'Kovuşturmaya yer yok' kararına itiraz reddedildi: Gazeteci Bülent Kılıç'ın davası AYM'ye taşınıyor

'Kovuşturmaya yer yok' kararına itiraz reddedildi: Gazeteci Bülent Kılıç'ın davası AYM'ye taşınıyor
Haber takibi yaparken Agence France-Presse (AFP) foto muhabiri Bülent Kılıç’ı işkenceyle gözaltına alınan polisler hakkındaki suç duyurusunda verilen 'kovuşturmaya yer yok' kararına yapılan itiraz reddedildi.

AFP foto muhabiri Bülent Kılıç, 26 Haziran 2021'de yapılmak istenen 19'uncu İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü takip ettiği sırada Beyoğlu ilçesindeki Mis Sokak’ta ters kelepçelenerek ve boğazına basılarak gözaltına alınmıştı.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin (MLSA) Hukuk Birimi avukatları, kimliği tespit edilen iki polis memuru hakkında 4 Ağustos 2021 tarihinde 'mala zarar vermek' ve 'zor kullanma yetkisine ilişkin sınırın aşılması suretiyle basit yaralama' yönünden suç duyurusunda bulunmuştu.

Polise işlem yok, gazeteciye dava...

Hakkında suç duyurusu yapılan polislerin 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda tanımlanan zor kullanma yetkilerini aşmadığına kanaat getiren savcı Aysel Daşkıran, 16 Mart'ta tarihinde polisler hakkında kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vermişti.

Savcı Daşkıran, aynı gün gazeteci Kılıç hakkında 'görevi yaptırmamak için direnmek' ve 'kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret' suçlamalarıyla iddianame düzenlemiş ve iddianame İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

'Hukuka aykırı karar'

MLSA avukatları, 20 Mart'ta savcılığın takipsizlik kararına itiraz etti.

Kılıç’ın olay günü mesleğini ifa etmek isterken işkenceye varan kötü muamele ile gözaltına alındığını hatırlatan Kılıç’ın avukatları, savcının etkin bir soruşturma yürütmeden ve dahası polis memurları hakkındaki suçlamaların ciddiyetine rağmen suç duyurusunu ciddiye almadığına dikkat çekti.

Bahsedilen umursamazlığın KYOK kararının metninde de görülebileceğinin altını çizen MLSA avukatları, dilekçede şu ifadelere yer verdi: “Darp raporları, tutanaklar ve İstanbul 8. İdare Mahkemesinin kararı soruşturma dosyasına sunulmasına rağmen verilen 'Kamu Adına Kovuşturmaya Yer Olmadığı' kararı hukuka aykırıdır. Yapmış olduğumuz suç duyurusu ile ilgili memurların TCK’da düzenlenen bir çok suçu işlediğini belirtmiş olmamıza rağmen yalnızca ‘yaralama’ suçu kapsamında şikayetçi olunmuş gibi savcılıkça diğer suçlara ilişkin değerlendirme yapılmadan Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.”

MLSA avukatları, kararın kaldırılarak şüpheli polisler hakkında kovuşturma başlatılmasını ve yapılacak yargılama sonucunda şüphelilerin cezalandırılmasını talep etti.

İtiraz reddedildi

MLSA'nın internet sitesinde Murat Kök imzalı habere göre itirazı değerlendiren İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, 14 Nisan'da Kılıç’ın avukatlarının itirazını reddetti.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Gökhan Biçici, Erdal İmrek ve Beyza Kural kararlarını dikkate almayan hakimlik, kararını “Soruşturma sonucunda verilen ek kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın ve dayandığı gerekçelerin soruşturmanın kapsamına, usul ve yasaya uygun olduğu, itiraz dilekçesinde belirtilen nedenlerin ek kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kaldırılması için yeterli ve geçerli hukuki sebepler içermediği ve itiraz nedeninin yerinde olmadığı değerlendirmesi ile kararda değişiklik yapılmasını gerektirir bu aşamada bir neden görülmediği anlaşıldı” şeklinde gerekçelendirdi.

Dava AYM'ye taşınıyor

MLSA Eş Direktörü Av. Veysel Ok, karara itirazın genel geçer bir gerekçeyle reddedilmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, dosyayı AYM’ye taşıyacaklarını belirtti: “AYM’nin gazetecilere yönelik şiddetin cezasızlıkla ödüllendirilmesinin önüne geçmeye imkan sağlayacak ve son dönemlerde güçlenen bir içtihadı var. Etkin bir soruşturma yürütmeden suç işleyen kamu görevlilerini korumak amacıyla verilen takipsizlik kararının elle tutulur hukuki bir gerekçe gösterilmeden reddedilmesi, cezasızlığın neden sistematik ve kronik bir sorun haline geldiğini gösteriyor. Gazeteciye yönelik şiddeti cezasızlık ile ödüllendiren bu kararı AYM’ye taşıyacağız.” (Kısa Dalga)

Gündem