Kürt vekil Kakabaveh çekimser kaldı, İsveç hükümeti güven oylamasını kazandı

Kürt vekil Kakabaveh çekimser kaldı, İsveç hükümeti güven oylamasını kazandı
İsveç'te NATO üyeliği nedeniyle Türkiye'de de yakından izlenen gensoru oylaması yapıldı. Hükümetten Suriyeli Kürtlere destek talep eden Amineh Kakabaveh'in çekimser kalması sayesinde gensoru reddedildi.

Türkiye'nin NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç'te, hükümetin düşmesine yol açacak gensoru önergesi bir oy farkla reddedildi. Oylamada, Türkiye'nin NATO üyeliği için iadesini istediği öne sürülen İran kökenli Kürt milletvekili Amineh Kakabaveh'in çekimser kalması belirleyici oldu. Kakabaveh'in çekimser kalmasıyla, önerge sadece bir oy farkla reddedildi.

Öte yandan, Kakabaveh'in çekimser kalarak hükümeti ayakta tutma karşılığında, Sosyal Demokrat hükümetin Suriyeli Kürtlere desteğini yinelemesini şart koştuğu biliniyor. Dolayısıyla, İsveç parlamentosundaki oylamanın, Türkiye'nin NATO üyeliğine itirazı konusunda yaşanan gerilimi derinleştirmesi bekleniyor.

Söz konusu gensoru önergesi, İsveç Adalet Bakanı Morgan Johansson aleyhine merkez sağ muhalefet tarafından verilmişti. Muhalefet, adalet bakanını artan çete şiddetini engelleyememekle suçluyor ve görevden alınmasını talep ediyordu. Azınlıktaki Sosyal Demokrat hükümetin Başbakanı Magdalena Andersson ise adalet bakanının görevden alınması halinde istifa edeceğini açıklamıştı.

Ülkeyi yeni bir siyasi krize sokma potansiyeli bulunan oylama öncesinde, eski bir Pejak üyesi olan bağımsız vekil Kakabaveh'nin tavrı belirleyici oldu. Kasım ayındaki hükümet krizinde de PYD'ye destek vermesi karşılığında Başbakan Andersson için oy veren Kakabaveh, gensoru için bu desteğin yinelenmesi şartını koştu.

349 üyeli İsveç parlamentosunda bugün düzenlenen oylamada da Kakabaveh çekimser kaldı; kabul edilmesi için 175 vekilin destek vermesi gereken önergeye destek, 174 oyda kaldı. Toplamda 97 vekil önergeyi reddetti, 70'i çekimser kaldı, sekizi oylamaya katılmadı.

Kakabaveh oylama öncesinde İsveç parlamentosunda yaptığı konuşmada da, NATO üyeliklerine karşı çıktığı için eleştirdiği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 'İsveç'in ifade ve toplanma özgürlüğü yasalarını kendi taleplerine göre şekillendirmeye çalıştığı' yorumu yaptı. Kakabaveh,"İsveç yasalarına bu salonda karar verilir, Ankara'da değil" diye konuştu.

Kakabaveh ile Başbakan Andersson arasında kasım ayında varılan anlaşma, Stockholm hükümetinin PYD'yle işbirliğini derinleştirmesini öngörüyordu. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya