Konyaaltı sahilinde son düzlüğe de beton dökülüyor, alan ticarete açılıyor

Konyaaltı sahilinde son düzlüğe de beton dökülüyor, alan ticarete açılıyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi, AKP’li Menderes Türel döneminde hazırlanan Konyaaltı sahili projesinin devamı olan Boğaçayı-Liman arasındaki projenin inşasına başladı. Bu projenin belediyeyi zarara uğratmasından yakınan Başkan Muhittin Böcek bu kez kendisi ticarileştirme girişimine başladı.

202 milyonun üzerindeki maliyetiyle dikkati çeken proje ile binlerce metrekare beton kullanılacak, ortalama 3 futbol sahası büyüklüğündeki 23 bin metrekarelik alanda ise rulo çim uygulaması yapılacak. Meksika ve Brezilya kökenli palmiyelerden, Avustralya kauçuğuna 60 tür bitki ile peyzaj uygulaması yapılacak.

Sol Haber'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, yerel seçime kısa süre kala ihale bedelinin iki katına uygulamaya konulan 950 metrelik sahil proje için harcanacak para, Elmalı ilçesinin bir yıllık bütçesine yakın, Gündoğmuş ilçesinin bir yıllık bütçesinin ise yaklaşık iki katı.

AKP’li Türel sahili Hülya Koçyiğit'in damadına kiraya vermişti

Konyaaltı Sahilinde AKP’li Menderes Türel döneminde yapımı tamamlanan sahil projesi, 2018 yılında ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit’in damadı Ender Alkoçlar’ın da ortak olduğu şirkete kiralandı. Antalya Arkeoloji Müzesinin önünden başlayan varyant ile Boğaçayı arasındaki kesimi kapsayan proje kapsamında yaklaşık 7 kilometrelik sahil 28 yıllığına kiraya verilmişti.

CHP’li Muhittin Böcek 'zarar' demişti, şimdi kendisi devam ediyor

Tartışmalı ihalenin ardından Mart 2019’da başkanlık koltuğunu devralan CHP’li Muhittin Böcek, kent halkının önemli kesiminde tepki çeken projeyle ilgili Ocak 2020’de yaptığı açıklamada, “Belediye tarafından bugüne kadar bu Konyaaltı Sahili projesine 254 milyon 289 bin 127 lira para harcandı. Belediye bu proje ile zarara uğratıldı” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Konyaaltı sahilinin Boğaçayı ile Liman arasındaki yaklaşık 950 metrelik kesim geçtiğimiz CHP’li Muhittin Böcek yönetimince Mayıs ayında ihaleye çıkarılmıştı. Yaklaşık 7 ay önce 89 milyon yatırım bedeliyle ihaleye çıkarılan ancak daha sonra iptal edilen proje, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya göre 202 milyon sözleşme bedeliyle ihale edildi.

Proje maliyeti Gündoğmuş'un bir yıllık bütçesinin iki katı

İşletmelerin işgali altındaki 7 kilometrelik sahilden günde 50 ton civarında çöp toplanıyor olması ürkütücü bir tabloyu ortaya koyuyor. Sahilin Liman bölgesindeki son kesiminin de benzer şekilde düzenlenmesiyle Antalya’da halkın sahillerden kamucu bir yaklaşımla yararlanabildiği alanlar iyice daralmış olacak. Seçim atmosferine girildiği, kış sezonu dalgaların sahili dövdüğü bu dönemde, Mayıs ayındaki proje bedelinin iki katından fazla bir bütçeyle 202 milyonluk sahil düzenlemesi ihalesine çıkmak, Büyükşehir Belediyesi’nin kentin önceliklerinin belirlenmesinden çok yeni ticari rant alanları yaratmaya yönelik uygulamalara imza attığını ortaya koyuyor. Yalnızca 950 metrelik sahil düzenlemesine harcanacak bütçe, neredeyse Antalya’nın Elmalı ilçesinin 2024 yılı için ayrılan bütçesine eşit, Gündoğmuş ilçesinin bütçesinin ise yaklaşık iki katı oranda. Elmalı’nın 2024 bütçesi 213 milyon TL olarak belirlenirken, Gündoğmuş ilçesinin bütçesi de 110 milyon TL olarak açıklanmıştı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem