Küresel piyasalarda enflasyon sarsıntısı: ABD resesyonun eşiğinde

Küresel piyasalarda enflasyon sarsıntısı: ABD resesyonun eşiğinde
Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard küresel riskleri yakından takip ettiğini belirterek diğer üyelere göre temkinli bir mesaj verdi. JPMorgan CEO’su Dimon ABD’nin resesyona gireceğini öngördü. Tahvil getirileri küresel çapta yükseliyor.

ABD eylül enflasyon verisini perşembe günü açıklayacak. Bu oranın Fed’in şahin duruşunu teyit edeceği endişesi küresel çapta tahvil piyasasında sert satışların önünü açıyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre ABD 10 yıllık tahvil getirisi 10 baz puan yükselerek yüzde 3,99’a çıktı ve bir kez daha yüzde 4 psikolojik sınırına dayandı.

ABD 30 yıllık getirisi ise yüzde 3,95’e yükselerek 2014’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü. İngiltere Merkez Bankası’nın acil tahvil alım programını belirlenen takvimde sona erdireceğini açıklaması da getirileri yükseltiyor.

Pazartesi günü İngiltere 10 yıllık enflasyona endeksli tahvil getirisi 64 baz puan ile rekor yükseliş yaşadı. Aynı vadede nominal getiri ise İngiltere Merkez Bankası müdahalesi öncesi olan 27 Eylül’den bu yana en hızlı yükselişi kaydetti.

Tahvillerde satış dalgası sabah saatlerinde Avustralya ve Yeni Zelanda getirilerine de yansıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda 10 yıllıkları sırasıyla günlük 15 ve 14 baz puanlık artışlar yaşıyor.

Bloomberg Dolar Endeksi sabah saatlerinde yüzde 0,3 yükseliyor. Hisse senetleri piyasalarında da kayıplar hızlandı. Asya Pasifik’te kayıplara tatilden dönen Japonya ve Güney Kore piyasaları öncülük ediyor. Japon Nikkei ve Güney Kore Kospi yüzde 2'nin üzerinde düşüş kaydetti. ABD hisse vadelileri satışın bugün de devam edeceği sinyalini veriyor. S&P 500 vadelileri yüzde 0,5 ekside.


JPMorgan CEO’su Jamie Dimon altı ile dokuz aylık bir süre zarfı içinde ABD ekonomisinin resesyona gireceğini öngördü.

CNBC’ye konuşan dev yatırım bankasının CEO’su, ABD ve küresel ekonomiyi resesyona sokabilecek ciddi zorluklar bulunduğunu belirtirken bunları yükselen enflasyon, beklentinin üzerinde artan faizler, Fed’in parasal genişlemeye son vermesinin yan etkileri ve Rusya-Ukrayna savaşı olarak sıraladı.

Dimon “Özel sektör tahvil piyasası, ETF’ler, hatta bir ülke ya da şüphelenmediğiniz bir şeyde bir çatlak ve bir nevi panik görebiliriz” ifadelerini kullandı. Dimon’a göre S&P 500 endeksinde aşağı yönlü gidilecek çok alan var. Bu yıl yüzde 25 değer kaybeden endekste Dimon kolay bir şekilde yüzde 20’lik düşüş yaşanabileceğini belirterek “Sıradaki yüzde 20’lik düşüş ilkinden çok daha acı verici olacak. Bir sonraki 100 baz puanlık faiz artışı ilk 100’den daha acı verici olacak çünkü insanlar buna alışkın değil” değerlendirmesini yaptı.

Nobel ekonomi ödülünü kazanan eski Fed Başkanı Ben Bernanke ise finansal istikrara yönelik risklere dikkat çekti. Bernanke ABD’nin finansal sisteminin küresel finans krizi yıllarına göre daha sağlam olsa da finansal istikrarın dünyanın geri kalanında risk altında olduğunu, gelişmekte olan ülkelerin çok güçlü dolar ve büyük ölçekli sermaye çıkışıyla karşı karşıya olduklarının altını çizdi.

Ekonomi