Kurtulmuş'tan BM'ye tepki: Neredeyse çöp tenekesine atılmış fonksiyonsuz bir kuruluş

Kurtulmuş'tan BM'ye tepki: Neredeyse çöp tenekesine atılmış fonksiyonsuz bir kuruluş
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olduğumu biliyorum ama siyasi sorumluluğumu da kuşanarak söylüyorum. Birleşmiş Milletler dediğiniz şey artık kağıttan bir kaplan bile değil. Neredeyse çöp tenekesine atılmış fonksiyonsuz bir kuruluştan ibarettir" dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) 2023-2024 Akademik Yılı açılış töreni TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla gerçekleştirildi.

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları hakkında konuşan Kurtulmuş, "Önce Rusların, arkasından Amerikalıların, Afganistan'ı işgali olmasaydı, dünyada büyük medeniyetler kurmuş olan o Afgan milletinin evlatları, bugün dünyanın dört bir tarafına gidebilmek, hayatta kalacak yarım lokma ekmek bulabilmek için bu uğraşı verirler miydi? Eğer vekalet örgütleri üzerinden Orta Doğu'yu ve Kuzey Afrika'yı böyle dizayn etmek için DEAŞ'ından Boko Haram'ına, PYD'sinden PKK'sına bir sürü örgüte bu kadar destek vermeselerdi, Ortadoğu'nun ve Kuzey Afrika'nın halkları hayatta kalabilmek için, başka ülkelere göç etmek için canlarını ortaya koyarlar mıydı ? Dolayısıyla dünyadaki bu anlamdaki siyasal yapılanmanın da yeniden gözden geçirilmesi, göç meselesinin arkasındaki işgal ve yeni emperyal politikaların üzerinde de odaklanılması kaçınılmazdır" dedi.

"Emperyalistler koloniler döneminden kalma siyasetlerini yenileyerek dünyanın birçok ülkesinde açlığı ve kıtlığı tetikleyecek yeni politikaları izlediler" diyen Kurtulmuş, Afrika Kıtasının şimdi yeni bir uyanışın başlangıcında olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, "Dünyanın en önemli su kaynaklarına sahip olan Nijer'de dünyanın en ağır yoksulluğu yaşanıyor. Bunun temel nedeni sahip oldukları madenlerin, sahip oldukları doğal kaynakların kendileri görmeden çıkartılarak sözde medeni Avrupa ülkelerine kaçırılmasıdır. Dolayısıyla dünyadaki açlığı, kıtlığı her vesileyle diline dolayanların önce dünyadaki halklardan çaldıkları zenginlikleri niçin ve hangi gerekçeyle çaldıklarını 7,5 milyar insana anlatmaları lazım. Bunun için bu sorunun çözümünde de bu zihniyetin arkasındaki "biz dünyaya hakim olmalıyız. Biz güçlüyüz, biz büyüğüz, biz medeniyiz, diğerleri medeni değildir. Onların bu zenginliklere ihtiyacı yoktur" anlayışının ortadan kaldırılması lazım" ifadelerini kullandı.

"Kendilerini üstün görüyorlar"

Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Son zamanlarda bakın İsrail-Filistin arasındaki çatışma zamanında maalesef insanlık tarihinin duyduğu en ağır gayriinsani lafı söyleten zihniyeti keşfetmeden sorunları çözemeyiz. Adam ne dedi? Hem de koskoca İsrail'in Savunma Bakanı. "Biz insansı bazı hayvanlarla savaşıyoruz" dedi. Çünkü beyler, kendileri üstün seçilmiş millet, dünyanın geri kalanları onlar da İnsan bile değil, onları hayvan olarak görüyorlar. Bu anlamda ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve özellikle İslamofobi'nin karşısında da yeni bir zihniyete ihtiyaç olduğunun altını çizmek isterim. Ayrıca bir başka sorunun da gerilim çatışma ve savaşlar olduğunun altını çizmek isterim."

Gazze'deki katliamı dünyanın seyrettiğini söyleyen Kurtulmuş, AKP iktidarının konuyla ilgili çalışmalarını övdü.

İsrail'in uluslararası hukuku hiçe saydığını belirten Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Uluslararası hukuk falan demiyorlar. Bu artık boş bir laf haline geldi. Uluslararası hukuk yok. Kendileri söylüyorlar. Adam ne diyor? "Artık savaş hukuku geçerli değildir." Kendi askerine söylüyor. O kadar pervasız bir şekilde hareket ediyorlar ki, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kendi güvenlik konseyinde alınmış ve alınacak her karara itiraz eden dayıları, dün gördüğünüz gibi bu katil katliamların sorumlularını kucaklıyor, sarılıyor, sırtını sıvalıyor, "hadi yolunuza devam edin" anlamına gelecek bir tavır içerisinde hareket ediyor. Böylesine büyük bir vahşet asla kabul edilemez. Bu vahşete taraftar olanlar, bu vahşet karşısında sessiz kalanlar, bu vahşeti yapanların sırtını sıvazlayanlar da en az burada yaşanan insani krizler konusunda onlar kadar sorumludur."

Orta Doğu'da barışın sağlanması için 1967 sınırlarında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş, başkenti Kudüs olan Filistin Devleti'nin kurulması, Mescid-i Aksa başta olmak üzere Müslümanların ve Hristiyanların kutsallarının uluslararası sistem tarafından garanti altına alınması ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin Filistin'den çıkarılması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, "Bunlar işgalcinin de ötesinde hırsız, gasbedici. Bir hakaret olsun diye söylemiyorum" dedi.

"BM hangi savaşı durdurdu"

Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler'in kağıttan kaplan bile olmadığını söyleyerek, "Orta dünya barışının kapısı Orta Doğu'dur. Bu kapının kilidi de Filistin halkının özgür ve esenlik içerisinde yaşamasıdır. İnşallah Türkiye olarak hem şu andaki acil sorunun çözülmesi hem de kalıcı olarak bir siyasi çözüm bulunabilmesi için gayret sarf ediyoruz. "Dünya sistemi', "uluslararası sistem', "uluslararası hukuk', "insan hakları', "savaş hukuku" bir sürü artık anlamını yitirmiş kavramdan bahsediyoruz. Allah aşkına Birleşmiş Milletler nerede savaşı durdurdu? Nerede insani sorunlara çözüm buldu? Burnumuzun dibindeki Ukrayna-Rusya arasındaki savaşı durdurabildi mi? Dünyanın birçok yerinde devam eden iç çatışmalara çözüm bulabildi mi? Açık bir şekilde de devam eden bu insan hakları ihlallerine karşı, bu insanlığa karşı işlenmiş suçlara karşı herhangi bir tedbir alabildi mi? Birleşmiş Milletler konseyinde 1 kişi kaldırsa, "hayır ben bunu istemiyorum" dese hiçbir karar alamıyorsun. Ukrayna'da Rusya "hayır" diyor. Filistin meselesi olduğunda Amerika "hayır" diyor. Nasıl çözeceksin? Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı olduğumu biliyorum ama siyasi sorumluluğumu da kuşanarak söylüyorum. Birleşmiş Milletler dediğiniz şey artık kağıttan bir kaplan bile değil. Neredeyse çöp tenekesine atılmış fonksiyonsuz bir kuruluştan ibarettir" dedi. (DHA)

Gündem