Koç Üniversitesi'nden 'ırkçı saldırı'ya gecikmeli açıklama

Koç Üniversitesi'nden 'ırkçı saldırı'ya gecikmeli açıklama
Koç Üniversitesinde TÜBİTAK birincisi F. B., iddiaya göre aynı odada kaldığı 2 öğrenci tarafından saldırıya uğradı. Önce kemerle dövülen 21 yaşındaki öğrenci, kızgın ütü ve kesici aletle de yaralandı. Olay sonrası TÜBİTAK’tan birincilik ödülü bulunan F.B.’nin okuldan uzaklaştırıldığı iddia edildi. Koç Üniversitesi ise yaptığı açıklamada, gerekli soruşturmaların başlatıldığını ve konunun yargıya taşındığını duyurdu.

Koç Üniversitesi'ndeki ırkçı ve ayrımcı saldırı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Yapılan açıklamada, "gerekli soruşturmalar başlatılmıştır ve konu ayrıca yargıya taşınmışmıştır" denildi.

Alevi olduğu için saldırıya uğrayan öğrencinin avukatı, delillere rağmen Koç Üniversitesi'nin müvekkilinin okula girişini 1 ay yasakladığını, savcılığın da adli kontrol kararı verdirdiğini söyledi.
TÜBİTAK birincisi 21 yaşındaki F.B. isimli genç Koç Üniversitesi'ni tam burslu kazandı. 19 Ekim günü 3 öğrencinin kalabildiği yurt odasına yerleşen F.B., aynı odada kaldığı Hasan Ege K. ile Arda D'nin sistematik saldırısına maruz kaldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmaya göre, Hasan Ege K. ve Arda D, F.B.’ye odayı terk etmesi için baskı kurmaya başladı. İkili bir süre sonra, F.B.’ye şiddet uygulamaya başladı.

Soruşturma dosyasına göre; F.B'ye kemerle vuran ve yüzüne sıcak ütü yapıştırmaya çalışan Hasan Ege K.’nin, Alevi olan F.B’ye yönelik ayrımcı ifadeler kullandığı ifade edildi. 15 Kasım günü ise Arda D'nin, derslerde kullandığı ve başında kesici cisim bulunan kretuar ile F.B'yi yüzü ve karnından yaralamasının ardından yapılan suç duyurusu ile konuya ilişkin soruşturma başlatıldı.

F.B'nin avukatı Alper Sarıca, olayın ardından müvekkilinin okula girişinin de yasaklandığını, "Irkçılığa uğrayan, canına kastedilen müvekkilimin Koç Üniversitesi tarafından 1 ay süreyle okula ve binalara girişi yasaklandı. Bizzat gidip hukuk müşavirliğine delileri sunup anlatmama rağmen sınavlarına bile alınmadı. Telafi sınavı da açılmadı" ifadeleriyle duyurmuştu.

Koç Üniversitesi'nden gecikmeli açıklama

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından uzun süre açıklamada bulunmayan Koç Üniversitesi, açıklamada bulundu.

Üniversite'nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Bilime ve insanlığa hizmet etme hedefiyle kurulmuş akademik bir kurum olarak taviz veremeyeceğimiz ilkelerin başında şiddetin ve ayrımcılığın hiçbir türünün kabul edilemeyeceği yer almaktadır. Bu kapsamda, üniversitemizde yaşanan olayla ilgili derhal gerekli soruşturmalar başlatılmıştır ve konu ayrıca yargıya taşınmıştır."

'Hiçbir şeyle ilgilenmediniz'

Avukat Sarıca, Üniversitenin yaptığı açıklamanın ardından tepki gösterdi. Sarıca'nın sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle:

29 Kasım’da rektörünüze ulaşmaya çalıştım. Konuyu izah ettim. Sekreteri bana vakit ayıramayacağını iletti. 1 Aralık’ta üniversitenize geldim. Hukuk müşavirliğinizle 1 saat toplantı yaptım. Ses kayıtlarını dinlettim ve verdim. Müvekkilimi 1 ay boyunca binalarınıza almadınız sınavlarına sokmadınız. Yurt müdürlüğü cinsel saldırı nedeniyle ceza verilmemesine karar verdi. Şimdi kendisine telafi sınavı açılamayacağı söylenip, kaydını dondur bence deniyor. Olaydan sonra yüzündeki kesinin hastanenizde estetik tedavisini yaptınız (size yansıyacak diye) ama başka hiçbir şeyle ilgilenmediniz. Mağdurla faili aynı kefeye koydunuz. Hasan E. K. ya bugüne kadar hiçbir yaptırım uygulamadınız. Yazıklar olsun Koç Üniversitesi. (Kısa Dalga)

Gündem