Kütahya'da 'riskli alan' imara açıldı; CHP'li Kumdalı 6 Şubat depremlerini hatırlattı

Kütahya'da 'riskli alan' imara açıldı; CHP'li Kumdalı 6 Şubat depremlerini hatırlattı
6 Şubat depremlerini anımsatan CHP’li meclis üyesi Ruhsen Kumdalı, “Riskli olduğu resmi raporlarla kanıtlanmış bir alanda nüfus yoğunluğuna yol açacak bir kullanım kararı oluşturulması taammüden cinayet anlamını taşıyor” dedi.

Kütahya Belediye Meclisi’nde, muhalefetin itirazlarına rağmen AKP ve MHP'li üyelerin oylarıyla 2013 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “riskli alan” ilan edilen ve taşkın nedeniyle yapı yasağı getirilen park alanı imara açıldı.

Kütahya Belediye Meclisi’nin 1 Şubat’ta yaptığı toplantıda, 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan olarak belirlenen Gaybiefendi Mahallesi’ndeki park alanının ticaret ve konut alanına çevrilerek yapılaşmaya açılmasına ilişkin teklif görüşüldü.

"Taşkın nedeniyle yapı yasağı var"

Teklif üzerine söz alan CHP’li Ruhsen Kumdalı, "Gaybiefendi Mahallesi 2020 ve 2021 yıllarında çeşitli kurumların etütleri sonucu taşkın nedeniyle yapı yasağı uygulanacak alan olarak tanımlanmış. 2013 yılının 17 Ekim günü o tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan olarak belirlenmiş bir alandan söz ediyoruz. Ve bu alanda plan değişikliği yoluyla konut ve ticaret alanlarının yapılabilmesi amaçlanmakta. Kütahya ilinde riskli olduğu resmi raporlarla kanıtlanmış bir alanda nüfus yoğunluğuna yol açacak bir kullanım kararı oluşturulması taammüden cinayet anlamını taşıyor” dedi.

"DSİ görüş bildirdi"

Belediye Başkanı Alim Işık ise “Devletimizin resmi kurumlarından biri olan Devlet Su İşleri ve ilgili birimlerin görüşü doğrultusunda hazırlanmış olan bir düzenlemeye sizin görüşlerinize de saygı duymak kaydıyla arkadaşlarımız detaylı bir şekilde incelediler” ifadelerini kullandı.

AKP ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi

İtirazlara rağmen teklif, AKP ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

Konuyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na açıklama yapan Ruhsen Kumdalı, son deprem felaketini anımsatarak belediyenin bu kararından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

Kumdalı, şöyle konuştu:

"Kütahya’da da deprem riskinin bulunduğunu ve aynı felaketten kaçınmamız gerektiğine bir inşaat mühendisi olarak dikkat çekmek istiyorum. Biz teknik insanlar taşkın riski olan alanların taban suyunun yüksek olduğunu, yani sıvılaşma riski yüksek, bir başka ifadeyle bir deprem anında depremin kendi şiddetinden bağımsız birkaç kat daha fazla hareketlilik gösterecek yeryüzü parçası olduğu için sadece taşkın değil, deprem sırasında da diğer bölgelerden çok daha yüksek riskli bir bölge olduğu için bu tür yerlere nüfus yüklenmeyeceğini çok iyi biliriz. ‘Deprem öldürmez bina öldürür’ sözü bir gerçektir. Böylesi riskli bir bölgeye yapılacak binalarda yaşayacakların vebali bu tip alanları yerleşime açanların boynundadır. Yapı yasağı, imar planlarında boşuna konmaz. Jeolojik raporları yok sayarak, yapı yasağı olan bir bölgenin yapılaşmaya açılmasına cevaz veren herkes taammüden cinayet kararına imza attıklarının bilincine varmak zorundadır. Belediye Meclisi, bu kararı mutlaka iptal etmelidir ve Kütahya Belediyesi’nin en azından son felaketten ders aldığını görmeliyiz.” (ANKA)

Gündem