Konteyner isteyen depremzedelere yapılan kira yardımları geri isteniyor

Konteyner isteyen depremzedelere yapılan kira yardımları geri isteniyor
Depremzedelere verilen kira yardımlarının konteyner talep etmeleri gibi durumlarda geri ödenmeleri isteniyor, başka şehirlere gitmek isteyen depremzedelerin kira yardımlarına ise gittikleri yerlerde devam edilmiyor.

ESRA TOKAT


6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler 7. ayına girdi. Depremden başta Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş etkilenirken toplamda Adana, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ’ın da olduğu 11 il ciddi ölçüde hasar gördü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olarak tespit edilen depremzedelere 12 ay boyunca; kiracıya 3 bin TL, ev sahibine ise 5 bin TL kira yardımı yapılacağı açıklanmıştı.

Bölgede kiraya çıkan ancak pek çok nedenden ötürü konteyner talep eden depremzedelerden mevcut aldıkları kira yardımının geriye dönük ödenmesiyle birlikte konteynere geçebilecekleri söyleniyor.

Konteyner çıkması için aldığı kira yardımlarının tamamının ödenmesi şart koşuldu

Malatya’da 5 aydır kira yardımından yararlanan bir depremzede devam eden artçılar nedeniyle konteyner başvurusu yapmak istedi. Bunun üzerine AFAD ile görüşen depremzede kendisine konteyner çıkabilmesi için 5 aydır aldığı kira yardımının tamamının geri iade edilmesi şartıyla başvuru yapabileceği söylendiğini belirtti. Duruma tepki gösteren depremzede “Akıl alır gibi değil” yorumunu yaptı.

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ve Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca’ya konuya dair bilgi verdi.

Koca: ‘Kira yardımlarının geri iadesi isteniyor’

Mersin’de de aynı sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Koca, “Enkazın giderek derinleştiği bir süreç var. En temel haklara bile erişilemezken zaten çoğu depremzede vaat edilen bu yardımlara erişememiş durumda. Deprem bölgelerinde olup da farklı şehirlerde ikametgah etmek durumunda olanlar bu yardımlardan yararlanamıyorlar hem de kira yardımlarının geri iadesi isteniyor.

perihan-koca.jpeg
Yeşil Sol Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca

‘Başka bir şehre geçmek isteyen depremzede kira yardımı için başvurduğunda geri iadesi istendi’

“Depremzede olan halkımızın aslında pek çok yaptırımdan muaf tutulması gerekiyor” diyen Koca şunları söyledi:

“Deprem bölgesinde halkın yararı gözetilmiyor. Bir taraftan depremin yarattığı bir yıkım bir diğer taraftan da devlet ve iktidarın yatarmış olduğu derin bir yıkım var. Mağduriyetlere mağduriyet eklenerek krizin derinleşmesi söz konusu. Depremden sonra Hatay’dan Mersin’e geçmiş olan ve sadece 1 kez kira yardımı almış bir depremzede başka bir şehre geçmek için başvurduğunda bu kira yardımının kendisinden geri istendiğini öğrendik. Ayrıca başka bir şehre gitmek isteyen depremzedelerin de kira yardımlarına el konuluyor.”

6 Ekim’de rapor yayınlanacak

“Mersin’de çoğu depremzede bin lira ile 5 bin lira arasında kira yardımı almış durumda. Bu miktar da var olan kiraların çok çok altında. Öte yandan kiraladıkları evler genelde bir oda şeklinde oluyor hatta bir evin odaları da farklı ailelere kiralanıyor. Bu kira yardımlarının aylık olarak ulaştırılacağı söylenirken pek çok depremzedeye bir defa ulaştırılmış durumda. 11 ilde bu sorunlar farklı şekillerde ortaya çıkıyor. Biz de 6 Ekim’de konuya dair bir rapor yayımlayacağız.”

Öztunç: 'Böyle bir şey kabul edilemez'

“Gömlek en başında yanlış iliklendi” diyen CHP Kahramanmaraş Milletvekili Öztunç ise “Depremzede zaten evini kaybetmiş, her şeyini kaybetmiş ona tercih sunmak çok abesti zaten. İnsanları tercih yapmak zorunda bırakmayın dedik. Geldiğimiz noktada da şimdi konteynere geçmek isteyen depremzedelerden verilen kira yardımlarını geri istiyorlar. Böyle bir şey kabul edilemez. Depremin başında televizyon kanallarından milyonlarca lira yardım toplandı. Bu paralar nereye gitti? İnsanlar söyledikleri rakamları vermedi mi? Bütün hepsi şov muydu ya da verildiyse eğer bu paralar nerede? Belli ki bu parayı yemişler ve şimdi de bu yüzden böyle bir yola giriyorlar” diyerek tepki gösterdi.

ali-oztunc.jpg
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç

'Hala çadırlarda konaklamak zorunda kalanlar var'

Depremin 7’nci ayının sonuna doğru gelinmesine rağmen bölgede hala bir toparlanma olmadığını da ekleyen Öztunç, “Depremzedelere evler verilmeye başlanacak dendi, hala verilmedi. Hala çadırlarda konaklamak zorunda kalanlar var. Kış şartlarına giriyoruz. İnsanlar kışın bu konteynerlerde nasıl yaşayacaklar bunları düşünmüyorlar. Vatandaşın hayatını kolaylaştıracak hiçbir adım atmıyorlar. Sıkıntılar daha da büyüyecek. Havaların soğuması ile birlikte asıl problemler o zaman başlayacak. Konteynerlerde kışı geçirme mümkün değil. Bunları iyileştirmeye yönelik de hiçbir şey yapılmadı. Lafa gelince laf çok icraata gelince iş yok” dedi.

Gündem