La Nina bitti, El Nino kabusu dönüyor: Kuraklık küresel ekonomiye 3 trilyon dolar zarar verecek

La Nina bitti, El Nino kabusu dönüyor: Kuraklık küresel ekonomiye 3 trilyon dolar zarar verecek
3 yıllık La Nina etkisi bitti; okyanus sularını ısıtan El Nino geri dönüyor. 2023 ve 2024’te sıcaklık rekorları kırılmasına yol açacak olan El Nino, 5 yıl içinde küresel ekonomiye 3 trilyon dolar zarar verecek. Uzmanlar, Türkiye’yi orman yangınları ve tarım konusunda uyarıyor.

La Nina, Pasifik Okyanusu’nun ekvatoral bandındaki okyanus suyu sıcaklığının 3-5 derece arası düştüğü; El Nino ise aynı derecelerle arttığı iki farklı iklim olayı.

Hava olaylarında üç yıldır etkisini gösteren La Nina sona erdi; El Nino ise başlamak üzere.

Dünya gazetesinde Emre Ergül'ün haberine göre Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, El Nino kabusunun haziran sonuna kadar başlama oranı yüzde 60.

Ağustosa kadar başlama ihtimali yüzde 70, eylülde başlama ihtimali ise yüzde 80…

El Nino hava olayı sırasında, ekvator boyunca batı yönünde esen rüzgarlar yavaşlıyor, ılık sular doğuya itiliyor ve okyanuslarda yüzey sıcaklıkları artıyor. Bu da hava sıcaklıklarının ortalama 0.2 santigrat derece artmasına neden oluyor.

Science dergisi, El Nino’nun geri dönüşüyle birlikte 2023 ve 2024’te sıcaklık rekorlarının kırılabileceğine dikkat çekti: "2029’a kadar El Nino’nun küresel ekonomiye 5 yıllık zararı tam 3 trilyon dolar olacak."

BBC’nin hesaplamasına göre, en büyük ekonomik darbeyi, bu 3 trilyon dolarlık zararın 699 milyar dolarını görecek olan ABD yiyecek.

Gözler 2024’te. Çünkü küresel sıcaklıklar üzerindeki etki, genellikle yaşandıktan sonraki yıl içinde ortaya çıkıyor. Bu nedenle de etkileri muhtemelen 2024’te en belirgin hale gelecek.

Meteoroloji mühendisi Hüseyin Öztel, "El Nino döneminde Avrupa’nın batısı (Belçika’ya kadar olan ülkeler) daha ılık kışlar yaşar. Direkt etkisi olmasa da Türkiye’de daha yaza benzer sonbaharlar, daha ılık kışlar yaşayabiliriz.

Orman yangınları olabilir, tarım etkilenebilir. Tarım için yağış projeksiyonları yapılmalı. Bu sayede kırılganlığımızı azaltırız. Yoksa büyük darbe görebiliriz" dedi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi