Kiracıyı tahliye davalarında patlama: En erken duruşma tarihi 7 ay sonraya veriliyor

Kiracıyı tahliye davalarında patlama: En erken duruşma tarihi 7 ay sonraya veriliyor
Ev sahiplerinin reel enflasyonu ve şişen konut fiyatlarını gerekçe göstererek fahiş kiralar istemesi, kiracıların ise bu miktarları ödeyemeyeceğini söylemesi sonucu yaşanan kriz derinleşiyor. Taraflar arasındaki davalarda büyük bir artış yaşanırken, en erken duruşma tarihi ancak 7-8 ay sonraya alınabiliyor.

Mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlık, tahliye davalarında patlamaya yol açmış durumda. Öyle ki, duruşma tarihleri kiraların normal seyrettiği süreçte ortalama 1-2 ay içinde verilirken, yığılma nedeniyle bu süre 7 aya uzadı.

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre, tahliye davalarında taraf avukatlarından birinin ilk duruşmaya mazeret sunması durumunda da, süre en az 1 yılı aşabiliyor. Hukukçular, tahliye davalarında yargılamaların en erken 4 yılda bittiğine işaret ediyor.

'ÖRNEK' BİR TAHLİYE DAVASI

Haberde, tahliye davalarındaki yığılmanın somut bir örneği olarak da, İstanbul Etiler'de bir ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlık gösterildi. Buna göre, süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren M. Gıda'nın ortaklarından iş kadını N. G., Beşiktaş Etiler'de bulunan dairesi nedeni ile kiracısı H. S. Ç. ile karşı karşıya geldi.

İstanbul 5. Sulh Hukuk Mahkemesinde geçen günlerde açılan davaya göre, H. S. Ç. daireyi 1 Mayıs 2011'de kiraladı. Taraflar arasında yapılan kontrata her iki taraf da uydu. En son aylık 15 bin TL kira ödeyen Ç.'ye, ev sahibi 10 yıllık sürenin dolduğunu bildirerek yeni bir kira sözleşmesini yapılmayacağını bildirdi.

DAİREYİ BOŞALTMADI

Durum geçen yıl 17 Mayıs'ta H. S. Ç.'ye ihtarname yolu ile bildirildi. Ancak Ç., daireyi boşaltmadı. Yürütülen görüşmelerden de sonuç çıkmayınca iş kadını N. G. tahliye davası açtı. Dava geçen 6 Mayıs günü açıldı. Mahkeme ise, benzer davaların yoğunluğundan duruşma günü için 17 Ocak 2023'e gün verdi. Bu da, ilk duruşmanın en erken 7 ay sonra yapılacağını gösteriyor.

DAVALARDA YÜZDE 300’LÜK ARTIŞ VAR

Avukat Şenay Karabulut, “Tahliye davalarında müthiş bir artış var. 6 ay öncesine göre yaşanan artış yüzde 200-300’ler seviyesinde. Benim çalıştığım hukuk bürosunda tahliye davaları 4’e 5’e katlanmış durumda. Durum böyle olunca bu davaların sonuçlanması da 3-4 yılı bulabiliyor” diye konuştu.

Gündem