Koronada aşı savaşları: Moderna Pfizer/BioNTech'e dava açtı

Koronada aşı savaşları: Moderna Pfizer/BioNTech'e dava açtı
Amerikan ilaç firması Moderna, kendi geliştirdiği mRNA teknolojisinin kopyalandığı iddiasıyla Pfizer/BioNTech'e dava açtı. Moderna, rakip aşının iki ayrı ihlalde bulunduğunu öne sürüyor.

Covid-19'a karşı dünya çapında en çok kullanılan iki mRNA aşısının üretici firmaları davalık oluyor. Amerikan ilaç firması Moderna, Pfizer ile Alman ortağı BioNTech'e fikri mülkiyet hakkının ihlali iddiasıyla dava açtı.

Moderna, Pfizer ile BioNTech'i, kendisinin Covid-19 pandemisinden yıllar önce geliştirdiği mRNA teknolojisini kopyalamakla suçluyor. Bilinmeyen bir miktarda tazminat talebiyle açılan dava için hem ABD'nin Massachusetts eyaletindeki bölge mahkemesine, hem de Almanya'nın Düsseldorf kentinde bir mahkemeye başvuruda bulunuldu.

ABD'DE BİRER HAFTA ARAYLA ONAY ALMIŞLARDI

Massachusetts'te 2010 yılında kurulan Moderna, mRNA teknolojisini ilk geliştiren firmalardan biriydi. Covid-19 aşısı da, Moderna'nın ticari olan tek ürünü. ABD Gıda ve İlaç İdaresi ilk olarak Aralık 2020'de Pfizer/BioNTech'in mRNA aşısına, bir hafta sonra da Moderna'nınkine onay vermişti. Moderna'nın aşıdan 10.4 milyar dolar, Pfizer'in ise 22 milyar dolar kâr elde ettiği düşünülüyor.

Moderna'nın açtığı davada ise şirketin pandeminin 2019'da patlak vermesinden önce, 2010-2016 arasında patentini aldığı mRNA teknolojisinin Pfizer/BioNTech tarafından kopyalandığı iddia ediliyor.

İKİ AYRI İHLAL İDDİASI

Moderna'dan yapılan açıklamada, Pfizer/BioNTech'in iki tür fikri mülkiyet ihlaliyle suçlandığı belirtildi. İlk suçlamada, Pfizer/BioNTech'in, Moderna'nın bilim insanları tarafından 2010'da geliştirilen ve ilk olarak 2015'te insanlar üzerinde denenen kimyasal mRNA modifikasyonunun birebir aynısını Covid aşısında kullandığı öne sürülüyor. İkinci ihlal iddiasında da, Moderna'nın çalışanlarının Ortadoğu Solunum Sendromu'na (MERS) yol açan koronavirüs türüne karşı bir aşı hazırlarken geliştirdikleri protein kodunun Pfizer/BioNTech tarafından kullanıldığı savunuluyor.

MODERNA CEO'SU: TEKNOLOJİYİ KORUYORUZ

Moderna'nın CEO'su Stephane Bancel ise basın açıklamasında "Bu davaları, öncülüğünü yaptığımız, yaratılması için milyarlarca dolar yatırım yaptığımız ve Covid-19 pandemisinden önceki 10 yılda patentini aldığımız yenilikçi mRNA teknolojisini korumak için açıyoruz" dedi.

Moderna'dan yapılan açıklamadan sonra, Pfizer hisselerinin yüzde 1.4, BioNTech hisselerinin de yüzde 2 oranında değer kaybettiği görüldü.

CUREVAC DA BIONTECH'E DAVA AÇMIŞTI

Uzun süredir mRNA teknolojisi üzerinde çalıştığı bilinen BioNTech, Alman devletinin de destek verdiği CureVac şirketi tarafından açılan benzer bir patent davasıyla da karşı karşıya bulunuyor. BioNTech, Almanya'daki davada CureVac'a verdiği yanıtta, kendi çalışmasının orijinal olduğunu vurgulamıştı.

MODERNA'YA DA DAVA AÇILDI

Öte yandan, Moderna şirketine de ABD'de patent ihlali davası açılmış durumda. Şirket aynı zamanda, mRNA teknolojisinin hakları nedeniyle ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri ile anlaşmazlık yaşıyor.

Uzmanlar, mRNA gibi yeni teknolojiler konusunda karşılıklı patent davalarının şaşırtıcı olmadığını söylüyor. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya