Koronavirüs Güncesi: Covid-19 nedeniyle yaşam süresi 1 yıl kısaldı

Koronavirüs Güncesi: Covid-19 nedeniyle yaşam süresi 1 yıl kısaldı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Son 24 saatte 83 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı'nın 18 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 115 bin 406 yeni testten 7 bin 241'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 640, iyileşen sayısı ise 7 bin 217 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 83 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 821 oldu.

Koronavirüs vakası en çok artan iller

- Son bir haftada koronavirüs vaka sayısı en çok Bilecik, Erzincan, Kilis, Uşak ve Çanakkale'de artarken, vakaların en çok azaldığı iller de Bitlis, Mardin, Kastamonu, Yalova ve Bingöl oldu.

“Aşıların tamamı gelmeden bedeli peşin mi ödendi?”

- CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Çinli firma Sinovac’la yapılan aşı sözleşmesini sorarak, “Aşıların tamamı gelmeden sözleşme bedelinin tamamı ödendi mi?” dedi.

- Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü, Alman BioNTech-Pfizer aşısından 4.5 milyon doz için anlaşma yapıldığını, Mart ayı sonuna kadar gelecek olan aşılara doz başına 12 dolar ödeneceğini söyledi.

- Adana'da COVID-19 salgını nedeniyle düğününü iptal etmek durumunda kalan kişi, düğün salonu için verdiği 2000 TL kaporayı işletmeden isteyip de alamayınca, Tüketici Hakem Heyeti kararıyla geri aldı.

Brezilya’da bir şehrin tamamı aşılanacak

- Salgında ABD’den sonra en fazla can kaybının görüldüğü Brezilya’da Covid-19 aşılarının etkisini öğrenmek için 45 bin nüfuslu bir şehirdeki 18 yaş üstü tüm insanlar aşılanacak.

- Almanya'da Robert Koch Enstitüsü, salgınların daha kapsamlı analiz edilmesi, hastalıkların zorluklarının daha iyi hesaplanması ve erken uyarı sistemleri geliştirmesi için Yapay zeka Merkezi kuruyor.

- Salgınla mücadele kapsamındaki seyahat kısıtlamalarına karşı 1.5 milyon nüfuslu Bahreyn, 2 doz aşı olup sonrasında da antikor oluşumu için 2 hafta beklemiş vatandaşlarına yurt dışına çıkışlarda dijital aşı pasaportu imkanı sunuyor.

E-burun ile Covid-19 teşhisi

- Hollandalı bir firmanın geliştirdiği ‘elektronik burun’ semptomlu ya da semptomsuz Covid-19’a yakalananların yüzde 75’ini saniyeler içinde güvenilir şekilde elemeyi başardı, eleyemediği durumlarda ise geleneksel testlere başvurulacağı söylendi.

İltica başvuruları salgın nedeniyle azaldı

- 27 AB üyesi ile Norveç ve İsviçre'nin de aralarında olduğu ülkelere 2020'de 461 bin 300 iltica başvurusu yapıldı. Bir önceki yıl 671 bin 200 olan başvuru yüzde 31 azaldı. Türkiye’den yapılan iltica başvuruları da yüzde 38 azalarak, 15 bin 834 olarak kaydedildi.

- ABD’de bir restoranda çalışan garson Covid-19 aşısını hamile olduğu için olmayacağını bildirince işine son verildi.

- Avusturya’da yapılan bir araştırmada, Alpler’de bir kayak merkezi de olan bir kasabada Covid-19 geçiren her on kişiden dokuzunun yaklaşık bir yıl sonra yapılan taramalarda kanlarında hala yüksek oranda antikor olduğu tesbit edildi.

Yaşam süresi 1 yıl kısaldı

- ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin yaptığı açıklamaya göre Covid-19 ölümleri, ABD vatandaşlarının ortalama yaşam süresini 1 yıl azaltarak 77,8’e geriletti. Salgından çok daha fazla etkilenen siyahların ortalama yaşam süresi yaklaşık 3 yıl, Latinlerin ise yaklaşık 2 yıl kısaldı.

“107 milyon kişi mesleğini değiştirmek zorunda kalacak”

- “COVID-19 Sonrası İşimizin Geleceği” başlıklığıyla yayınlanan bir raporda, gelecekte istihdamda radikal değişimler yaşanacağını, araştırmada yer alan 8 ülkede pandemi sonrasında her 16 kişiden 1’inin meslek değiştirmek durumunda kalabileceğini öngörüyor.

Sağlık