Kripto para piyasası için hazırlanan yasa taslağının detayları ortaya çıktı
Son dönemde TL’deki oynak seyir yatırımcıların ilgisini çekmesiyle talep bir miktar düşse de kripto para piyasasındaki yükseliş ve TL’de eylül ayından bu yana süregelen kayıplar sonrası enflasyon baskısının iyice hissedilmesiyle kripto varlıklara ilgi yeniden arttı. Türkiye’de günlük kripto para işlem sayısı geçen hafta yeniden 1 milyon seviyesinin üstüne çıktı. Türkiye’de kripto para piyasasında şu anda irili ufaklı 40 adet yerli borsa bulunuyor.
Kripto para piyasalarına düzen getirmek için hazırlandığı belirtilen yasa taslağı ortaya çıkmaya başladı.
Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre bu alanda bir yasa hazırlığında aşama kaydedildi.
Taslağa göre, izin almadan kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet yürüttüğü tespit edilen gerçek ve tüzel kişilerin yetkilileri hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis, 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Kripto varlık alım-satım ve transfer işlemlerini kurul tarafından yetkilendirilmemiş kuruluşlarda yapanlara da 20 bin liradan az olmamak üzere işlem tutarı kadar ceza verilebilecek.
Kripto para platformları ve hizmet sağlayıcıları izin verme yetkisi Sermaye Piyasası Kurulu’na verilecek. Kurul, platformlarda işlem görecek kripto varlıkların belirlenmesine, işlem görmenin sonlandırılmasına, işlem görmesi sonlandırılan kripto varlıkların elden çıkarılmasına ilişkin düzenleme yapmaya yetkili olacak.
Türkiye’de yerleşik kişilerin kripto varlıklara ilişkin alım-satım işlemlerini yalnızca kurul tarafından yapılacak düzenleme uyarınca yetkilendirilmiş kuruluşlar nezdinde yapmaları esas olacak. Platformların kendi nam ve hesaplarına yapacakları işlemler bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
Müşterilerin yurt dışında yerleşik kuruluşlarda yapacakları alım-satım işlemleri ve bu işlemlere bağlı kripto varlık transferleri yalnızca yetkilendirilmiş kuruluşlar vasıtasıyla yapılabilecek.
Siber saldırı, teknik arızalar, operasyonel hatalar veya kripto varlık hizmet sağlayıcı mensuplarından kaynaklı suiistimaller sonucunda oluşan zararlardan, kripto varlık hizmet sağlayıcı mensupları kusurlarına ve durumun gereklerine göre zararlar kendilerine yükletilebildiği ölçüde sorumlu olacak. Şahsi sorumlulukla ilgili olarak getirilen hükümler uygulanacak.
Faaliyet izni kaldırılan bir kripto varlık hizmet sağlayıcının, hukuken veya fiilen yönetim veya kontrolünü elinde bulundurmuş olan gerçek kişi ortaklarının müşterilerini zarara uğratmaları durumunda verilecek hapis ve adli para cezaları da belli oldu.
Kripto varlık alım satım platformu olarak faaliyet gösterenler, ikincil düzenleme yürürlüğe girene kadar faaliyetlerine kuruldan izin şartı aranmaksızın devam edecek.
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.