Kobane Davası: Sırrı Süreyya Önder’in yargılaması sürecek, savunma için ek süre verilmedi

Kobane Davası: Sırrı Süreyya Önder’in yargılaması sürecek, savunma için ek süre verilmedi
Kobane Davası’nda yargılanan siyasetçilere, 5 bin 267 sayfalık mütalaaya karşı savunma yapabilmek için sadece 28 günlük süre verildi.

IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protestolar gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobane Davası’nın 26’ncı duruşmasının 2’nci oturumu sonrası ara karar açıklandı.

Sırrı Süreyya Önder’in yargılaması sürecek

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkındaki yargılamanın durması talebi reddedilirken, Önder hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılması talebi de kabul görülmedi.

Önder’in milletvekili seçilmesi nedeniyle yasama faaliyetlerine katılması ve bu kapsamda Meclis çalışmaları kapsamında yurtdışına çıkması gerektiğinde bu hususu belgelendirdiği takdirde yurt dışına çıkışına izin verilecek.

AİHM, Selahattin Demirtaş kararında HDP’nin dava konusu tweetinin “demokratik bir çağrı” olduğu belirtilmişti. Mahkemenin kararında ise söz konusu çağrının “demokratik bir çağrı olmadığına” kanaat getirerek, tutuklamanın dayanağı yapan mahkeme, kararın AİHM içtihatları ve meri mevzuat bakımından bir sakınca oluşturmadığı yönünde değerlendirme yaptı.

Altan Tan’ın ifadesi tutukluluğun devamına gerekçe yapıldı

Ara kararda, tüm siyasetçilerin tutukluluk hallerinin devamı yönünde karar verilirken, buna gerekçe olarak Altan Tan’ın ifadeleri gösterildi.

Savunma avukatlarının usulüne uygun ifadeleri alınmayan müştekilerin yeniden dinlenmesi talebi de reddedildi.

Duruşmalar kesintisiz sürecek

Mahkeme heyetinin, duruşma periyotlarının kesintisiz sürmesi kararına avukatların yaptığı itiraz da reddedilirken, Efkan Ala ve Ahmet Davutoğlu'nun tanık olarak dinlenilmesi talebi yine kabul edilmedi. Kimi ses kayıtlarının incelenmesi yönündeki talep “maddi gerçeğin aydınlanmasına katkı sağlayacak yönü bulunmadığı” gerekçesiyle reddedildi.

Yargılanan siyasetçiler ile avukatlarının, esas hakkında savunmalarını hazırlamak için istedikleri makul süreler mahkeme heyeti tarafından kabul edilmezken, mahkeme, savunma için yalnızca gelecek duruşmaya kadar süre verdi. Duruşmalara 1 Ağustos’ta devam edilecek.

Ayrıca, tutuklu siyasetçilerin tutukluluk durumu 28 Temmuz günü Sincan Cezaevi Kampüsü içerisinde bulunan duruşma salonunda duruşmalı olarak yapılacak. (Kısa Dalga)

Gündem