La-Nina kapıda: Yağmurun 5 - 6 yıl yağmadığı zamanlara hazır olmalı

La-Nina kapıda: Yağmurun 5 - 6 yıl yağmadığı zamanlara hazır olmalı
Prof. Dr. Doğan Yaşar, "La-Nina demek soğuma, soğuma demek kuraklık demek. Biz henüz kuraklık yaşamadık" dedi.

Kısa Dalga - İzmir'in büyük oranda su ihtiyacını karşılayan Tahtalı Barajı'nda doluluk geçtiğimiz yıl temmuz ayında yüzde 37,55 iken bu yıl aynı dönemde yüzde 24,65a düştü.

Bu oranın 2008 yılından sonraki en düşük seviye olduğuna dikkati çeken Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Daha temmuzun ortasındayız. Ekim ve kasım ayında doluluk yüzde 12'lere kadar düşecek bu da tehlike çanları demek" dedi.

Yağmursuz zamanlara hazır olmalı

Bu yıl Süper El-Nino ile Türkiye genelinin yüzde 12 daha fazla yağış aldığını ama bu yağışların Ege kıyılarına gelmediğini aktaran Prof. Dr. Yaşar, DHA'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Ege kıyıları çok kurak geçti. La-Nina beklediğimiz kadar sert geçerse işimiz çok zor. La-Nina demek soğuma, soğuma demek kuraklık demek. Biz henüz kuraklık yaşamadık. 5-6 yıl yağmurun yağmadığı yıllara hazır olabilmek lazım. Hazır olmak için de yer altı sularını çok iyi kullanmak, rezerv olarak tutmak lazım.

Biz 2020'de barajlarımız yüzde 70 doluyken dahi yeraltı rezervini kullandık. Şu anda Manisa'da Gölmarmara kurudu, altında obruklar başladı. İzmir'in suyunun yaklaşık yüzde 35'i Manisa'daki yeraltı kuyularından sağlanıyordu. Ama orada da 40 metrelerden 400 metrelere düştü."

Barajlarda son durum

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) verilerine göre, Tahtalı Barajı'nda doluluk geçtiğimiz yıl temmuz ayında yüzde 37,55 iken bu yıl aynı dönemde yüzde 24,65 oldu.

Balçova Barajı'nda ise aktif su doluluk oranı geçtiğimiz yıl yüzde 45,58 iken, bu yıl yüzde 55,33 oldu.

Gördes Barajı'ndaki doluluk oranı geçtiğimiz yıl temmuz ayında yüzde 7,04 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 8,97 olarak kaydedildi. Ürkmez Barajı'nda doluluk oranı geçtiğimiz yıl yüzde 39,02 iken, bu yıl yüzde 33,20 olarak kayıtlara geçti.

Güzelhisar Barajı'nda doluluk geçtiğimiz yılın temmuz ayında 69,02 iken bu yıl yüzde 77,02'ye çıktı. Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı'nda ise aktif su doluluk oranı yüzde 43,13 iken, bu yıl yüzde 26,07 oldu. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem