Kira krizinde arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor

Kira krizinde arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor
Kira krizine dair hazırlanan “arabulucuk” uygulaması 1 Eylül’de başlıyor.

Konut ve kiralardaki artışlar nedeniyle ortaya çıkan barınma krizi sonucunda ev sahibi ve kiracılar arasında şiddet olayları tırmanırken açılan tahliye davaları nedeniyle mahkemeler kilitlenme noktasına geldi.

Arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılamayacak

İktidarın soruna çözüm olarak sunduğu arabuluculuk uygulaması ise 1 Eylül’de başlıyor. Uygulamayla mal sahibi veya kiracı, arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak.

Mal sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların adliyelerin en önemli iş yüklerinden biri haline geldiğini söyleyen İzmir Tüketici Hakem Heyeti üyesi Salih Emrah Ertan, İzmir’de 2021 yılında herhangi bir sulh hukuk mahkemesinin iş yükü bin dosyayken, 2022’de bu dosya sayısının 2 bin 500, 2023 yılında ise 3 bine kadar çıktığını belirtti. Adliyelerdeki kira anlaşmazlıkları yükünü hafifleterek toplumsal barışı sağlamak gerektiğini söyleyen Ertan, devletin bu anlaşmazlıkları uzlaşmacı bir tavırla sona erdirmek için ara buluculuğu zorunlu hale getirdiğini söyledi.

4 haftada anlaşma sağlanamaması halinde dava yoluna gidilebilecek

Tarafların adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvurabildiğini belirten Ertan, 4 haftada anlaşma sağlanamaması halinde dava yoluna gidilebildiğini bildirerek, arabuluculuk süreciyle ilgili şu bilgileri verdi: “Adalet Bakanlığı arabuluculuk siciline kayıtlı arabulucular arasında görev pozisyonu açık olan ara buluculara otomatik bir atama yapıyor. Ara bulucu bu görevi 3 hafta içinde yerine getirmek zorunda. Sonuç alınmazsa tekrar bir araya gelirler. Taraflar anlaşamadıkları takdirde arabuluculuk ücretini o sırada ödemezler. Anlaşırlarsa kanun yarı yarıya ya da farklı bir paylaşım oranında ücreti belirler” dedi.

Sorunun temel kaynağının yüksek enflasyon

Ancak sekter temsilcileri ve tüketici dernekleri uygulamanın soruna çözüm getirmeyeceği görüşünde. Sorunun temel kaynağının yüksek enflasyon olduğuna dikkat çeken uzmanlar; çözümün enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi, konutta arz talep dengesinin sağlanması, kira ücretlerinin stabil hale gelmesiyle sağlanabileceğini belirtiyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, uygulamanın mahkemelerdeki yığılmanın önüne geçmek için faydalı olabileceğini belirtti. (DHA)

Gündem