Kulis: Emekliye ek zammın perde arkası

Kulis: Emekliye ek zammın perde arkası
Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan emeklilere yeniden zam yapılmasının perde arkasını kaleme aldı.

Emekli maaşında zam oranı maddeleri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İşsizlik Sigortası ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nde kabul edildi. Bu kapsamda en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenirken, maaş zammı yüzde 49,25 olarak güncellendi.

Yerel seçim etkisi

Emekli maaşlarına eklenen zam ile birlikte, emekli ve memur maaş zamları eşitlenmiş oldu. Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan emeklilere yeniden zam yapılmasının perde arkasını kaleme aldı. Babacan, emekli maaşlarına yapılan yeni düzenleme kararında yerel seçimlerin etkili olduğunu aktardı ve Erdoğan'ın ek zammın ‘yeniden değerlendirilmesi’ için talimat verdiğini belirtti. Babacan gelişmeyi şu sözlerle aktardı:

'Açıklanan ek zam emeklilerin tepkisini çekti'

"Edinilen bilgiye göre, 16 Ocak’ta yapılan kabine toplantısından sonra, açıklanan ek zam emeklilerin tepkisini çekti. Bu tepkinin yerel seçim öncesi yönetilemeyeceğini ve iki ay boyunca seçim kampanyalarında kullanılacağı fark eden AKP yönetimi, başından beri en az memur emeklilerine yapılan zam kadar olmasını savundukları artış için devreye girdiler."

"Seçim bölgelerine giden AKP milletvekilleri, yaşanan tepkinin büyüklüğünü genel merkeze ve Meclis grup yönetimine ilettiler. Milletvekilleri, cami cemaati başta olmak üzere vatandaşların önlerine çıkarak, yapılan zamma tepki gösterdiğini, fiyat artışları ve enflasyondan örnekler vererek şikayetlerini sürdürdüklerini aktardılar. Vatandaşların en az memur emeklilerine yapılan zam kadar anlattılar."

'Baskı sonucu kabul edildi'

Mehmet Şimşek ile Vedat Işıkhan’ın yaptığı toplantıdan sonra daha önce yapılan alternatifli çalışmada zaten var olan bu oran, 8 gün sonra tabandan gelen baskı sonucu kabul edildiği belirtildi.

'Seçime kadar çok sayıda parasal düzenleme hayata geçecek'

Ancak, en düşük emekli aylığının da revize edilerek 10 bin liranın üzerine çıkartılması önerileri kabul edilmedi. Kulislerde ayrıca seçime kadar olan sürede, sosyal yardımlar başka olmak üzere seçmene avantaj sağlayacak çok sayıda parasal düzenlemenin hayata geçirileceği konuşuluyor. (Kısa Dalga)

Gündem