Konser iptalleri El Cezire'nin de gündeminde: Streisand etkisi yaratıldı

Konser iptalleri El Cezire'nin de gündeminde: Streisand etkisi yaratıldı
Katar merkezli El Cezire, Türkiye'deki konser ve festival iptallerini yazdı. Haberde, yasakların ilgiyi artırarak Streisand etkisine yol açtığı yorumu yapıldı.

Türkiye'de son dönemde bir dizi konser ve festivalin iptal edilmesi dünya basınının da gündeminde. Katar merkezli El Cezire televizyonunun internet sitesinde yayımlanan haberde, "konser yasaklarının ve tepkilerin, Streisand etkisine yol açarak ilgiyi bilakis artırmış olabileceği" yorumu yapıldı. Haber için görüş alınan TRT yönetim kurulu üyesi ve Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan'ın ise Melek Mosso konserinin AKP'li Isparta Belediyesi tarafından iptal edilmesinden Saadet Partisi'ni sorumlu tutması dikkat çekti.

STREISAND ETKİSİ NEDİR?

Psikoloji biliminde 'Streisand etkisi', bir şeyin saklanmaya, gizlenmeye, sansürlenmeye veya kaldırılmaya çalışılması sonucunda daha fazla ilgi görerek çeşitli medya araçları yoluyla çok daha geniş kitlelere ulaşmasını anlatıyor.

Bu fenomenin ismi, ABD'li şarkıcı ve oyuncu Barbra Streisand'ın 2003 yılında Malibu'daki evinin fotoğraflarını kaldırtmaya çalışması girişiminin geri tepmesine ve fotoğrafların daha geniş kitlelere yayılmasına yol açmasından geliyor.

'AYNUR DOĞAN CEMİL TOPUZLU'YU DOLDURDU'

El Cezire'nin haberinde de Aynur Doğan ile Melek Mosso'nun iptal kararlarından sonra verdikleri konserlerdeki kalabalıklara dikkat çekilerek şu ifadeler kullanıldı:

"İronik biçimde, konser yasakları ve sonrasındaki öfke, muhtemelen bir miktar Streisand etkisine yol açtı. Bu etkide, herhangi bir şeyi bastırmaya çalışmak, sadece onun daha fazla ilgi görmesine yol açar. Melek Mosso ülke çapında geniş kitlelere konser vermeye devam ederken, Aynur Doğan da İstanbul'un önde gelen açık hava tiyatrosu Cemil Topuzlu'yu doldurarak Kürtçe şarkıları binlerce hayranına söyledi."

'KÜLTÜR SAVAŞI'

Haberde, hükümeti eleştirenlerin festival yasaklarına yönelttiği 'kültür savaşı' tepkisi, başlığa da taşındı. El Cezire, "Türkiye'nin 'kültür savaşı': Bir dizi etkinlik yasaklanırken öfke büyüyor" başlığını kullandı.

'YASAKLARIN APOLİTİK POP MÜZİĞE TAŞINMASI ÇARPICI'

New York Üniversitesi'ndeki Hagop Kevorkian Yakın Doğu Çalışmaları Merkezi'nin direktör yardımcısı James Ryan da, yasakları El Cezire'ye şöyle yorumladı:

"Kürt şarkıcıların konserlerinin iptal edilmesi, AKP'nin söylemleri ve politikasında son dönemde artan milliyetçi, Kürt karşıtı ve yabancı karşıtı eğilime katkıda bulunuyor. Bu, onların MHP ile ortaklığının doğal bir sonucu. Fakat bu kavganın pop müziğe taşınması fikri, bu müzik türünü genel olarak apolitik bir alan olarak görmüş bir ülkede çarpıcı bir gelişme.

Eurovision izleyen, Sezen Aksu dinleyen, O Ses Türkiye seyreden çok fazla AKP seçmeni var ve eminim ki, [konserleri iptal edilen] Doğan, Ararat, Koyuncu ve Mosso'nun konserlerine bilet almış en azından bir miktar AKP'ye yakın seçmen de vardı."

HİLAL KAPLAN: HÜKÜMET İPTAL ETTİRMEDİ

Hükümete yakınlığıyla tanınan Hilal Kaplan'ın ise Melek Mosso'nun Isparta konserinin iptalinden Saadet Partisi'ni sorumlu tutması dikkat çekti. Kaplan, "Mosso'nun konserinin iptalini isteyen iki kurumun Saadet'le bağlantılı olduğunu" savundu. Kaplan, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Isparta tartışması sonrasında Mosso'nun İstanbul'da konser vermesini sağladığını belirterek, "Dolayısıyla bu gerçekleri gözardı edip bu etkinliklerin hükümet tarafından iptal edildiğini öne sürmek yanıltıcı olur" dedi.

Mosso'nun konseri, Yeniden Refah Partisi İl Başkanlığı'nın çağrıları üzerine AKP'li Isparta Belediyesi tarafından iptal edilmişti. Belediye geçtiğimiz hafta da, iptal kararını eleştiren gazetecilerin program yaptığı stüdyoyu mühürlemişti. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem