Kızılay'ın şirketinde emek sömürüsü: İşçiler asgari ücretle çalıştırılıyor, sendika hakkı tanınmıyor

Kızılay'ın şirketinde emek sömürüsü: İşçiler asgari ücretle çalıştırılıyor, sendika hakkı tanınmıyor
Tek Gıda-İş Örgütlenme Sekreteri Suat Karlıkaya, "Kızılay holdingleşmiş durumda. İçeride işçiler asgari ücrete çalışıyorlar, istifa edin diye mobbinge maruz kalıyorlar. İşçilere anayasal haklarının kullanılmasına müsaade edilmiyor" dedi.

Depremzedelere ücretsiz dağıtması gereken çadırları AHBAP Derneği'ne sattığı ortaya çıkan Kızılay'ın içecek şirketinde işçilerin sendikal hakları tanınmıyor. Asgari ücretle çalıştırılan işçilerin, mobbinge maruz kaldığı iddia edildi.

Kızılay İçecek Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde çalışan işçilerin örgütlü olduğu Tek Gıda-İş Sendikası, toplu iş sözleşmesi yapabilmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 4 Ağustos 2021 tarihinde yetki aldı. Ancak Kızılay İçecek, süreci mahkemeye taşıdı.

14 ay boyunca yetkili mahkeme arandı!

Kızılay'ın şirketinde emek sömürüsü: İşçiler asgari ücretle çalıştırılıyor, sendika hakkı tanınmıyor

Kızılay İçecek'te yaşananları anlatan sendikanın örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya, “Bizler Tek Gıda-İş Sendikası olarak Kızılay’ın maden suyu işletmelerinde üretimi yapılan Afyon ve Erzincan fabrikalarında yetkiyi aldık Çalışma Bakanlığı’ndan. Biz yetkiyi aldıktan sonra Kızılay işverenleri yetkimize yetkisiz mahkemede itiraz ederek süreci bile bile uzatma yoluna gittiler. Bizler hukukçularımız aracılığıyla bu mahkemenin yetkisiz olduğu itirazında bulunduk. Ancak, bu sefer de istinaf mahkemesine taşıdılar. İstinaf mahkemesi de mahkemenin yetkisiz olduğuna karar verdi. Bu sefer Kızılay yetkilileri, Yargıtay'a taşıdı. Bizim bu itiraz vesilesi ile maalesef ki 14 aylık bir kaybımız oldu. Şu anda mahkememiz yetkili mahkeme, Çağlayan Adliyesi’nde görülüyor."

"Kızılay holdingleşmiş durumda"

Karlıkaya, şöyle devam etti:

"Kızılay gibi bizlerin yardımları ile destekleri ile küçüklüğümüzden beri gözümüzde büyümüş bir kurumun maalesef ki gelmiş olduğu nokta, işçi haklarının yenilmesi, anayasaya aykırı hareket. Bunlar Kızılay’ın bir şirket olduğunun gerçeği durumunda. Üzülerek görmekteyiz, üzülerek yaşamaktayız, bu depremle beraber başımıza gelen musibetlerin bir kısmına da bu yönden de bakılması gerekiyor. Kızılay holdingleşmiş durumda. İçeride işçiler asgari ücrete çalışıyorlar. İçerideki işçiler istifa edin diye mobbinge maruz kalıyorlar. İşçilere anayasal haklarının kullanılmasına müsaade edilmiyor. Bir yardım kuruluşunun çalışanlarına bu şekilde davranması etik değil. İşçinin sendikaya üye olması anayasal bir hak.

"Bu ülkenin Çalışma Bakanı televizyonlarda ‘Asgari ücret, alınabilecek en küçük asgari ücrettir. İşçiler örgütlenin, sendikalı olun’ çağrısını yaparken, bu ülkede bir yardım kuruluşunun sendikal baskılar yapması, sendikalaşmaya karşı tavır alması cidden ibretlik bir öyküdür." (ANKA)

Gündem