Kişi başına 3 kredi kartı düşüyor, kredi kartına hücum...

Kişi başına 3 kredi kartı düşüyor, kredi kartına hücum...
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kişi başına düşen kredi kartı sayısı 3'e çıktı.

Son dönemde market alışverişi başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçların karşılanmasıyla kredi kartları günlük yaşamın en önemli bir parçası. Günlük harcamaların büyük bölümü kredi kartlarıyla yapılıyor.

Kredi kartlarına hücum!

Gazete Duvar'dan Süleyman Karan'ın aktardığına göre mevduat faizlerindeki durum buyken, kredi kartlarına hücum ise sürüyor. Milletin yüzde 80’inin enflasyonla imtihanı sebebiyle, ancak birkaç kredi kartıyla ayın sonunu getirmek dışında bir seçenek kalmıyor. En temel ihtiyaçlar artık kredi kartıyla karşılanabiliyor. Temel gereksinimlerini karşılayabilmek için yeni kredi kartı başvuruları artıyor. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) verilerine göre, Türkiye’deki toplam kredi kartı sayısı 108.3 milyona ulaşırken kişi başına düşen kredi kartı sayısı da üç oldu. Sadece haziran ayında 162 bin kişi hayatında ilk defa kredi kartı kullandı. Kişi başına düşen ortalama bireysel kredi kartı borcu 22.534 liraya yükseldi. Bu borç geçen yılın aynı döneminde 8.781 liraydı. Kredi kartı olan kişi sayısı bir yılda yüzde 9 artarken kişi başına düşen kart borcu yüzde 156.7 arttı. Peki ya sonra? İşte sorun da bu, zira kredi kartı borcunun ancak limitini ödeyebilenlerin sayısı hızla artıyor ve böyle giderse ‘patlayan kredi kartı’ sebebiyle yeni bir krizimiz daha olacak.

Enflasyon uçuştayken mevduat faizleri düşüşte

Mevduat kredi faizlerindeki düşüş, tasarruf eğilimi açısından olumsuz bir seyir izliyor. Enflasyon oranının altında kalan faizler sağlıksız bir ortam yaratmaya gebe... TCMB verilerine göre, mevduatların ağırlıklı olduğu 1-3 ay arası vadeli mevduatlarda ortalama faiz 4 Ağustos haftası itibarıyla, yüzde 28’in altına indi. Böylelikle, mevduat faizlerinde bir buçuk ayda 15 puana varan düşüş kaydedildi. Kur Korumalı Mevduat’ın toplam mevduat içindeki payı da bu sağlıksızlığın bir diğer göstergesi. Mevduat faizlerinde düşüş eğilimi yeni ekonomi yönetiminin makro ihtiyati önlemlerinin etkisiyle hızlandı. TL likiditesindeki bolluk sebebiyle mevduat faizleri düşüyor. Sonuçta elinde parası olanın borsa, döviz, KKM ve altından şaşmaması kadar doğal bir şey yok!

Borsaya yabancı girişi 2 milyar dolara dayandı

Yabancılar, borsada son dokuz haftanın tamamında net alıcı pozisyonunda ve yaklaşık 2 milyar dolarlık hisse senedi satın aldı. Tabii ki bu kadar çok döviz gereksinimi içindeki bir ekonomi için bu olumlu bir gösterge. Bu yabancı ilgisinin sebebine gelince... Değersiz TL, yerli şirketlerin hisse değerlerinin hala düşük kalmasına sebep oluyor ve bu yabancı yatırımcı için ucuza alıp yükseğe satmak için ciddi bir fırsat. Yabancı bekleyecek ve kar realizasyonu vakti geldiğine karar verdiği anda satacak. Bireysel yatırımcı için bu spekülatif zemin çok kaygan ve asla kulaktan dolma bilgilerle spekülatif hisselere yatırım yapmamaları gerek. Hemen hatırlatalım, bir yıl önce büyük yatırımcıların spekülasyonları ve manipülasyonlar sebebiyle bireysel yatırımcıların canı çok fena yanmıştı! (Kısa Dalga)

Gündem