Koronavirüs Güncesi: İki kat maske, iki kat koruma!

Koronavirüs Güncesi: İki kat maske, iki kat koruma!
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Salgında toplam can kaybı 27 bini geçti

- Sağlık Bakanlığı'nın 10 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 135 bin 867 yeni testten 8 bin 642'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 664, iyileşen sayısı ise 7 bin 903 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 95 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 93 oldu.

"100 milyondan fazla doz aşı için anlaşmalar tamam"

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaklaşık 15 milyon doz aşının temin edildiğini ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmaların tamamlandığını açıkladı. Virüsteki mutasyonun bugün Türkiye için sorun oluşturmadığını ancak artış kaydedildiğini, mutasyonun görüldüğü il sayısının 28’i geçtiğini bildirdi.

- Sağlık Bakanlığı, Covid-19 aşısı olmak için sırası gelen vatandaşları  temas riskini en aza indirmek için randevu almadan sağlık kuruluşuna gitmemeleri yönünde uyardı. MHRS veya e-nabız sistemleri üzerinden randevu alınabileceği belirtildi.

- Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, son dönemlerde ASM’lere az sayıda aşı gönderildiği, randevu alan yurttaşların ASM’lere gittiğinde aşı olmamasının sağlıkçılar ile vatandaşlar arasında gerginliğe neden olduğundan sağlıkta şiddeti körükleyeceği uyarısında bulundu.

- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Covid-19 tedavisi olup atlatan hastaların birkaç ay sonra bile halsizlik, öksürük, göğüs, sırt ağrısı ve nefes darlığı gibi hastalığın belirtilerini yaşayabildiklerini kaydetti. Bazen bu sürecin 6 aya kadar uzayabildiğini söyleyen Özlü, genel olarak ilerleyen zaman içerisinde iyileşme olduğunu belirtti.

İki kat maske, iki kat koruma!

- ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin yaptığı araştırma, Kovid-19’a karşı çift maske takmanın, tek maskeye göre iki kat daha fazla koruma sağladığını ortaya çıkardı.

- Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika’da görülen mutasyonlu Covid-19 türüne karşı etkisinin "minimum düzeyde" olduğu açıklanan Oxford-AstraZeneca aşısının, yetişkinlerde kullanılması tavsiyesinde bulundu.

- Çin’in Vuhan kentinde Covid-19'un kaynağını araştıran DSÖ heyetinden Peter Daszak, "ABD, DSÖ'nün Vuhan'daki bulgularını doğrulamadan kabul etmeyecek" başlıklı habere, güvensizliğin kaynağının ABD’nin Çin politikası ile ilgili olduğu gerekçesiyle tepki gösterdi.

Avrupa'da 700 milyar Euro'luk 'Direnç ve İyileşme Planı' 

- Üye devletlerin covid-19 salgınının ekonomik etkileriyle başa çıkabilmesi için hazırlanan 700 milyar euroluk bütçe Avrupa Parlamentosu’nda onaylandı. Bütçe kredi ve hibeler yoluyla birlik içerisinde dağıtılacak.

İngiltere’de tehlikeli bir virüs mutasyonu daha

- İngiltere'de koronavirüsün iki mutasyonu daha bulundu. Bu mutasyonlardan birinin endişe verdiği kaydedilirken diğerinin henüz araştırılma safhasında olduğu ifade edildi. Yeni varyantlardan kaynaklanan 76 vaka tespit edildi.

- Singapur Üniversitesi araştırmacıları Tayland'ın doğusunda yaşayan yarasalarda Covid-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüsüne yüzde 90’dan daha fazla benzeyen farklı bir virüs türü keşfetti.

Koranadan en çok etkilenen 7 kronik hastalık

- Fransa’da hazırlanan bir rapora göre, down sendromlular, zihinsel engelliler, böbrek ve akciğer nakil hastaları, diyaliz hastaları, akciğer kanseri ile kistik fibroz hastaları, Covid-19 virüsünden en fazla zarar görme riski taşıyanların başında geliyor.

- Kanada’da yapılan klinik bir çalışmada, deneysel bir antivirüs ilacının, hastaneye yatırılmayan Covid-19 hastalarında iyileşmeyi önemli oranda hızlandırabildiğini gösterdi.

- İngiltere’de 1 milyondan fazla kişinin katılımıyla yapılan bir araştırmada, Covid-19’un ateş ve öksürük gibi semptomları dışında titreme, iştahsızlık, baş ve kas ağrısının da hastalığın semptomları olabileceği ortaya kondu.

- ABD Gıda ve İlaç Kurumu Covid-19 tedavisi için geliştirilen ve hastaneye yatış ve hayatını kaybetme riskini yüzde 70 azalttığı açıklanan antikor tedavisine acil durum kullanım izni verdi.

- 9 Şubat itibarıyla nüfusunun yüzde sekizini aşılayan Sırbistan, halen dünyada nüfusuna oranla en fazla aşı yapılan 5. ülke. Ülkede Pfizer-BioNTech, Sputnik V ve CoronaVac aşılarının üçü de kullanılıyor.

- Güney Afrika, yeni koronavirüs varyantına karşı etkisinin düşük olduğu anlaşılan elindeki 1,5 milyon doz AstraZeneca aşısını satmayı veya takas etmeyi düşündüklerini açıkladı.

BioNTech’den 2 milyar doz aşı üretimi hedefi

- Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, Almanya'da kurduğu tesisi faaliyete geçirdi. Şirket, tesiste yılda 750 milyon doz aşı üretilmesinin hedeflendiğini, korona aşısını birlikte geliştirdiği ABD merkezli Pfizer ilaç şirketiyle birlikte 2021 yılında dünya genelinde 2 milyar doza çıkarmayı hedeflediğini açıkladı.

- Aşı tedariği konusunda yapılan hatalardan dolayı gecikildiğini kabul eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yaz sonuna kadar Avrupa Birliğinin toplam nüfusun yüzde 70'inin aşılanması hedefini yakalayacaklarını iddia etti.

- İspanya'da 55 yaş altındaki kişilerden Covid-19 geçirenlere en az 6 ay boyunca Covid-19 aşısının yapılmayacağı açıklandı.

Aşı, İsrail’de vakaları yüzde 53 azalttı

- 19 Aralık 2020'de başlayan aşılama ile 8.8 milyonluk nüfusunun 3.5 milyonu en az bir doz aşılanan İsrail bu konuda dünyada ilk sırada. İki doz aşılananlarda vaka sayısı yüzde 53 oranında azaldı.

Sağlık