KTÜ İliç'te saha çalışması yaptı, madenin fay hattına kurulmasını eleştirdi

KTÜ İliç'te saha çalışması yaptı, madenin fay hattına kurulmasını eleştirdi
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden bir heyet, Erzincan'ın İliç ilçesinde incelemelerde bulunuldu. Liç yığınının kontrol edilebilir seviyesinin üzerinde olduğu tespit ettiklerini duyuran Prof. Dr. Hakan Ersoy, madenin fay hattının üzerine kurulmasını eleştirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, Erzincan'a giderek maden faciasının yaşandığı alanda çalışmalar yaptı.

Ekipte, Prof. Dr. Arzu Fırat Ersoy, Prof. Dr. Hakan Ersoy, Prof. Dr. Kerim Aydıner, Doç. Zekai Angın, Dr. Öğretim Üyesi Oğuz Sünnetci ve Öğretim Görevlisi Dr. Murat Karahan, ölçümler gerçekleştirdi. Felaketin nedenlerini ortaya koymak için hazırlanan raporda liç yığınının, kontrol edilebilir düzeyin çok üzerinde olduğunu saptadı.

"Dünyada görülmemiş bir seviye"

Prof. Dr. Ersoy, "Maden sahasında AFAD koordinesinde arazinin dijital ve 3 boyutlu modelini elde etmek için yaklaşık 4 saatlik bir uçuş gerçekleştirdik. Amacımız heyelanın nedenlerine ulaşmaktı. Şu anda analizlerimiz devam ediyor. Oluşturduğumuz raporları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

Maden sahasında gözlemledikleri en önemli sorunun 'liç yığını' olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. "Biz 'liç yığınlarıyla ilgili araştırma yaptık. Dünya literatürüne baktık liç yığının maksimum 150 metreye ulaştığını gördük. Ama burada 257 metreyi gördük. Bu inanılmaz bir rakam. Çalışma grubu olarak, burada elde ettiğimiz en önemli sonuçlardan birisi de yanlış yer seçimiydi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) güncel fay haritasında, alanda 300-400 metrelik bir fay hattı görülüyor. Yaşanan kazayı bu fay tetiklemedi ama tetikleyebilirdi" dedi. (DHA)

Gündem