Koronavirüsün tetiklediği 'subakut tiroidit'e dikkat

Koronavirüsün tetiklediği 'subakut tiroidit'e dikkat
Uzmanlar, pandemi sürecinde daha sık görülen 'subakut tiroidit'in başka hastalıklarla karıştırıldığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Koronavirüsün tetiklediği düşünülen 'subakut tiroidit'in görülme sıklığı pandemi sürecinde arttı. Boğazda ağrıyla başlayıp ateş ve çarpıntı yapan, kulaktan çeneye yayılan acıyla hayatı altüst eden subakut tiroidit, hastalar tarafından sıklıkla bademcik iltihabı ve faranjitle karıştırılıyor.

'SİNİRLİLİK, TİTREME VE UYKUSUZLUK SEBEBİ'

Independent Türkçe'den Gülay Fırat'a konuşan Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sait Gönen, subakut tiroiditinin sinir, çarpıntı, uykusuzluğa yol açtığını söyledi. Hastalığı 'tiroit bezinde ağrı ya da hassasiyetle kendini gösteren, genellikle bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben gelişen geçici bir durum' olarak niteleyen Gönen, "Aslında vücudun başta viral olmak üzere tüm mikrobiyal antijenlere karşı oluşturduğu bağışıklık reaksiyonunun bir sonucu olarak tiroit bezinin de vücut tarafından yabancı olarak görülmeye başlanması ve böylece otoimmün sürecin tetiklendiği düşünülmektedir" dedi.

Hastalığın ilk aşamasında tiroit bezinde bozulmalar yaşandığını ve bunun da kandaki tiroit hormonu miktarını arttırdığını belirten Prof. Dr. Gönen, tiroit bezindeki bu değişimin kişide, sinirlilik, titreme, çarpıntı, uykusuzluk ve normalden daha sıcak hissetmesine neden olduğunu vurguladı.

'NADİREN KALICIDIR'

Prof. Dr. Gönen, "Hastalığın ilerleyen döneminde tiroit bezindeki hasarın derecesine bağlı olarak tiroit hormon seviyelerinin giderek normale döndüğü söylenebilir. Bazı nadir vakalarda ise hastalık kalıcı tiroit hormon eksikliği ile sonuçlanabilir. Yorgunluk, üşüme hissi ve kilo alımı gibi zıt semptomlarla başvuran bir kişide hastalığın saptandığı evreye göre semptom ve belirtilerin değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır" uyarısında bulundu.

SEMPTOMLARI NE?

Subakut tiroidit hastalığını bilmeyenler, başlarına geldiğinde belirtileri farklı şekillerde yorumlayabiliyorlar. Öncelikle rahatsızlık boynun ön bölgesinde tiroit bezinin olduğu yerde başlıyor ve kulaklara vuran bir ağrıyla iyice kendini gösteriyor. Peşi sıra ağrı çeneye ve dişlere yayılıyor. Bir süre sonra hasta için yutkunmak bile acı verici olabiliyor. Parmağınızı hafifçe değdirdiğinizde bile boğanız sızlıyor; yorgunluk, eklem ve kas ağrılarını ateş takip ediyor.

DOKTOR DOKTOR GEZMEYİN

Semptomların çeşitliliği nedeniyle, subakut tiroidit görülen hastalar endokrin uzmanı yerine farklı doktorlara gidebiliyor. Buna göre, boğaz ve kulak ağrısını bademcik iltihabı veya faranjit işareti sananlar kulak burun boğaz hekimine gidiyor. Çene ve dişlere vuran ağrıyı diş problemi olarak görenler diş hekimine gidiyor. Çabuk yorulmak ve kalpteki çarpıntısını kalp rahatsızlığı olarak yorumlayanlar da kardiyolojide başvuruyor.

Endokrin uzmanları ise koronavirüs enfeksiyonunun bu hastalığı tetiklediğini söylüyor.

HABERİN TAMAMI

Sağlık