Kulis: Gazze AKP’yi böldü

Kulis: Gazze AKP’yi böldü
AKP'nin dış politikası hakkında bir kulis haberi kaleme alan Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan, "Gazze AKP’yi böldü; daha etkin rol alınsın diyenler var" dedi.

Gazetece Pencere yazarı Nuray Babacan, AKP'nin dış politikasını konu eden bir kulis haber kaleme aldı. "Gazze AKP’yi böldü; daha etkin rol alınsın diyenler var" kulisini aktardı.

Gazze konusunda iktidarın ‘edilgen’ tavrının eleştirildiğini aktaran Babacan, "Bu konu AKP’lileri ikiye bölmüş durumda. Türkiye’nin daha aktif rol almasını isteyenler ile bugünkü konumunu savunanlar var. Gazze bölgesine, Fransa ve Ürdün’ün yaptığı gibi havadan gıda yardımının yapılması gerektiğini, Türkiye’nin Ürdün ile iş birliği yaparak, insani açıdan rol alabileceğini savunanlar var. AKP’nin arabuluculuk sürecinin dışında kalmasına neden olan bu ‘tavırsız’ politikası, sert dille eleştiriliyor. Bu alanın Yeniden Refah Partisi’ne bırakıldığını ve bunun sonuçlarının seçimlerde görüleceğini söyleyenler var" dedi.

"PKK faaliyetlerine izin veren tutumun sonuçları konuşuluyor"

Dış politikanın AKP'nin gündeminde olduğunu belirten Babacan yazısında özetle şu ifadeleri kullandı:

"Ocak ayının başında Kuzey Irak’ın Metina bölgesindeki üs noktalarına PKK’lı teröristlerin saldırısı sonucu 9 askerin şehit olmasıyla gündeme gelen sorunun geldiği noktaya ilişkin ilginç analizler yapılıyor. AKP kulislerine göre, Bafel Talabani, PKK’ya verdiği destek nedeniyle o bölgede uzun süreden beri sorun başlığı. Süleymaniye bölgesinde PKK faaliyetlerine izin veren tutumun sonuçları konuşuluyor."

"Para akışında ve ticarette yaşanan sıkıntılardan söz ediliyor"

"Gelinen noktada, Türkiye bir dizi kararı uygulamaya koydu ve yenilerinin de yolda olduğu belirtiliyor. Süleymaniye havaalanına uçuşların durdurulması, PKK’lıların eğitim amacıyla kullandığı aynı noktanın etkisiz hale getirilmesi ilk adımlar oldu. Bu bölgenin ekonomik destekçisi olan Irak merkezi hükümetinin de Türkiye’den yana tavır sergilemesi, Talabani’yi sıkıştırdı. Para akışında ve ticarette yaşanan sıkıntılardan söz ediliyor."

"Ekonomik ve siyasi farklı yollar devreye girecek gibi"

Anlaşılan o ki Türkiye, bu bölgedeki varlığını daha da ileri taşıyacak. Hava koşullarının değişmesinin hareket kabiliyetini artırdığı, bu bölgede PKK varlığı olduğu sürece farklı uygulamalara gidileceği aktarılıyor. Sadece askeri önlemlerle kalınmayacak, ekonomik ve siyasi farklı yollar devreye girecek gibi… (Kısa Dalga)

Gündem