Köylüler kazandı: Kalker ocağına verilen 'ÇED gerekli değil' kararı iptal edildi

Köylüler kazandı: Kalker ocağına verilen 'ÇED gerekli değil' kararı iptal edildi
Vaysal Köyü'nde ormanlık alanda ve su kaynağına 400 metre mesafede açılmak istenen yeni kalker ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti.

Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi, Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü'nde ikinci bir kalker ocağı kurmak için valiliğe başvurdu. Ormanlık alanda, su kaynağına 400 metre mesafede kurulması planlanan kalker ocağı için 'ÇED gerekli değildir' kararı verildi.

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Edirne İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. 27 Eylül'de görülen duruşmanın ardından mahkeme, 'ÇED gerekli değildir' kararını iptal etti.

'Orman örtüsü zarar görecek' tespiti

Artı Gerçek'in haberine göre Mahkeme, kalker ocağı nedeniyle orman örtüsünün zarar göreceğini, ortaya çıkacak toz nedeniyle organik tarımın olumsuz etkileneceğini, gerçekleştirilecek patlatamalar nedeniyle yer altı su kanallarının zarar göreceğini vurguladı.

'Bu kalker ocağını ve kırma eleme tesisini derhal kapatın'

Köy halkının avukatı Bülent Kaçar, projenin mevzuata aykırılığının mahkeme kararı ile ispatlandığını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerine seslenen Kaçar, şöyle konuştu:

"Var olan taşocağı ve kırma eleme tesisinin kapasite artışı da mahkemece iptal edildiği için, süren faaliyetin çok zararlı olduğu bu ikinci mahkeme kararıyla tamamen ortaya çıkmıştır. Çevreyi korumakla yükümlü ve görevli olan Bakanlık yetkililerine sesleniyoruz: Gecikmeksizin yargı kararlarını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu kalker ocağını ve kırma eleme tesisini derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun." (Kısa Dalga)

Gündem