Kızılay Başkanı Kınık Meclis'te istifa çağrılarına yanıt verdi: Kaotik bir duruma dönüşür

Kızılay Başkanı Kınık Meclis'te istifa çağrılarına yanıt verdi: Kaotik bir duruma dönüşür
TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda muhalefet Kızılay Başkanı Kerem Kınık'a "neden istifa etmiyorsunuz" diye sorarken, AKP'li vekiller sahip çıktı. Komisyon Başkanı hatalar olsa da normal karşılamak gerektiğini savundu.

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu, bugün Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ı dinledi.

Kınık, komisyon üyelerine yaptığı sunuma, “Daha dirençli toplum ve şehirler inşa edilmesi temennisiyle arzımıza geçiyoruz” sözleri ile başladı. Kınık komisyon üyelerine beş dakikalık bir video izlettikten sonra, Kızılay’ın tarihinden kesitler aktardı, kurumun 6 milyon bağışçısı olduğunu, 22 personelinin depremde hayatını kaybettiğini söyledi.

Kınık, deprem bölgesine gönderdikleri çadırlarla ilgili de bilgi verdi. Kınık şunları söyledi:

“Barınma hizmetlerinden AFAD sorumlu ve biz de AFAD’a destek noktasında sorumluyuz. Kendi bünyemizdeki yaklaşık 50 bin stoğumuzdaki çadır ile beraber 93 bin 551 çadır, hareket paydaşlarımızla ve Erbil, Romanya, Bulgaristan gibi bize ait olan stoklarımızdaki bütün çadırlarımızı bölgeye seferber ettik. Bununla beraber 6 Şubat’tan bu yana fabrikalarımız sadece AFAD için çadır üretmekte ve 36 bin 720 adet çadırı da düne kadar üretip sahaya 130 bin 271 adet çadırı, 474 bin 249 battaniyeyi, 51 bin ısıtıcıyı ve yaklaşık 10 bin yatağı sevk ettik.”

"Günlük 1200 çadır üretiliyor"

Çadır fabrikasının günlük 1200 adet afet çadırı üretme kapasitesiyle faaliyetlerini sürdürdüğünü söyleyen Kınık, son 2 yılda 51 bin 480 adet çadırın AFAD’a teslim edildiğini bildirdi.

Kınık, "Malatya’da faaliyet gösteren ve depremden 3 ay önce Sayın Cumhurbaşkanımızın resmi olarak açmış olduğu, Kızılay Sistem Yapı Konteyner Fabrikamızda da günlük 50 konteyner üretimle şimdiye kadar 800 konteyneri depremzede vatandaşlarımıza sunduk” dedi.

Kınık, Kızılay’a yapılan yaklaşık 6 milyar lira ayni ve nakdi bağışın 5 milyar lirasını kullandıklarını da açıkladı.

"Türkiye Tek Yürek kampanyasından toplanan 919 milyon liranın 565 milyon lirası hesaplarımıza geçirildi"

Kınık, Kızılay’ın ‘Yaraları Birlikte Saralım’ kampanyasında 3 milyar 194 milyon 995 bin lira, AFAD ile açılan Türkiye Tek Yürek kampanyasında ise 919 milyon 482 bin lira bağış toplandığını bildirdi. Kınık, “Türkiye Tek Yürek kampanyasında bize taahhüt edilen yaklaşık 919 milyon lira bağışın 565 milyon lirası hesaplarımıza geçirildi” dedi.

Kınık’ın sunumun ardından komisyon üyeleri de söz alarak görüşlerini dile getirdi.

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Kızılay’ın AHBAP’a sattığı çadırları hatırlatarak, şunları söyledi:

“Siz nasıl olur da Kızılay Başkanı olarak ‘Bilgim yok’ diyebilirsiniz. Nasıl kamuoyunu yanıltırsınız? Vermiş olduğunuz bir kararın arkasında nasıl duramazsınız? Yani buna şahitlik edilmeyeceğini mi düşündünüz? O hengame içinde bizlerin sizden çok daha erken Hatay’a gittiğini bilmiyor musunuz?

"Milletvekillerinin 2-3 kat maaşla çalışan pozisyonundasınız"

"Şu kadar çadır üretiyor diyorsunuz, bize gelen bilgilerde sizin çadır üretimini taşere ettiğiniz görünüyor. Kızılay giderek holdingleşmiş, ticari şirkete dönüşmüş. Kamuya yansıdığı biçimi ile burada görev yapan milletvekillerinin 2-3 katı maaşla çalışan pozisyondasınız.”

"Neden istifa etmiyorsunuz?"

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Kınık’a “Neden istifa etmiyorsunuz? Çadır, kan, gıda maddesi satmak nedir?” diye sordu. Şevkin, “50 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği böyle bir ortamda sınıfta kalan Kızılay’ın başkanı olarak bir de milletvekili adayı olacağınız konuşuluyor. Hangi başarınızdan dolayı milletin karşısına çıkıp…” diye konuştu.

"İstifa edersem kaotik ortam oluşur"

Kınık, muhalefet milletvekillerinin istifa çağrılarına ise şöyle yanıt verdi: "Kızılay bir yönetim kurulu ile yönetilir. Genel başkanı istifa ettiği anda tüzüğümüz gereği Kızılay, iki ay içerisinde genel kurula gitmek zorundadır. Kızılay Genel Başkanı ile beraber yönetim kurulu istifası halinde idari anlamdaki işlemleri durur. Kaldı ki oluşacak tartışmalar sonucunda sahada 300 bin gönüllünün yönetilmesi kaotik bir duruma dönüşür.”

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise 50 binden fazla insanın öldüğü yerde yurttaşların halen yaralarının sarılmadığını ifade etti. İpekyüz, Kınık’a, “Deprem boyunca bizim komisyonumuzun soracağı soru şu olması lazım. 50 binde fazla ölüm var, donarak ölüm var, 2 milyondan fazla terk edilmiş insan var. Kim istifa etti? Kızılay bu kadar tartışılan kurumken istifa eden var mı?” sorusunu yöneltti.

İpekyüz, Kızılay’ın konteyner üretim şirketinin günlük üretimine dikkat çekerek, “Şurada ne diyorsunuz? Günlük 50 üretiliyor. Kaç üretim yapmış? 769. 12 gün çalışmış. Diyor ki 3 ay önceden başlamışız. Bunu siz bize dağıttınız, günlük 50 tane üretimi olan ve 3 ay önce üretime başlayan bir yer, biz depremin 50’inci gününe gelmişiz, şimdi diyorsunuz ki 769 tane üretmişiz. Bizi çocuk mu sanıyorsunuz?” diye konuştu.

AKP'li Bakbak: Ben şahidim, sadece Kızılay yemek verebildi

AKP Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, deprem sonrasına ilişkin “Ben şahidim o anda sadece Kızılay yemek verebildi” dedi. Bakbak, “Evine girebilenlere bir düdüklü kazan çorba yapın bardaklarla dağıtın’ dedim. İşyerinde tüpü olup iş insanlarımızdan dağıtım oldu. Kurum olarak gerçekten Kızılay vardı, belirtmek istedim” diye konuştu.

"Hata, yanlış olabilir ama kurum yıpratılmamalı"

AKP Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuş da “Kızılay’ın hataları, yanlışları olabilir ama kurumu yıpratmamak gerektiğini düşüyorum. Ben Osmaniye Milletvekiliyim. Osmaniye’de deprem bölgesindeydim. Herkes seferber oldu adeta. Burada eksiklikler olabilir ama kurumların yıpratılmaması gerektiğini düşüyorum” dedi.

Durmuş, Kınık’a “Kızılay kurumsallaştı, merkezde ilçelerde nerede bir yardıma muhtaç vatandaşımız var, elini uzatmaya çalışıyor. Bu kurumların kurumsallaşması dezavantaj değil. Vatandaşlarımıza sahip çıkmak anlamında görevini çok iyi yaptığını düşünüyorum” diyerek, teşekkür etti.

Komisyon Başkanı: Hataları normal karşılamak lazım

Komisyon Başkanı AKP'li Veysel Eroğlu ise “Her kurumda yöneticilerin hataları, eksiklikler olabilir. Bunları tenkit etmek olabilir. Normal karşılamak lazım… Şirketlerle alakalı şahsen ben de çok düşündüm. Madem ki Kızılay devletten pay almıyor, yardımlarla işini yürütmeye çalışıyor, ticari faaliyetlerle geliri artırsa olamaz mı diye düşündüm. Bu bana da çok garip gelmiyor. Oradan sağlanan gelir ile yardım yapıyorsa, önü açılmış olabilir. Budan dolayı da belki taktir etmek gerektiğini düşünüyorum ben” ifadelerini kullandı. (ANKA)

Gündem