Kobanê Davası’nda savcı, tanık hakkında soruşturma yürütüyormuş

Kobanê Davası’nda savcı, tanık hakkında soruşturma yürütüyormuş
Kobanê davasında savcının, ifadesini tutuk devam gerekçesi saydığı Sami Baran hakkında soruşturma yürüttüğü ortaya çıkarken, davaya yarına kadar ara verildi.

IŞİD'in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 12’inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görüldü.

Avukat Ali Bozan dinlenen tanığın çelişkili beyanlarına dikkat çekti. Bozan, “Bora Semir, ‘Ben huzurda bulunan sanıkların beni yaralayan kişileri azmettirdiğini düşünmüyorum’ dedi. Mahkeme, bunun üzerine ‘Madem ilişki yoksa neden şikayetçisin’ demeliydi ama demedi çünkü mahkeme şikayetçi olunmasının yargılanmanın devamı için bir done olarak kullanıyor ve gerisiyle ilgilenmiyor” diye konuştu.

‘MAHKEME EVRAKLARI EVE Mİ GÖTÜRECEK?’

Kobanê Davası’nın kovuşturmasının başlamasının birinci yılının tamamlandığını belirten Bozan dosyadaki usulsüzlükleri anlattı:

“Sabah yarım saat gelen evrakları okudunuz. Ama celse arasında ‘diğer evrak’ adı altında yaklaşık 200 dosya var. Bunların tamamı ise sizin kurduğunuz ara kararlar neticesinde yazılan müzekkerelere verilen cevaplar. Ancak bunlar dosyaya konulmadı ve eklenen evraklar arasında okunmadı. Geçen duruşmadan bu yana mahkeme gelen evraklara ne yapacak? Eve mi götürecek. Gelen evrakların duruşma tutanaklarına yansıması CMK gereğidir. Duruşma tutanaklarına yansıyacak ki müvekkillerimiz haberdar olsun. Örneğin Pozantı Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmış ‘Sizde açılan bir soruşturma kaydı var mıdır’ diye. Gelen yanıtta ise açılan bir soruşturmanın olmadığı belirtilmiş. Bunun gibi yüzlerce savcılıklardan gelen yanıtlar var. Neden dosyaya eklenmiyor?"

AHMET ALTUN, SAMİ BARAN HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR

Dosyanın soruşturma savcısı Ahmet Altun’un davanın dayanak yapıldığı ve duruşmada ise siyasetçilerin lehine beyanlarda bulunan tanık Sami Baran hakkında bir soruşturma yürüttüğünü ifade eden Bozan, savcılıktan bu soruşturmadaki beyanların istendiğini belirtti.

18 Nisan’da savcılıktan gelen yanıtta ise, “Dosya gizli ifadeleri veremem” dendiğini kaydeden Bozan, şunları anlatıt:

“Sami Baran’ın ifadelerini tutuk devam gerekçesi yapıyorsunuz ama Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ‘Dosya gizli ifadeleri veremem’ diyor. Savcı Ahmet Altun her ne sebeple ise ifadelerini göndermiyor. Sami Baran hakkında soruşturma yürüten savcı Ahmet Altun, Kerem Gökalp’i dinleyen savcı Ahmet Altun, kamuoyunda Kobanê Soruşturması yürüten savcı Ahmet Altun, kuvvetle muhtemel gizli tanık ABC123’ü dinleyen savcı da Ahmet Altun. Başından beri şaibe var, sıkıntı var. 14 gün önce Ankara merkezli olduğu söylenen bir soruşturma başlatıldı.

Bu kapsamda HDP’lilerin aralarında bulunduğu 48 kişi gözaltına alındı ve 18 kişi hakkında tutuklama kararı verildi. Az önce bahsettiğim tüm işlemlerin altında imzası bulunan Ahmet Altun uyumamış ve bir kişi hariç serbest bırakılan herkes hakkında itirazda bulunmuş. Bu dosyadaki arkadaşlar ‘azmettirmekten’ yargılanıyor. Diğer soruşturmada ise ‘finanse etmekten’ yargılanacaklar. İki dosyada da Savcı Ahmet Altun var. Savcının yetenekleri hakkında bilgi sahibi olmak zorundayız. Orada da gizli tanık ULAŞ’ın beyanları var. Hesaplarına yatırılan paralar suçlama konusu yapılmış. Kişinin, annesinden, işinden, işsizlik fonundan aldığı tüm paralar suçlama konusu yapılmış. Bu nedenle bu dosya ile ayrı değerlendiremeyiz. Duruşma tutanaklarının usule uygun tutulmasını talep ediyorum."

‘TÜM DOSYALARIN FAİLİ AHMET ALTUN’DUR’

Ardından Avukat Çiğdem Kozan söz alarak tanığın ifadesinin kendine ait olmadığını söylediğini hatırlattı. Kozan, “Emniyet ve savcının kurduğu kumpası gördük. Bu dosyanın ne şekilde oluşturulduğunu soruşturmanın başından beri söylüyoruz. Tanık ifadenin kendisine ait olmadığını belirtti” diye konuştu.

Kozan, müşteki Bora Semir’in hala polislik görevi yapması nedeniyle şikayetçi olmak zorunda olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Müşteki kendi dosyasını takip etmeyen, dosyasına ilişkin bir bilgisi olmayan biri, ısrarla Sincan’a gelerek şikayetçi oluyor. Oluşturulan algı nedeniyle bu kişi şikayetçi olmak zorunda çünkü eski polislerin şikayetçi olmadığını gördük ama Semir hala görev yaptığı için şikayetçi oldu. Basına yansıyan ve Kobane’nin mali ayağı olarak lanse edilen soruşturmanın savcısı Ahmet Altun. Bu bir silsiledir, ilgili tüm davaların savcısı aynı kişi. Soruşturmada gözaltına alınıp serbest bırakılan herkes için Ahmet Altun, itiraz ederek tutuklanma talep etti. Tüm dosyaların faili Ahmet Altun’dur.

Soruşturma kapsamındaki müvekkilimin hakkındaki suçlamalardan biri de Ayla Akat Ata ile bir otelde ardışık odalarda kalması var. Dosyada ‘Hakkında terörden işlem yapılan Ayla Akat Ata ile aynı otellerde kalması’ geçiyor. Ata’nın kesinleşmiş bir hüküm yoktur, müvekkilim için böyle bir ithamda bulunulamaz."

HAKİMDEN AVUKATA: MERAK ETMEYE DEVAM EDİN

Söz alan Avukat Kenan Maçoğlu da, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan ve 48 kişinin gözaltına alındığı, 18’inin tutuklandığı ve diğerleri hakkında da yakalama kararının verildiği soruşturmayı hatırlattı. Kenan, “Biz 12 gündür bu dosya ile ilgileniyorduk. Kamuoyunda ‘Kobanê Soruşturması’nın devamı’ denildi ama dosyanın Kobanê ile alakası yok. Zaten öyle bir soru da sorulmadı. İstanbul HDP İl eski Eşbaşkanı Erdal Avcı’ya ‘İşsizlik sigortası ile alakanız nedir?’ diye soruldu. ‘İşsizlik fonuna para göndermenizdeki amaç nedir?’ diye soruldu. Gizli tanık ABC123’ü unutmuştuk. Kayda değer bir beyanı yok diye düşündük ama tutuk devam kararında yine tutuk devam gerekçesi olarak gösterdiniz. Bu gizli tanığı dinlerken duruşma açtınız mı?” diye sordu.

‘MERAK ETMEYE DEVAM EDİN’

Maçoğlu’nun mahkemeden yanıt beklemesi üzerine mahkeme başkanı “Beyanlarınıza devam edin” dedi. Avukatın ısrarı üzerine ise mahkeme başkanı, “Savcı bey de taraf” diyerek sorumluluğu savcıya yükledi.

Maçoğlu, “Gizli tanık ABC123’ü dinlerken duruşma açılıp açılmadığının yanıtlanmasını istiyorum. Görünen o ki duruşma açmadan tanık dinlemişsiniz. CMK’nın hangi maddesi kapsamında yaptınız bunu? Farklı bir sistemde ifadeleri almışsınız. Nerede, nasıl aldınız merak ediyoruz” dedi.

Avukatın ısrarı üzerine mahkeme başkanı “Tanığın sülalesini de sayayım isterseniz size. Merak etmeye devam edin” dedi.

Karaman’ın konuşmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya yarına kadar ara verdi. (MA)

Gündem