Kuyumculara yetki belgesi zorunluluğu getirildi

Kuyumculara yetki belgesi zorunluluğu getirildi
Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik yürürlüğe girdi. Kuyum ticareti, yalnızca yetki belgesine sahip kuyum işletmeleri tarafından yapılacak.

Kuyum ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen “Kuyum Ticareti Hakkındaki Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Yönetmeliğe göre, kuyum ticareti yapacakların yetki belgesi başvurularının ve yenileme işlemlerinin  yapılması için 6 ay içinde “Bilgi Sistemi” kurulacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren faaliyette olan kuyum işletmeleri de 31 Aralık 2021 tarihine kadar durumlarını bu yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekecek.  

Kuyum Ticareti Hakkındaki Yönetmelik, gerçek veya tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kuyum ticareti faaliyetlerini, yetki belgesinin verilmesi, yenilenmesi ve iptaline ilişkin usul ve esaslar ile kuyum ticaretine ilişkin ilke, kural ve yükümlülükleri, Ticaret Bakanlığı, yetkili idare ve ilgili diğer kurum ve kuruluşların kuyum ticaretine ilişkin görev, yetki ve sorumluluklarını kapsıyor. 

HÜKÜM GİYMEMİŞ OLMA ŞARTI 

Yönetmelikte yetki belgesi almak için aranan şartlar şöyle sıralandı:  

“Kuyum işletmesine yetki belgesi verilebilmesi için; meslek odasına kayıtlı olunması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması ve yetki belgesi başvuru tarihi itibarıyla vergi dairesine vadesi geçmiş borcunun bulunmaması, meslek odası ve vergi kayıtlarındaki iştigal konuları arasında kuyum ticareti faaliyetinin bulunması, kuyumcunun veya kuyum işletmesinin tam zamanlı çalışan en az bir personelinin ilgili ustalık belgesine sahip olması,

Kuyumcuların; 18 yaşını doldurmuş olması, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması; kasten işlenen suçlardan dolayı toplam beş yıldan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş veya devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı, kaçakçılık, haksız mal edinme, kumar oynanması için yer ve imkân sağlama suçlarından hüküm giymemiş veya ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması gerekir.”

Kuyumcuların, ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının kuyumculuk faaliyetleriyle ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olmaları durumunda ustalık belgesi şartı aranmayacak, ustalık belgesi şartından muafiyet sağlayan alanlar bakanlıkça belirlenerek internet sitesinde ilan edilecek. 

Yönetmeliğe göre,  Ticaret Bakanlığı, yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkili olacak. 

YETKİ BELGESİ ŞARTI 

Yetki belgesi başvurusunun bilgi sistemi üzerinden yapılacak. Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilecek. Yenileme başvuruları da yine  bilgi sistemi üzerinden yapılacak. 

Yönetmelikte, kuyum işletmesinin kuyum ticaretinin yanı sıra şu faaliyetlerde bulunabileceği de belirtildi: 

“Kuyum bakım ve onarımı, opal, akik, kuvars gibi yarı kıymetli taşlar ile bu taşlardan yapılan süs eşyasının perakende satış, bakım ve onarımı, perakende saat satış, bakım ve onarımı, standart işlenmemiş kıymetli maden alım ve perakende satışı, darphane tarafından kıymetli madenlerden üretilen ürünlerin alım ve perakende satışı, hammadde olarak kullanılmak üzere standart dışı işlenmemiş kıymetli maden alımı, kıymetli madenler aracı kuruluşu olmak kaydıyla 32 Sayılı Karar ve bu Kararın ikincil mevzuatında öngörülen faaliyetler, bakanlıkça uygun görülen diğer faaliyetler.”

BAŞKA TİCARİ FALİYET YASAK 

Yönetmelikte, kuyum işletmesinin başkasının nam ve hesabına kuyum alım ve satımı yapamayacağı, kuyum veya herhangi bir menkulü emanet alıp başka bir amaçla saklayamayacağı düzenlemesine yer verilerek, kuyum ticaretinde uyulacak ilke ve kurallar şöyle sıralandı: 

''Kuyum işletmesi; kuyum niteliği taşımayan ürünleri iş yerinde bulunduramaz ve bu ürünlerin satışını yapamaz, her türlü kuyum reklamında yetki belgesi numarasına ve yetki belgesindeki işletme adı veya unvanına yer verir, ticari örf ve adetler ile teamüllere uygun davranır, yanıltıcı bilgi veremez, haksız ve hukuka aykırı davranış ve ticari uygulamalarda bulunamaz, hizmet verdiği kişileri yasa dışı uygulamalara teşvik edemez.”

6 AY SÜRE TANINDI

Yönetmeliğin geçici maddesinde ise “Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle faaliyette olan kuyum işletmelerinin 31/12/2021 tarihine kadar durumlarını bu Yönetmeliğe uygun hale getirerek yetki belgesi almaları gerekir. Bilgi Sistemi, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren altı ay içinde kurulur” denildi. (AJANSBİZİM)

Gündem