Kiraya veren vefat ettiyse kira sözleşmesi biter mi? Mirasçılar ne yapabiliyor... İşte yanıtı...

Kiraya veren vefat ettiyse kira sözleşmesi biter mi? Mirasçılar ne yapabiliyor... İşte yanıtı...
Avukat Tamer Heper Posta gazetesindeki köşe yazısında bir yurttaşdan gelen "kiraya veren vefat ettiyse kira sözleşmesi biter mi?" sorusuna yanıt verdi.

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper köşesinde yurttaşlardan gelen soruları yanıtlıyor.

Bugün köşesinde "Biz kardeşlere bir ev miras kaldı, evde kiracı var. Şimdi biz kiracı ile yeni bir sözleşme yapacak mıyız? Kiralar kime ödenecek? Bu durum kiracının tahliyesi için yeterli mi? B.T." sorusuna yanıt verdi.

Heper şunları kaydetti:

"Bir ev kirada iken evin sahibi, aynı zamanda kiraya veren vefat ettiğinde kira sözleşmesi son bulmaz. Kira sözleşmesi mirasçılar adına devam eder. Dolayısıyla yeni bir kira sözleşmesi yapılması şartı yoktur. Ancak mirasçılar elbirliği mülkiyetine tabi olduklarından kiranın kime ödeneceği problemi ortaya çıkabilir. Şayet bunu mirasçılar kendi aralarında halledebiliyor ise, yani kiranın tahsili konusunda anlaştıkları bir husus var ise bunu kiracıya bildirirler. Kiracı da kirayı bildirilen şekle uyarak öder. Şayet mirasçılar kiranın tahsilatı konusunda anlaşamıyorlar ise kiracı da kirayı ödemede temerrüde düşmemek için mahkemeden tediye mahalli talep eder, mahkeme de kiraların ödeneceği bir banka şubesini gösterir. Kiracı kirasını bu banka şubesine ödeyerek borçtan kurtulur. Ancak tercih edilen durum, mirasçıların anlaşarak ödeme için bir çözüm getirmeleridir. Kiraya verenin ölmesi bir tahliye nedeni değildir. Ancak kiraya veren öldüğünde ortaya yasal tahliye nedenlerinden biri çıkabilir. Bunun en bariz örneği mirasçının gayrimenkule olan ihtiyacıdır. Bu durumda eski kiraya verenin ölmüş olması nedeni ile değil ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açılır. Dava süresi içinde ihtiyaç ispatlanırsa kiracının tahliyesine karar verilir yoksa kiraya veren öldü diye tahliye kararı verilmez." (Kısa Dalga)

Gündem