Koronavirüs Güncesi: Koronadan öldüğü yazılmasın diyen aile, sağlık çalışanlarına saldırdı

Koronavirüs Güncesi: Koronadan öldüğü yazılmasın diyen aile, sağlık çalışanlarına saldırdı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Can kaybı 4 ay sonra ilk defa 100'ün altında

- Sağlık Bakanlığı'nın 9 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 137 bin 712 yeni testten 8 bin 636'sı pozitif çıktı. Hasta sayısı 659, iyileşen sayısı ise 8 bin 109 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 98 kişi daha yaşamını yitirdi. Can kaybı 16 Kasım 2020'den sonra ilk defa 100'ün altına indi.

Aşılama yavaşladı

- Sağlık çalışanlarının çalıştıkları yerde hızla aşılanabildiğini ancak sağlık birimlerinde gerekli hazırlıkların yapılmadığı için aşılama hızının düştüğünü belirten Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Ali Karakoç, bunun da sağlıkçılara yönelik şiddeti arttırabileceği uyarısında bulundu. Pazar günü Türkiye genelinde aşı yapılan kişi sayısı 11 bine kadar düşmüştü.

Filyasyon rehberine mutasyon güncellemesi

- Sağlık Bakanlığı koronavirüs filyasyon rehberini güncelledi. Buna göre mutasyona uğrayan virüse yakalananlar en erken 10 güne kadar karantinada kalacak, 10 gün sonra testi yine pozitifse 48 saat daha karantina uygulanacak ve testi negatif çıkana kadar kontrolleri sürecek.

Erdoğan ikinci doz aşısını olacak

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 12 Şubat’ta Çin aşısının ikinci dozunu olduktan sonra memleketi Rize’ye giderek il kongresine katılacağı belirtildi.

Koronadan öldüğü yazılmasın diyen aile, sağlık çalışanlarına saldırdı

- Gaziantep’te bir özel hastanede koronavirüs tedavisi gören hastanın ölümünden sonra hazırlanan rapora ölüm nedeninin Kovid-19 yazılmamasını isteyen yakınları, istekleri kabul edilmeyince sağlık çalışanlarına saldırdı. Saldırıda biri hemşire 3 hastane görevlisi yaralandı.

“Okulların açılmasını yanlış bulsam da çocuğumu gönderirim”

- Ipsos’un yaptığı araştırmada, yüz yüze eğitime geçilmesini halkın yüzde 49’u yanlış bulurken, sadece yüzde 36 doğru buluyor. Ancak okulların açılması durumunda yüzde 67 çocuğunu okula göndereceğini ifade ediyor.

“Virüs kedi ve köpeklerden de yayılmış olabilir”

- Çin Wuhan’da koronavirüsün kaynağını tespit etmek için incelemelerde bulunan Dünya Sağlık Örgütü, çalışmaların herhangi bir hayvana işaret etmediğini virüsün başlangıçta yarasa ve pangolinlerde olabileceğini, kedigiller ve köpekgillerden de yayılmış olabileceğini belirtti. DSÖ heyeti, salgının Çin'in Wuhan kentinde Aralık 2019'dan önce olduğuna dair bir bulgu olmadığını söyledi.

Covid yaptırımı: 10 yıla kadar hapis 

- İngiltere’ye, vakaların yaygın olduğu "Kırmızı Liste”deki 33 ülkeden gelip 10 gün boyunca otelde karantina uygulamasına tabi olacak kişiler, oda ve test ücreti olarak 1750 sterlin (yaklaşık 17 bin TL) ödeyecek. Kuralları ihlal edenlere para ve hapis cezası uygulanacak.

Aşı olana kısıtlamadan muafiyet

Bazı AB ülkelerinde covid-19 aşısı olanlara çeşitli ayrıcalıklar sağlanacak. Danimarka, İsveç, Polonya, Romanya, Estonya ve Yunanistan’da bazı etkinliklere katılma hakkı, karantina  ve seyahat kısıtlamalarından ve muafiyet gibi bazı ayrıcalıklar öngörülürken, Almanya’da Etik Konseyi buna karşı çıkıyor.

İnternet aramalarından vaka takibi

- University College London'da yapılan bir araştırmaya göre, google aramalarında covid-19 semptomlarıyla ilgili terimleri arayan kişileri saptamak, vakaların artacağı yerleri bulmakta işe yarayabilir.

Mutasyonlar için yeni aşı

- Hızlı aşılama ve tedbirler sayesinde yeni mutasyonlar gelişmeden Koronavirüs'ü durdurma şansı olduğunu söyleyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, "Yeni mutasyonlu virüse karşı da haziran ayında muhtemelen 1 değil 2 suşlu (bir virüsün farklı alttürleri) aşılar, 1 mRNA değil 2 mRNA'lı aşıların devreye girme ihtimali var" dedi.

- Oxford Aşı Grubu Direktörü Andrew Pollard, virüsün geçirdiği farklı mutasyonlarla karşı yeni aşılara ihtiyaç olup olmadığının belirsizliğini koruduğunu ancak yine de yeni aşılar hazırlandığını ve ihtiyaç olması halinde, insanları koruyabilmek için hazır olacaklarını söyledi.

Aşıda 12-17 yaş grubu çalışmalar başladı.

- Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, aşı üreticisi şirketlerin 12-17 yaş grubu için de faz 3 çalışmalarını başlattığını belirterek, bu yaş grubunda da etkinliği ve güvenliği görülürse öncelikle kronik hastalığı olanlara uygulama yoluna gidileceğini söyledi.

- Almanya’da Federal İstatistik Dairesi covid-19 kaynaklı ölümlerinin toplam istatistiklere yansımasını daha hızlı takip edebilmek için yeni bir yöntem uyguluyor. Buna göre, son dört yıl ortalamalarına göre Ocak ayındaki ölümlerde yüzde 18'lik artış kaydedildi.

- Fransa’da Uzmanların hazırladığı rapora göre, yaşlılardan ziyade down sendromlular, zihinsel özürlüler, böbrek ve akciğer nakil hastaları, diyaliz hastaları, akciğer kanseri ile kistik fibroz hastaları, Covid-19 virüsü karşısında en çok zarar görme riski olanların başında geliyor.

- İran, Rusya'dan geçen hafta ülkeye gelen Sputnik V aşısını 635 hastanede bugün uygulamaya başladı. Rus aşısının İran'da üretilmesi için de yetkililerle görüşüldüğü açıklandı.

- Hollanda’da, yeni vakaların üçte ikisinin, koronavirüsün mutasyona uğrayarak daha hızlı yayılan varyantından olması nedeniyle, salgınla mücadele kapsamında ülke genelinde sokağa çıkma yasağının 3 Mart sabahına kadar uzatıldığı açıklandı.

- ABD'de Covid-19'un yüzde 35 ila 45 arasında daha bulaşıcı olan yeni varyantının hızla arttığı ve bu artışa göre Mart ayında birçok eyalette baskın tür olacağı ileri sürüldü. Ülkede ilk kez bir Kongre üyesi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

- Fransa’da, Avrupa’nın en yaşlı insanı olduğu söylenen 117 yaşındaki Lucile Randon koronavirüsü atlatarak kaldığı huzurevine döndü.

Sağlık