Kürtçe ders seçimlerinde düşüş: 'Okul yönetimleri engel çıkarıyor'

Kürtçe ders seçimlerinde düşüş: 'Okul yönetimleri engel çıkarıyor'
Milli Eğitim Bakanı Tekin'in Kürtçe seçmeli derslerle ilgili verdiği yanıta göre 2015’te toplam 80 bin öğrenci Kürtçe seçimi yaparken bu sene rakam 23 binlere geriledi. HEDEP Milletvekili Sayyiğit, okul yöneticilerinin Kürtçe derslerin seçilmesi önünde engeller çıkardığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, HEDEP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit'in 2024 bütçe görüşmelerinde yönelttiği soruları yanıtladı.

Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre, Bakan Tekin şu bilgileri verdi:

  • 2023-2024 eğitim öğretim döneminde toplam 24 bin 60 öğrenci Yaşayan Diller ve Lehçeler dersini seçti. Bu öğrencilerin 20 bin 379'u Kurmancî, 2 bin 607'si ise Zazakî olmak üzere Kürtçe seçmeli ders tercih etti. Bu dersler için toplam 50 bin 283 ders kitabı dağıtıldı.
  • Kürtçe dersinin en çok tercih edildiği iller sırasıyla Mardin, Diyarbakır, Hakkari, Batman, Bingöl, Van ve Şırnak oldu. Ayrıca Ağrı, Bitlis, Mersin, Dersim, Siirt ve Urfa'da da Kürtçe seçen öğrenciler olduğu kaydedildi.
  • 2014-2023 yılları arasında 147 Kurmancî, 41 Zazakî öğretmeni atandığını belirten Bakan Tekin, 2023 yılı içerisinde ise bu alanlara toplam 56 atama gerçekleştirildiğini ifade etti.
  • Kürtçe dışında en çok tercih edilen diller sırasıyla Adıgece, Lazca, Arnavutça, Boşnakça, Abazaca ve Gürcüce oldu. Bu dillerde seçmeli ders alan öğrencilerin toplam sayısının bin 74 olduğu ifade edildi.

Farklı derslere yönlendiriyorlar

Bakan'ın Kürtçe seçmeli derslerle ilgili sorulara verdiği yanıtlara ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Sayyiğit, dersleri tercih eden öğrenci sayısında akut bir düşüş olduğuna dikkat çekti. 2015’te toplam 80 bin öğrencinin Kurmancî ve Zazakîyi seçtiğini hatırlatan Sayyiğit 2023-2024 eğitim öğretim döneminde bu sayının 23 bin civarına indiğini belirtti.

Sayyiğit, şunları söyledi: "Bu çok ciddi bir fark. Tabii bunun birçok nedeni var. Okullarda Kürtçe derslerin seçilmesi önünde işgüzar okul yöneticileri tarafından çıkarılan engeller de söz konusu. 'Öğretmen yok, materyal yok, fiziki imkanlar yetersiz' denilerek farklı derslere yönlendiriliyor öğrenciler. Öğrencilere bugün dağıtıldığı söylenen Kürtçe kitap sayısı da 50 bin. Ama 10 yıl önce bu sayı 51 bindi. Bazı dönemlerde bu sayı daha da azalırken seçmeli eğitimin 10 yılda yerinde saydığını görüyoruz."

AKP iktidarının anadilinde eğitim talebini manipüle ettiğini ifade eden Sayyiğit, "Açıklanan sayılar, Kürtlerin seçmeli derslere bir inancının olmadığını ortaya çıkarıyor, açıklanan sayılarda defacto bir anadilinde eğitim talebi var." dedi. (Kısa Dalga)

Gündem