. Toprak analizi yapılacak, hayvanların hastalıkları ile ilgilenilecek. Bu tamamın bir sosyal politika zaten. Kırsalı ayakta tutmamız lazım. Köyler boşaldı, boşaldığı zaman bizi kim besleyecek. Her şey dışarıdan geliyor. Kırsalda çalışan, üreten kadınların ve gençleri sosyal güvenlik primini de devlet ödeyecek.

Konut projeleri

Konut fiyatları çok arttı. Normalde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ev sahibi olma şansları ortadan kalkıyor. Bunun sağlıklı bir zemine ve dengeye oturtulması lazım. Biz zaten orta gelirlilerin ev sahibi olmaları için özel projeler yapacağız. TOKİ çok önceden kurulan bir kuruluştu, döneminde çok başarılı hizmetler de sundu fakat AK Parti hükümetleri döneminde daha çok lüks konutlar yaptı. Lüks konutlar yapılınca o lüks konutların zaten sıradan vatandaşın alma şansı olmadı. Deprem konutları yapıldı, hakkını teslim etmemiz lazım. Ama İstanbul gibi bir yerde kentsel dönüşüm gerçekleşemedi. Hala İstanbul deprem açısından dünyanın en riskli kentlerinden birisidir. İstanbul’a özel bir önem vermek ve kentsel dönüşümü insanları yerinden, yurdundan etmeden onlara daha sağlıklı konutlar yaparak yerlerinde tutmak gerekiyor. O konuda da güzel çalışmalarımız var.

(Ne kadar süre ile yabancıya konut satışının durdurulmasını planlıyorsunuz?) Planlı yapacağız. Programını yapacağız. Orta gelirlilerin süratle konut sahibi olmalarını sağlayacak mekanizmaların finansı da devreye koyarak altyapısını oluşturacağız. Bu konuda çalışan uzman grubumuz var. İstanbul Büyükşehir’in KİPTAŞ’ın da önemli bir kadrosu var. Onlar da bir çalışma yapıyorlar zaten. İstanbul’dan başlayarak, kentsel dönüşüm ile birlikte gerçekleştireceğiz. İzmir güzel bir atılım yaptı, kooperatif haline dönüştürdü. Kentte bir mahallede oturanların tümünü kooperatif haline dönüştürdü. Binalar kendi istekleri üzerine yıkılıyor. İzmir’in bina yakan inşaat şirketi var, yüzde 1 karla bütün inşaatı kendisi yapacak. Onlara sağlıklı güzel konutlar teslim edecek." (ANKA)

Gündem