Kulisler hareketli: AKP'nin İstanbul adayı Murat Kurum

Kulisler hareketli: AKP'nin İstanbul adayı Murat Kurum
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde, lideri olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayını Pazar günü açıklayacaklarını duyurmasının ardından, kulisler hareketlendi. Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum AKP İstanbul adayı olacağı söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni yılın ilk günlerinden itibaren, partisinin başta İstanbul ve Ankara olmak üzere belediye başkan adaylarını belirlemek için AKP Genel Merkezi’nde yoğun bir çalışma yürütüyor.

Erdoğan'ın İstanbul için isim açıklamaması ve adayı Pazar günü açıklayacaklarını duyurması, AKP kulislerini hareketlendirdi. BBCTürkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, AKP kulislerinde, Erdoğan’ın Pazar günü İBB Başkan Adayı olarak açıklayacağı ismin eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum olduğu bilgisi yayıldı.

Kurum, AKP’nin, Erdoğan’ın katılımıyla, 18 Aralık’ta yapılan “temayül yoklamasında”, en çok tercih edilen 5 isimden biriydi.

Temayül yoklamasında Murat Kurum’un yanı sıra;

  • Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu
  • Eski Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Trabzon Milletvekili Adil Karaismailoğlu
  • Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergun
  • İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya

en çok tercih edilen ilk 5 isim olmuştu. Erdoğan’ın, kamuoyu araştırmalarını ve seçim kampanyasını da dikkate alarak, tercihini Kurum’dan yana kullandığı belirtiliyor.

AKP kaynakları, İstanbul’da seçim kampanyasını kentsel dönüşüm ve depremin zararlarına karşı alınacak önlemler üzerine oturtacağı belirtilen Erdoğan’ın Toplu Konut İdaresi (TOKİ) deneyimi olan ve uzun süre Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapan Kurum’u tercih ettiği şeklinde yorumlar yapılıyor. Son anda bir değişiklik olmazsa, Pazar günü açıklanacak ismin de Kurum olacağı belirtiliyor.

Murat Kurum kimdir?

1976'da Ankara'da doğan Kurum, 2005-2018 yılları arasında TOKİ'de ve iştireaki Emlak Konut GYO AŞ'de çeşitli görevler üstlenmiş; 10 Temmuz 2018-4 Haziran 2023 tarihleri arası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yapmış, 14 Mayıs'ta yapılan genel seçimde AKP İstanbul Milletvekili seçilmişti. (Kısa Dalga)

Gündem