Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt değerlendirdi: 'Birinci turun kaybedeni net bir şekilde Erdoğan olur '

Kısa Dalga yazarı Sedat Bozkurt değerlendirdi: 'Birinci turun kaybedeni net bir şekilde Erdoğan olur '
Kısa Dalga canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan gazeteci Sedat Bozkurt, "Burada dengeyi bozan Sinan Oğan. Bu da ikinci tura kalma ihtimaline dair önemli bir işaret fişeği. Seçim 2. turda kalırsa ne olur? Birinci turda oy vermeyen seçmen ikinci turda Erdoğan' a oy vermez, denklem budur. Birinci turun kaybedeni bu yüzden net bir şekilde Erdoğan olur" dedi.

14 Mayıs seçimlerinde oy verme işlemleri sona erdi ve sandıklar açılmaya başlandı. Mehveş Evin ve Banu Güven moderatörlüğünde Kısa Dalga YouTube ve Facebook kanallarından yapılan canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Kısa Dalga yazarı gazeteci Sedat Bozkurt, Anadolu Ajansı'nın iktidarın bir aparatı olduğunu ifade ederek "Şu anda en sağlıklı veri akışı CHP'den geliyor çünkü ıslak imzalı tutanakları paylaşıyorlar. AA'nın bir manüpülasyon yaptığı net bir şekilde görülüyor. Açılan sandıklar hep küçük yerlerdir. Henüz büyük kentlere gelinmedi. Ankara ve İstanbul'da referandumda hep muhalefet öndeydi. Büyük kentlerdeki veriler girilmeye başlandığında bu oranların değişeceğini düşünüyorum" dedi.

ss.png

'Anayasa'ya rağmen aday olan Cumhurbaşkanı..."

"Bu seçim daha önceki seçimler gibi değil diyerek konuşmasına başlayan Bozkurt, "Bu seçim süreci de daha önce tanıklık yaptığımız seçim süreçlerine benzemiyor. İçişleri Bakanı'nın sandık sonuçlarını darbe olarak değerlendirmesi, Anayasa'ya rağmen aday olan Cumhurbaşkanı'nın 15 Temmuz yorumu... Bunlardan yola çıktığınız zaman sandıklardan kaygı duyuyorsunuz" dedi.

Anadolu Ajansı'na yansıyan verileri değerlendiren Bozkurt, "Anadolu Ajansı iktidarın bir aparatı. AA'ya bir haber ajansı dememiz bugünkü koşullarda mümkün değil. İktidar bu araçla da siyaset yapıyor tıpkı YSK ile yaptığı gibi. İstanbul seçimlerinde de aynısını yapmıştı AA. Şimdi de aynısını görüyoruz. Şu anda en sağlıklı veri akışı CHP'den geliyor çünkü ıslak imzalı tutanakları paylaşıyorlar. AA'nın bir manüpülasyon yaptığı net bir şekilde görülüyor" diye konuştu.

"YSK'nın bu kadar erken yayın yasağını kaldırması da şüphelenmemize neden oluyor" diyen Bozkurt, "İktidarın denetiminde olan medya bu kadar hızlı olunca veri giremedi çünkü AA veri girmemişti. Burada müthiş bir şaşkınlığa düştüler ve 10-15 dakika ekranları boş kaldı. Bunların hepsini alt alta koyduğumuzda mevcut verilere dair bir yorum yapmakta çekiniliyor" ifadelerine yer verdi.

'Son 5 yılda Erdoğan seçmenine seçmen katamadı'

Mehveş Evin'in 'Beklentiniz nedir?' sorusunu da yanıtlayan Bozkurt şunları söyledi:

"Karşımızda 21 yıldır yıpranmış bir iktidar var. Yeni seçmende de eğilim çok Erdoğan'a yönelik değil. Bu yüzden yüzde 52'ye ulaşma ihtimali zor olan bir Cumhur başkanı adayı var. Karşı tarafta ise her gün üstüne koyarak ilerleyen bir Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu var. Ama tabi kolay olmayacak. Ancak ne yaparsa yapsın son 5 yıl ülke açısından her türlü anlamda iyi gitmedi ve Erdoğan seçmenine seçmen katamadı. Karşı tarafta ise senkronize olmuş ve uyumlu bir ittifak var."

'Dengeyi bozan Sinan Oğan'

"Burada dengeyi bozan Sinan Oğan. Bu da ikinci tura kalma ihtimaline dair önemli bir işaret fişeği. Seçim 2. turda kalırsa ne olur? Erdoğan bunu uzun zamandır istiyordu. İkinci turda ne yaparsa Erdoğan kazanabilir sorusunun yanıtı ise bende yok. Birinci turda oy vermeyen seçmen ikinci turda Erdoğan' a oy vermez, denklem budur. Birinci turun kaybedeni bu yüzden net bir şekilde Erdoğan olur ve Kılıçdaroğlu'nun karşısında yenilmiş olur."

'Büyük kentler oranları değiştirecek'

"Açılan sandıklar hep küçük yerlerdir. Henüz büyük kentlere gelinmedi. Ankara ve İstanbul'da referandumda hep muhalefet öndeydi. Büyük kentlerdeki veriler girilmeye başlandığında bu oranların değişeceğini düşünüyorum."

'Sandığa giren oyla başaramadıysanız çıkan oyla nasıl kazanacaksınız?'

YSK'nın İçişleri Bakanlığının sandık sonuçlarını polis ve jandarmaya toplatmasını yasaklamasına rağmen İçişleri Bakanlığı'nın polislere ıslak imzalı tutanakları el altından almaları için baskı yapmasına da değinen Bozkurt şöyle konuştu:

"Sandığa giren oyla başaramadıysanız çıkan oyla nasıl kazanacaksınız. İçişleri Bakanlığı'nın seçim sonuçlarını anlık olarak istemesi ile ne amaçlanabilir? Ellerine ne geçebilir? Bir memlekette sistemin iktidarın elinde kalması için bu kadar zorlanıyorsa kaybetme kaygısı sadece iktidarın konforlu alanını kaybetmesi değildir. Bu iktidar gitmek istemiyor."

'Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı 300 milletvekiline ulaşamayacak'

Meclis'teki milletvekili dağılımına dair de yorumlarda bulunan Bozkurt, şunları söyledi:

"Anketler üzerinden konuşmak lazım, giderayak iktidarların getirdiği tüm seçim yasaları derdine derman olmamış ve kendi ayağına dolanmıştır. Bu seçim yasası da Cumhur İttifakı'nın ayağına dolandı. Millet İttifakı'nın oylarının azalmasını isterken kendini zora soktu. Bu nedenle milletvekili dağılımının da kafa kafaya bir sayıya ulaşacağını düşünüyorum Meclis'te ikisi de 300'ü bulamayacak. Emek ve Özgürlük İttifakı'nı yanına alan da 360'ı bulamayacak. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı'nın bir araya gelmediği bir durumda bir Anayasa değişikliği mümkün görünmüyor."

'Memlekette seçmeni güven konusunda rahatsız hissettirecek bir iklim seçmene yaramayacak ve bunu iktidar da görüyor'

"İkinci tura kalındığı zaman ise Meclis'teki dağılım seçmeni çok fazla etkilemeyecek. Erdoğan çok öngörülebilir bir lider değil, seçim odaklı bir lider ve girip de kazanmadığı bir seçim yok. 2015 yılındaki seçimler ile şimdi arasında fark var. O zaman bu derece ekonomik bir sıkıntı yoktu. Memlekette seçmeni güven konusunda rahatsız hissettirecek bir iklim seçmene yaramayacak ve bunu iktidar da görüyor. Ayrıca bu seçim döneminde hiçbir ülkeyle kavga etmedik tam tersi barışmaya çalıştık."

'İkinci turda devleti kullanarak seçimleri alacağını sanmıyorum'

"Bu gibi meselelerde devlet dediğimiz o kurumsal yapısı -her ne kadar Erdoğan devletin yerine kendini koysa da- eğilmeye uygun değil. Bu yüzden ikinci turda devleti kullanarak seçimleri alacağını çok sanmıyorum." (Kısa Dalga)

Gündem