Kış saati uygulamasına geçilmeyecek

Kış saati uygulamasına geçilmeyecek
Bakan Bayraktar, 2016'dan beri devam eden uygulamanın süreceğini ve kış saati uygulamasına geçilmeyeceğini açıkladı..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "yaz saati" uygulaması tartışmalarına yanıt verdi.

Bayraktar, iptali için TBMM'ye kanun teklifi verilen yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasının daha faydalı olacağını belirterek, kış saatine geçilmeyeceğini söyledi. Bakan Bayraktar konuya ilişkin olarak, "Yaz saati uygulaması yıl boyunca uygulanacak" açıklamasında bulundu.

Dünya genelinde ekim ayında kış saati uygulamasına geçilerek saatler 1 saat geri alınıyor. Gün ışığından daha fazla yararlanma hedefinde olan yaz ve kış saati uygulamaları Türkiye'de 2016 yılından beri uygulanmıyor.

CHP'den 'kış saati uygulaması geri gelsin' teklifi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, sabit saat uygulamasının kaldırılması amacıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na kanun teklifi sundu.

Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunu’nda değişiklik yapılması öngörülen teklifin gerekçesinde, kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılmasıyla enerji tasarrufu sağlanması, çalışanlar, özellikle öğrenciler, çalışan kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesinin ve Avrupa ülkeleri ile olan saat farkının düşürülmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Kış saati uygulamasından neden vazgeçildi?

Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulaması, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Kararda "27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürmesi kararlaştırılmıştır" denildi.

Uygulamaya karşı dava açıldı ancak idari mahkeme ve Danıştay 10. Dairesi davayı reddetti. Bunun üzerine karara itiraz edilip üst mahkemeye başvuruldu. Davayı inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 697 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulunun böyle bir karar vermeye yetkisi olmadığı vurgulayıp 14 Eylül 2017'de kararın yürütmesini durdurdu.

Tasarruf sağlanıyor mu?

AKP iktidarı, bu uygulama sayesinde enerji tasarrufu sağlandığını savunuyor. Ancak Elektrik Mühendisleri Odasının (EMO) çalışmasına göre kış saati uygulamasından vazgeçilmesi tasarruf sağlamadığı gibi tüketimi artırdı.

EMO’nun TEİAŞ elektrik tüketim istatistiklerini temel alarak yaptığı çalışmaya göre; 2016 Kasım ayında elektrik tüketimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 düzeyinde rekor artış gösterdi ve 22,7 milyar kilovat saat ile o döneme kadar olan en yüksek düzeye ulaştı. Yani bu verilere bakıldığında bir tasarruf söz konusu olmadığı görülüyor.

(Kısa Dalga)

Gündem