Kur etkisi: Türk şirketlere yabancı ilgisinde artış

Kur etkisi: Türk şirketlere yabancı ilgisinde artış
Türk şirketlerini konum itibariyle avantajlı bulan yabancı yatırımcılar, döviz kurunun düşüklüğünün de etkisiyle yatırımlarını hızlandırdı.

Pandemide öne çıkan sektörlerden biri olan lojistikte, birleşme ve satın alma trafiği hızlandı. Bu dönemde rekor karlılıklara imza atan küresel oyuncular, bu kazançlarını şirket satın alarak değerlendirme yarışına girdi.

Ekonomi'den Aysel Yücel'in haberine göre lojistik sektörünün önde gelen oyuncularından biri olan Kıta Lojistik’in hisse satışı için iki yabancı şirketle birden görüşme halinde olduğu öğrenildi. Bu şirketlerden birinin de Dubai merkezli Aramex olduğu konuşuluyor.

Kulis bilgisine göre özellikle kimya lojistiğinde sektörün en iddialı oyuncularından biri olan Alışan, ABD’nin önemli lojistik firmalarından BDP International ile masada.

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, görüşme talepleri aldıklarını doğrularken, netleşen bir durum olduğunda kamuoyuyla şeffaflıkla paylaşacaklarını vurguladı.

Bir şirket alınmıştı

Deniz taşımacılığının Danimarkalı devlerinden DFDS, Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Ekol’ün uluslararası karayolu taşımacılığı bölümünü devralmak için harekete geçmişti.

Taraflar prensipte el sıkıştı. Resmi imzaların atılması ve Rekabet onayının ardından, grubun cirosunun yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan Ekol Uluslararası Karayolu Taşımacılığı şirketi, DFDS bünyesine katılacak.

Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul, sürecin devam ettiğini, Rekabet Kurumu’nun kararını beklediklerini söyledi.

Ekol’ün Türkiye, Almanya, İtalya, Yunanistan, Fransa, Ukrayna, Romanya, Macaristan, İspanya, Polonya, Çekya, Slovenya ve İsveç’te olmak üzere 13 ülkede ofisi bulunuyor.

Öte yandan, yabancı şirketlerin bazıları da Türkiye pazarına kendi ofislerini açarak giriş yapıyor. Dünya çapında 70 ofisi ve 2 bin çalışanı bulunan Danimarka’nın köklü lojistik şirketlerinden Blue Water Shipping geçtiğimiz aylarla de yeni yatırımları doğrultusunda Türkiye pazarına giriş yapmıştı.

Neden geliyorlar?

Lojistik sektörü yetkilileri tedarik zincirindeki sıkıntıların lojistiğin öneminin artırdığını vurguluyor. Bu durum da yatırımcının iştahını yükseltiyor.

Lojistik sektör temsilcileri, Türk lojistik şirketlerine ilginin artmasının nedenlerinden birinin de döviz kurunun yabancı yatırımcıya sağladığı avantaj olarak görüyor.

Lojistikçilere göre, Türkiye’de güven ortamının ve ekonomik istikrarın sağlanması daha fazla yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekebilir ayrıca hisseler daha yüksek değere satılabilir. (Kısa Dalga)

Gündem