Koronavirüse karşı koruyucu giysi sattığını iddia eden şirkete 3,7 milyon dolar para cezası

Koronavirüse karşı koruyucu giysi sattığını iddia eden şirkete 3,7 milyon dolar para cezası
Ürünlerinin Covid'in yayılmasını engellediğini ileri süren bir Avustralya spor giyimi firmasına 5 milyon Avustralya doları (3,7 milyon Amerikan doları) para cezası verildi.

Lorna Jane şirketi, reklamlarında, LJ Shield adını verdiği "devrim niteliğinde bir teknoloji" ile ürettiği giysilerin "her türlü patojenin (bakteri ve virüs) bulaşmasını engellediğini" öne sürmüştü.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre davaya bakan yargıç, şirketin "istismarcı, piyasa kurallarına aykırı ve tehlike potansiyeli taşıyan iddialarda bulunduğuna" hükmetti.

Lorna Jane firması mahkemenin kararını kabul ettiğini açıkladı.

Ama şirket, kendisine iş yapan firma tarafından yanıltıldığı iddiasını da sürdürüyor.

Lorna Jane CEO'su Bill Clarkson "Güvendiğimiz bir tedarik firması bize, vaadedilen özelliklere sahip omayan bir ürün sattı" dedi.

"Bizi LJ Shield'in yapımında kullanılan teknolojinin, Avustralya, ABD, Çin ve Tayvan'da da kullanıldığına, bakteri ve virüslere karşı koruyucu olduğuna ikna ettiler. Müşterilerimize faydası olacağını düşündük" diye sürdürdü.

Lorna Jane geçen yıl Covid salgını başladıktan sonra Haziran ayında, söz konusu giysileri, bakteri ve virüslere karşı koruma sağladığını söyleyerek satışa sununca, Avustralya Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu şirkete dava açtı.

Davaya bakan Avustralya'daki bir federal mahkeme, Lorna Jane'in "tüketicilere bu ürünleri, aslında öyle olmadığı halde, bilimsel ve teknolojik temellere dayanıyormuş gibi iddialarla sunduğuna" hükmetti.

Cuma günü yayınlanan kararda, mahkeme şirketi "ürününü tüketiciye sahte ve yanıltıcı bir şekilde tanıtmak ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik davranışlarından dolayı" suçlu bularak para cezasına çarptırdı.

Davayı açan Avustralya Rekabet ve Tüketiciyi Koruma Komisyonu başkanı Rod Sims "Hiç bir temeli olmadığı halde halk sağlığına yönelik ciddi iddiaların ortaya atılmış olması dehşet verici bir davranış. Bütün bir reklam kampanyası, tüketicinin küresel salgına karşı kendisini daha iyi koruma arzusu üzerine inşa edilmiş" diye konuştu.

Sağlık