Libya, kritik enerji anlaşmasını askıya aldı

Libya, kritik enerji anlaşmasını askıya aldı
Libya, Türkiye ile imzalanan hidrokarbon anlaşmasını, mahkeme kararıyla askıyla aldı.

Türkiye ile Libya arasında imzalanan hidrokarbon anlaşmasının, Libya’da verilen bir mahkeme kararı doğrultusunda askıya alındığı bildirildi. Anlaşma, Türkiye ile Libya’nın yakınlaşmasının bir göstergesi olması bakımından Akdeniz’de gerilime neden olmuştu.

Sözcü Gazetesi’nin Reuters Haber Ajansı’na dayandırarak aktardığı haberde yer alan bilgilere göre;

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen hafta Libya ile hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıklamış, Yunanistan ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu anlaşmaya karışamayacaklarını söylemişti. Ankara-Atina hattında tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde imzalanan anlaşma Avrupa’da tepkilere yol açmış, Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın yasallığının kabul edilmediğini belirtmişti.

Fransa ve Almanya gibi ülkeler de anlaşmaya itiraz ederken, Yunanistan ve Mısır'dan çok sert açıklamalar gelmişti. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, “Bu anlaşma Akdeniz’deki güvenliği ve istikrarı tehdit etmektedir” derken Mısırlı mevkidaşı Semih Şükrü de Libya’da iki ayrı yönetim olduğuna dikkat çekerek Trablus hükümetinin böyle bir anlaşmayı imzalama yetkisi bulunmadığını savunmuştu.

Mahkeme kararıyla askıya alındı

Anlaşmayla ilgili tartışmalar sürerken Reuters haber ajansı Libya’da bir mahkemenin anlaşmayı askıya aldığını aktardı. Anlaşmanın askıya alındığına dair bilgi bir adli kaynak tarafından verildi.

Anlaşma, Libya ve Türkiye’nin petrol ve gaz keşifleri yapmalarını kapsıyordu ancak Mısır ve Yunanistan’ın da söz konusu sularda hak iddiaları bulunuyor.

Libya ve Türkiye arasındaki hidrokarbon anlaşması, 2019’da imzalanan mutabakatın devamı niteliğindeydi. Mısır ve Yunanistan da buna karşı 2020'de “deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını” imzalamıştı.

Gündem