Kolombiya'da barış süreci: FARC liderleri insanlığa karşı suçları kabul etti

Kolombiya'da barış süreci: FARC liderleri insanlığa karşı suçları kabul etti
Kolombiya'da barış süreci çerçevesinde kurulan Özel Barış Mahkemesi'nde, eski FARC liderleri konuştu. FARC'ın son komutanı Rodrigo Londoño "Devrimci ideallerimiz adına savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işledik... İnsanların yıllar boyunca insanlık dışı koşullarda yaşamasına yol açtık" dedi.

Kolombiya'da toprak reformu için 52 yıl boyu silahlı mücadele veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile hükümet arasında 2016'da imzalanan tarihi barış anlaşmasının ardından, çatışmaya dahil olan aktörlerin yargılandığı Kolombiya Özel Barış Mahkemesi'nin (JEP) oturumları sürüyor.

Eski askerlerin dünya çapında ses getiren cinayet itiraflarının ardından, son oturumda da FARC'dan çarpıcı bir itiraf geldi. FARC'ın anlaşma kapsamında silah bırakarak siyasi partiye dönüşmesi öncesinde son komutanı olan Rodrigo Londoño dahil yedi eski örgüt lideri, savaş suçlarındaki sorumluluklarını kabul etti.

Eski FARC liderleri, örgütün 52 yıl boyunda fidye için binlerce sivili kaçırılması ve tutuklu gerillaların serbest bırakılması amacıyla siyasetçilerin rehin alınması dahil, insanlığa karşı suçlardan sorumlu olduğunu söyledi.

'Timoçenko' adıyla da tanınan Londoño, insan kaçırma eylemlerine yıllar boyu örgüt liderleri tarafından izin verildiğini, sadece rehinlerin "onay alınmadan" öldürülmemesinin istendiğini söyledi. Londoño, bazı rehinelerin zincirlerle ağaçlara bağlanarak veya demir kafeslerde tutularak insanlık dışı muameleye maruz bırakıldığını da itiraf etti. Eski FARC komutanı, bazı kadın rehinelerin de cinsel tacize uğradığını söyledi.

"Devrimci ideallerimiz adına savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işledik" diyen Londoño, "İnsanların yıllar boyunca insanlık dışı koşullarda yaşamasına yol açtık ve aileleri üzerinde çok büyük etkiye yol açan bir acıya yol açtık" ifadelerini kullandı.

Oturum sırasında salonda, FARC'ın rehin alma eylemlerinden kurtulan beş kişi de bulunuyordu. 2002 yılında Valle del Cauca eyalet meclisinin 12 üyesinin kaçırıldığı ve beş yıl sonra 11'inin öldürüldüğü olaydan tek kurtulan kişi olarak Sigifredo Lopez de bu kişiler arasındaydı. Lopez FARC liderlerine, siyasetçilerin kaçırılmasında kimden yardım aldıklarını sordu.

Kolombiya'da yapılan barış anlaşması kapsamında, Özel Barış Mahkemesi ile işbirliği yapan eski örgüt üyeleri hapis cezası almıyor. Bunun yerine mahkemenin kurbanlarla birlikte belirleyeceği adalet mekanizmalarına katılmaları gerekiyor. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya