Kızamık vakaları artıyor

Kızamık vakaları artıyor
Ülkede sadece bu yılın ilk 6 ayında 3 bine yakın kızamık vakası bildirildi.

Türkiye, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre Avrupa’da en çok kızamık vakasının tespit edildiği ülke.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre aşı karşıtlığı, yoksul ve dar gelirli ailelerin olduğu bölgelerdeki birinci basamak sağlık hizmetlerinin götürülmesi sırasında yaşanan sıkıntılar, kontrolsüz göçler gibi pek çok durumun kızamık vakalarının artışında etkili olduğu belirtildi.

Hekimler, ciddi bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirterek "Aşı reddinden daha fazla, birinci basamakta bu hizmetlerin özellikle kırsal ve ekonomik durumu düşük olan kentlerin çeperlerindeki kesime ne ölçüde götürülmediğini incelemeliyiz" dedi.

'Kızamık vakaları ile çoğunlukla aşısız ve tam aşılı olmayanlar ile özellikle çocuklarda karşılaşıyoruz'

Halk Sağlığı uzmanı ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, kızamık verilerine ilişkin Sağlık Bakanlığı'na iki kez soru önergesi verdiğini ancak yanıt alamadığını söyledi. Pala "DSÖ veri tabanından elde ettiğimiz verilere göre, sayının artmasının yanı sıra kızamık vakaları ile çoğunlukla aşısız ve tam aşılı olmayanlar ile özellikle çocuklarda karşılaşıyoruz" dedi.

'Aşı reddinden daha önemli bir sorun yoksul ve dar gelirli ailelerde bağışıklanmanın daha düşük olması'

Kızamık vakaların özellikle bu yıl artış gösterdiğini vurgulayan Pala, özetle şunları kaydetti:

"Aşı reddi, ağırlıklı olarak Covid aşısı sonrası ortaya çıktı. Aşı reddinden daha önemli bir sorun yoksul ve dar gelirli ailelerde bağışıklanmanın daha düşük olması. Aşı aslında ücretsiz, buna karşın aşılamanın düşük olması birinci basamak sağlık hizmetlerinin götürülmesi sırasında sıkıntıların yaşandığını gösteriyor. Sağlık ocakları sisteminden aile sağlığı merkezleri sistemine geçilirken sahada bağışıklama hizmetlerinin aksadığı, bugüne kadar yapılan bütün çalışmalarda neredeyse gösterildi. Bakanlık aşılanmanın her ne kadar iyi seviyede olduğunu söylese de Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması gibi saha araştırmalarında bunun öyle olmadığı ortaya konuldu. Burada biz aşı reddinden daha fazla birinci basamakta bu hizmetlerin özellikle kırsalda ve ekonomik durumu düşük olan kentlerin çeperlerindeki kesime ne ölçüde götürülmediğini incelemeliyiz." (Kısa Dalga)

Sağlık