Macaristan da İsveç'in NATO üyeliğine onayı verdi

Macaristan da İsveç'in NATO üyeliğine onayı verdi
Türkiye'nin ardından Macaristan'da da parlamento İsveç'in NATO üyeliğini onayladı. Macaristan NATO ittifakı içerisinde İsveç'in üyeliğini onaylayan son ülke olurken, İsveç'in üyeliği için engel kalmadı.

İsveç'in NATO üyeliğine itirazı olan iki ülkeden bir olan ve Türkiye'nin onay vermesinin ardından onay çıkmayan tek ülke olarak olan Macaristan'da parlamento İsveç lehine karar verdi.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bulunan Macaristan Ulusal Meclisinde İsveç'in NATO'ya üyeliğine ilişkin oylama sonlandı. Oylama sonucunda İsveç'in lehine bir karar çıktı.

6 Şubat'ta Macaristan parlamentosunda İsveç'in NATO üyeliğini oylamak için gerçekleşen acil oturum, iktidar partisi Fidesz'in milletvekilleri tarafından boykot edilmişti. Fidesz, karar vermeden önce İsveç liderinin Başbakan Viktor Orban'ın ayağına gitmesi gerektiğinde ısrar etmişti.

Başbakan Orban'ın partisi Fidesz, İsveçli siyasetçilerin Macaristan demokrasisinin durumu hakkında "bariz yalanlar" söyledikleri iddiasıyla İsveç'e onay sürecini Temmuz 2022'den beri oyalamaya almıştı.

Bu oyalamanın ardından bugün, Macaristan da İsveç'in NATO üyeliğini onaylayarak ittifakın 31 üyesi arasında İsveç'in üyeliğini onaylayan sonuncu ülke oldu. (Kısa Dalga)

Gündem