Koç'a otel desteği: Teşvik artırıldı vergi muafiyeti geldi

Koç'a otel desteği: Teşvik artırıldı vergi muafiyeti geldi
Antalya’nın ilk beş yıldızlı oteli olan ve Koç Holding kurucusu Vehbi Koç’un 1996’da yaşamını yitirdiği Divan Antalya Talya Oteli’nin yeniden yapım süreciyle ilgili teşvik artırımı yapıldı. Ayrıca yatırım için sağlanan destek unsurlarına da Gümrük Vergisi Muafiyeti eklendi.

Koç Grubu’na ait Marmaris Altınyunus Turistlik Tesisler A.Ş. tarafından yapılan açıklamada, projede yapılan değişiklikler ve maliyet artışı nedeniyle teşvik belgesinin 1.2 milyar TL olarak güncellendiği belirtildi.

Patronlar Dünyasının Haberine göre, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;

“Divan Talya Oteli'nin yeniden yapım süreci kapsamında, projede yapılan değişiklikler ile yerel ve global ekonomik konjonktürdeki gelişmeler sonucu artan maliyetler ve güncellenen toplam yatırım öngörüsü dikkate alınarak, Şirketimizce yapılmakta olan toplam yatırım için son olarak T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yaklaşık 615 Milyon TL olarak revize edilen teşvik belgesi, belirli yatırım kalemlerindeki revizyonlar doğrultusunda yaklaşık 1,2 milyar TL olarak güncellenmiş, mevcut yatırım için sağlanan destek unsurlarına Gümrük Vergisi Muafiyeti de eklenmiştir.”

Vehbi Koç bu otelde yaşamını yitirmişti

Türkiye’nin ilk beş yıldızlı oteli olan Antalya Talya Oteli’n Koç ailesi için anlamı büyük. Çünkü Koç Holding’in kurucusu Vehbi Koç, 25 Şubat 1996’da tatilini geçirmek için geldiği otelin 609 numaralı odasında 95 yaşında yaşamını yitirmişti. Koç’un vefat ettiği oda, otelin kapandığı tarihe kadar da kapalı olarak tutulmuştu.

KAP'a bildirildi

1975 yılında açılan ve 38 yıl faaliyet gösterdikten sonra otel, 2013 yılında yenilenmek amacıyla kapatıldı. Ama o dönemde inşaatla ilgili çıkan sorunla nedeniyle sekiz sene kapalı kaldı. Yargı sürecinin tamamlanmasının ardından ise Koç Grubu, 2021 yılında 50 milyon dolarlık yatırımla oteli yıkıp yeniden yapım çalışmalarına hız verdi. Nisan 2021 yılında otelin yıkım çalışmaları başladı. Talya Otel’in sahibi olarak görülen ve Koç Grubu’na ait olan Marmaris Altınyunus Turistlik Tesisleri (MARES) tarafından o dönem yapılan açıklamada maliyetler artınca otelin yenilenmesi için ayrılan bütçenin 80 milyon dolara çıktığı KAP’a bildirildi.

Şirket tarafından 22.11.2023 tarihinde KAP’a yapılan başka bir açıklamada ise , “Divan Talya Oteli'nin yeniden yapım süreci kapsamında, Şirketimizce yapılmakta olan toplam yatırım için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 396 Milyon TL tutarındaki teşvik belgesi, projede yapılan değişiklikler ile yerel ve global ekonomik konjonktürdeki gelişmeler sonucu artan maliyetler dikkate alınarak, yaklaşık 615 Milyon TL olarak revize edilmiştir. Yatırım için sağlanan destek unsurlarında ise herhangi bir değişiklik olmamıştır.” bilgisi kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Son KAP bildirimi de bugün yapıldı.

İnşaatı süren otelle ilgili yapılan açıklamalarda da oda büyüklüklerinin artırılması nedeniyle oda sayısının 180 olması planlanırken, üst segment oda tiplerinin de daha fazla olacağı belirtilmişti.

Gündem