Kongresi yaklaşan İYİ Parti yola nasıl devam edecek?
Gülsen Solaker
Seçim sonuçlarının pek çok açıdan tartışılmaya devam edildiği sırada CHP başta olmak üzere Millet İttifakı'ndaki bazı partilerde taşlar yerinden oynarken, İYİ Parti'nin gelecek hafta sonu yapacağı kongrede Genel Başkan Meral Akşener’in "güven tazelemesi" ve yerel seçimler için mücadeleye başlama mesajı vermesi bekleniyor.
14 ve 28 Mayıs seçimlerinde Millet İttifakı'nın adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimleri kaybetmesi ve ayrıca İttifak'ın TBMM'de de çoğunluğu sağlayamaması muhalefet cephesinde moralleri bozarken, ittifakın iki büyük partisinde de yönetimlere yönelik eleştiriler yükselmişti.
CHP'de bu eleştiriler Kılıçdaroğlu'nun kendi adaylığı konusunda ısrar etmesi nedeniyle daha yüksek sesle dillendirilirken, değişim istenmiş ve kurultay süreci başlatılmıştı. CHP'nin kurultayının Ekim sonu ya da Kasım aylarında gerçekleşebileceği belirtiliyor.
Öte yandan seçimin ardından Millet İttifakı'nın diğer büyük ortağı İYİ Parti ise 24-25 Haziran günlerinde 3. Olağan Büyük Kurultayını düzenleme kararı aldı. Kurultayda Genel Başkan, Genel İdare Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu organlarının seçimi ve tüzük değişikliği yapılacak.
Akşener'in "güven tazelemesi" bekleniyor
İYİ Parti son seçimlerde yaklaşık 5 milyon 276 bin seçmenin oyuyla yüzde 9,69 oranını yakalarken, TBMM'de 44 sandalyenin sahibi oldu. Parti 2018 seçimlerinde ise yüzde 9,96 oy ile 43 milletvekili çıkarmıştı.
Akşener seçimlerin ikinci turunun ardından yaptığı açıklamada parti olarak 2018'deki oy ve milletvekili sayısını tekrarladıklarını hatırlatarak, "Yani ne aşağı düştük ne yukarı çıktık. Dolayısıyla bununla ilgili bir mesaj var. Bu mesajı bütün arkadaşlarımızla beraberce okuyacağız, anlayacağız, derslerimizi çıkaracağız" demişti.
Bu arada birkaç gün önce kurucusu olduğu İYİ Parti'den istifa eden Eski Devlet Bakanı ve 27.Dönem İYİ Parti Milletvekili Ahat Andican "Bugün geldiğimiz noktada İYİ Parti Yönetimi ile siyasal ve yapısal açıdan uyumlu bir çalışma yürütme imkânı kalmamış durumdadır" ifadelerini kullandı. Andican'ın yanı sıra kuruculardan Aytun Çıray ile İYİ Parti Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulu Üyesi Emine Küçükali de partiden ayrıldı.
İYİ Parti'nin oylarını artıramaması nedeniyle partide bu örneklere benzer bazı eleştiriler yükselirken, üst yönetime göre oyların artmamasının başlıca sebepleri olarak "altılı masanın yapısı, aday belirleme sürecinde İYİ Parti'nin yıpratılması ve başkanlık sisteminde iki farklı kutbun varlığı" görülüyor.
Ortak Akıl platformu kuruldu
Ancak parti yönetimini seçimlerde çok başarılı bulmayan gruplar da var. Son olarak İYİ Partili bir grup "partinin kurucu iradesinden uzaklaşıldığı" gerekçesiyle Ortak Akıl Platformu kurdu.
Platformun kuruluş gerekçesine ilişkin, Platform Sözcüsü İYİ Parti Kurucular Kurulu Üyesi ve Merkez Disiplin Kurulu Başkanı Ethem Baykal ile Kurucular Kurulu Üyesi İsmet Koçak ortak yazılı açıklama yaparken, yönetim eleştirildi ve taleplerinin dikkate alınmaması halinde kongrede "partinin kuruluş ilkelerine bağlı yeni bir kadro ve Genel Başkan adayı ile" yola devam edecekleri belirtildi.
DW Türkçe'ye konuşan partinin üst düzey yetkilileri ve parti çevrelerine göre ise Akşener'in karşısına kongrede güçlü bir adayın çıkması beklenmezken, tam tersine Akşener'in güçlü bir konuşma yaparak "güven tazelemesi ve yerel seçim için mücadeleye başlangıç işareti vermesi" öngörülüyor.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu da iki gün önceki sosyal medya paylaşımında, "İYİ Parti ailesi bu büyük buluşmada liderimiz Sayın Meral Akşener’in etrafında kenetlenerek ülkemizin içine sokulduğu çıkmazdan kurtuluşu ve yeni yol haritasını müjdeleyecektir" demişti.
Akşener'in kurultayın ardından farklı illere giderek yeniden halk buluşmalarına katılması ve hem seçim sonuçları ile ilgili partisinin görüşlerini aktarması hem de yerel seçime yönelik çalışmalara başlaması planlanıyor.
İYİ Partili üst düzey bir yetkili, "Bizim için bundan sonra önemli olan tabanımızı tekrar heyecanlandırmak, belli bir hedefe yönlendirebilmek. Çünkü yerel seçimler yaklaşıyor" sözleriyle Akşener’in çıkması planlanan yurt gezilerinin önemini aktarıyor.
Bu kapsamda Akşener'in asıl mesajlarını vereceği kongreye kadar Meclis grubu yapması da şu an için düşünülmüyor.
İYİ Parti'nin çizgisi ne olacak?
Peki seçim sonuçlarından istediğini tam alamayan ama 2018'in de çok gerisine düşmeyen İYİ Parti bundan sonra yoluna hangi çizgide devam edecek?
Haziran sonundaki kurultay sonrasında İYİ Parti ile ilgili eskiden beri bazı dönemlerde dillendirilen ancak farklı nedenlerle gerçekleşmeyen "merkez sağ" çizginin bundan sonra daha net bir şekilde çizilmesi beklenebilir mi?
Edinilen bilgiye göre Akşener’in kongrede yapacağı konuşma İYİ Parti'nin bundan sonraki çizgisini aktaracak şekilde olacak ve partinin ilkeleri, kuralları ve politikaları daha belirgin bir şekilde ifade edilecek. Üst düzey bir parti yetkilisi, "Seçimlerden sonra muhalefette milliyetçi, demokrat ve merkez sağ alanı kapsayabilecek tek parti İYİ Parti" diyerek, bundan sonra da aslında AKP’nin de beslendiğini söylediği Türkiye ortalamasına uygun şekilde "milliyetçi, demokrat ve kalkınmacı" çizgide devam edileceğini kaydediyor.
Partisine küskün CHP'lileri de kapsayacak bir şekilde muhalefet seçmenlerini kucaklayıcı bir konuşma yapması beklenen Akşener'in küskün ve kırgın olan seçmenler için yeni bir yol haritası çizmeyi hedefleyeceği belirtiliyor.
İYİ Parti yaklaşık yüzde 10'luk oy tabanının artık iki seçimin ardından oturduğunu belirterek, bu yüzdeyi bir "sıçrama tahtası" olarak gördüklerini ve olumlu bir şekilde değerlendirilmesi durumunda bu oranın yükselme şansının yüksek olduğunu ifade ediyor.
Yerel seçimlerde ittifak mümkün mü?
Cumhurbaşkanlığı seçimi için kurulan Millet İttifakı bir seçim ittifakı olarak görüldüğü için ikinci turun ardından kendiliğinden ortadan kalkmış durumda.
Peki bu durumda 2024 yılının mart ayındaki yerel seçimlerde İYİ Parti ittifak yapma fikrine nasıl bakıyor?
İYİ Parti açısından altılı masa yapısında eski üyelerle bir ittifak kurmak artık çok zor görülüyor. Çünkü bu yapının ilk baştaki formülünden çıkılarak diğer partilerin de girmesi ve ardından yaşanan adaylık krizi gibi nedenlerle "ciddi travmalara" yol açtığı düşünülüyor.
Öte yandan İYİ Partili yetkililer yerel seçimler için bazı illerde kısmi ittifaklara ya da iş birliğine kapıları kapatmazken, mart ayına kadar daha belli bir süre olduğuna ve gelişmelere göre karar verileceğine de dikkat çekiyor. İYİ Partili bir yetkili, "Biz tek başımıza girecekmiş gibi çalışırız. Ama şartlar neyi getirir onu şu an için bilmek zor" yorumu yapıyor.
DW Türkçe'nin parti yetkililerinden edindiği izlenimlere göre İYİ Parti bundan sonra artık kendi kimliği ve hedeflerini ortaya koyacak bir şekilde hareket etmeyi tercih ederken, bazı iller için ise kısmi iş birliğine mümkün gözüyle bakıyor. İYİ Partili bir yetkili önemli büyükşehirlerin kaybedilmesi gibi bir riskin görülmesi durumunda kendilerinin fedakârlık yapmaya hazır olduğunu ancak geçmiş seçimlerde yapılan hataların tekrarlanmaması konusunda kararlı olduklarını belirtiyor.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.